POLIMAC PREPORUČUJE

Na Netflixu smo gledali azijskog kandidata za Oscara: Traje 155 minuta, ali nema šanse da skrenete pogled

Iako je duži i sporiji, nema šanse da ćete ga prestati gledati jer su likovi slojeviti, a dramske situacije napete i ponekad urnebesne
Prizor iz filma ”Sunce”
 Singapore International Film Festival/YouTube

Za naizgled ozbiljnu obiteljsku dramu film "Sunce" započinje šokantno: dva starija tinejdžera na motociklu upadaju u kuhinju jednog restorana i naprave rusvaj koji kulminira krvoprolićem.

Otac jednoga od njih - koji je naručio prepad ali nije sudjelovao u njegovoj ekstremnoj izvedbi - smatra da ga jedino popravni dom može vratiti na pravi put i zahtijeva što strožu kaznu. Uostalom, on ima i drugog sina koji je svima uzor, sprema se studirati medicinu, i djeluje poput "sunca" na svoju okolinu.

Obiteljski odnosi se kasnije samo zapliću, roditelji se moraju suočiti sa situacijama koje izmiču zdravorazumskim objašnjenjima, i to u nekoliko navrata, ali to se sve dobro uklapa u dramsko tkivo koje veze Chung Mong-Hong, tajvanski redatelj donekle sličan svom prethodniku Edwardu Yangu.

Nije to izdanak tzv. slow cinema, kakav preferiraju neki suvremeni filmaši, iako sve to skupa traje 155 minuta, nema šanse da prestanete s gledanjem, jer su likovi slojeviti, a ponekad ima i urnebesnih scena: čak je i podrška kritike tako bučna da se film nameće kao jedan od najvažnijih u posljednje dvije godine.

Tajvansku premijeru imao je još prije dvije godine, no tek je sada nominiran za Zlatni globus, a i probio se na proširenu listu nominiranih za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Mi smo ga gledali na Netflixu.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o jednom od najvažnijih azijskih filmova u ovoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:23