KOMENTAR Ž. TRKANJCA

‘Merkel se nikad nije stidjela priznati svoje pogreške, dovoljno se sjetiti migranata i Fukushime‘

Odlazi neporažena, vlastitom odlukom, za razliku od muških prethodnika. Odlazi jer je svjesna da je vrijeme za promjene
 Jutarnji List, Profimedia

Završava jedna era. Prva njemačka kancelarka Angela Merkel povlači se u političku mirovinu nakon 16 godina na čelu države. I Europe, budimo realni.

Odlazi neporažena, vlastitom odlukom, za razliku od muških prethodnika. Odlazi jer je svjesna da je vrijeme za promjene, za nove ideje, nove ljude. Proces političke diferencijacije u Njemačkoj i Europi donijela je globalna financijska kriza. Kancelarka je mudro upravljala procesima, ali svi se pitaju kako će izgledati odnos snaga nakon izbora 26. rujna. Stabilnost i konsenzus kakav je krasio doba Angele Merkel ostaje iza nas. Nema velikih koalicija. Nova njemačka politička dinamika snažno će utjecati na EU. Svi se pitaju može li itko preuzeti ulogu moćne kreatorice kompromisa.

I slučaj Angele Merkel pokazuje da je ograničavanje mandata dobra ideja. Nema velikih potresa i, očekivano, zabrinutosti kako će se postaviti novi/nova, ima li dovoljno znanja, sposobnosti, može li u cipele koje ostavlja moćna kancelarka. "Mutti" će još neko vrijeme voditi tehničku vladu i, nema sumnje, pomagati u formiranju koalicije. A onda se prepustiti čitanju i spavanju, kako je najavila. Gospođa odlazi u velikom stilu.

Eru Angele Merkel u videokomentaru analizira ekspert Jutarnjeg za vanjsku politiku Željko Trkanjec:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45