ZIMSKI UVJETI

Na autocesti Zagreb-Split napadao ozbiljan snijeg, policija i HAK upozoravaju vozače

Videosnimka pokazuje kako su zimske nepogode neke vozače i prisilno isključile iz prometa
Snijeg na autocesti A1
 Čitatelj Slobodne Dalmacije

Vozeći se autocestom iz Zagreba u smjeru Splita, kilometar prije ulaska u tunel Mala Kapela, čitatelj Slobodne Dalmacije je snimio kako pada gusti snijeg. Visina snijega uz autoput svjedoči ozbiljnosti i obimu padalina.

Prizori su snimljeni u blizini odmorišta Modruš, a da je situacija na terenu ozbiljna svjedoči i angažman ralica i ostale mehanizacije.

HAK javlja da zbog zimskih uvjeta trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Rijeci, Istri i Dalmaciji te obrnuto. Teretna se vozila isključuju iz prometa na odmorištu Draganić (autocesta A1) u smjeru juga.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema (u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije) na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na dionicama Maslenica-Gornja Ploča-Otočac-Brinje-Bosiljevo II i Šestanovac-Ravča u oba smjera te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica u oba smjera.

Prvi snježni val u Dalmatinskoj Zagori donio je nekoliko centimetara snijega, a iza 15 sati došlo je do novog jačanja oborina s mora, javlja Dalmacija danas.

image
Gornje Sitno zabijelio je snijeg
Tom Dubravec/Cropix

Tako uz obalu pada kiša, u Zagori ima i kiše i snijega, ali većinom se radi o snijegu.

image
Gornje Sitno zabijelio je snijeg
Tom Dubravec/Cropix

Snijeg pada u Kninu, Drnišu, Muću, Dicmu, Trilju, također ga ima na Zvjezdanom selu Mosor, a u Gornjem Sitnom pada susnježica.

image
Gornje Sitno zabijelio je snijeg
Tom Dubravec/Cropix

Snijega je bilo i na Učki gdje vlada prava snježna idila. Na Ćićariji ga ima jako malo, u Černehima podno Žbevnice tek centimetar-dva, piše Istramet.

image
Gornje Sitno zabijelio je snijeg
Tom Dubravec/Cropix

Na jugu Istre je pala kiša, na pulskom području zabilježeno je 10-ak mm, slično kao i na Labinštini. Na pulskom području pala je i tuča, javlja IstraMet.

Nešto više oborina bilo je i na Kvarneru, naročito na Cresu (Loznati 15 mm) i na Krku (Baška 24 mm). Pritom je u višim dijelovima nakratko padao snijeg, a Lubenice na Cresu čak su se i zabijelile.

Iz DHMZ-a kažu da će sutra na Jadranu biti djelomice i pretežno sunčano. Još prijepodne uz povremeno više oblaka bit će malo snijega u Podunavlju i u gorju, a na jugu Dalmacije kiše. Na kopnu se ujutro mjestimice očekuje magla. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Na moru se očekuje umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, na udare i olujni. Najniža jutarnja temperatura većinom će biti od -6 do -1, na moru od 1 do 5 °C. Najviša dnevna od 1 do 5 na kopnu te između 6 i 11 °C na obali i otocima.

Policija upozorava vozače

- S obzirom na to da u zaleđu Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti - objavila je policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:38