OBIŠAO IZLOŽBU

Milanović u Meštrovićevom paviljonu: ‘Nekad sam ovdje gledao partizansko oružje, sad je to ipak sofisticiranije‘

Predsjednik Milanović obišao je izložbu ‘Hrvatska svijetu‘ u Meštrovićevom paviljonu
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović obišao je u četvrtak multidisciplinarnu izložbu "Hrvatska svijetu" u Meštrovićevom paviljonu, kojoj je cilj revitalizirati zaslužne pojedince koji su svojim radom i trudom doprinijeli čovječanstvu, kao i ugledu Hrvatske u svijetu.

"Svakome bih preporučio izložbu, odlična je", ustvrdio je Milanović, dodavši da mu se sve svidjelo, ideja i realizacija.

"Trudili su se staviti i nešto žena u postav. Mogla je biti i Mileva Marić, žena Alberta Einsteina, koja je prva ženska generacija Klasične gimnazije u Zagrebu. Zagrepčanka je, više nego neki ovdje, ali to vas ne zanima. Svejedno pogledajte", poručio je.

Milanović se prisjetio kako je nekad, kao dijete, dolazio u prostor Meštrovićevog paviljona gledati partizansko oružje ali, kaže, sad je to ipak malo sofisticiranije.

Izložba, nastala na temelju ideja i istraživanja Večernjeg lista objedinjenih u izdanju "Hrvati koji su mijenjali svijet", predstavlja umjetnine, autorske nacrte, patente, arhivske dokumente i video zapise te uređaje i naprave nastale prema različitim patentima i idejama.

Njezin je cilj pokazati kako se povezivanjem izumiteljske i umjetničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti samo kroz transfer znanja i ljudi mogu postići najveći civilizacijski dosezi.

Poznati hrvatski izumitelji i znanstvenici brendiraju se na izložbi kroz široki suvremeni društveni kontekstu kako bi postali prepoznatljivi i inozemnim posjetiteljima izložbe.

Ta svojevrsna retrospektiva postignuća hrvatskog naroda, zorno prikazuje kako se moderni identitet Hrvatske stvarao ispreplitanjem kultura svih epoha: ilirske, rimske, turske, austrougarske, jugoslavenske.

Nacionalna, znanstvena i kulturna ostavština zaslužnih Hrvata predstavljena je u kustoskoj koncepciji Anite Ruso.

Izložba će biti otvorena do 15. svibnja, a održava se u suorganizaciji Večernjeg lista i Real grupe te HDLU i Akademije likovnih umjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 14:22