UDAR NA COVID

Nazire se početak kraja! Šef HALMED-a: Cjepivo stiže na Štefanje, kampanja kreće dan kasnije

‘Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje‘, rekao je Tomić
Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a; u krugu: Pfizerovo cjepivo
 Davor Pongracic/cropix; Gil Cohen-magen/afp

- Sad smo u vremenima uoči dolaska prvih doza cjepiva. Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi ocjena lijeka - rekao je Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, nakon nedjeljnog sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem te predstavnicima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

- HZJZ je nadležan za doze i cijepljenje. HALMED-ov dio je ovaj koji se tiče odobravanja. Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Iz toga se radi uputa o lijeku koja je pisana jezikom prilagođenom pacijentu - dodao je Tomić, a prenio Dnevnik.hr.

Nakon sjednice Europske agencije slijedi odluka, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom na svim jezicima članicama.

- Dolazak lijeka predviđen je 26.prosinca. Nakon toga potrebno je provesti provjeru kakvoće - dodao je Tomić i istaknuo da HALMED još nakon toga mora dati suglasnosti.

image
Siniša Tomić
Davor Pongracic/Cropix

- Kampanja je predviđena 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine - rekao je Tomić.

Kako je istaknuo, efikasnost se gleda kroz ispitivanja, a svako cjepivo mora zadovoljiti minimum efikasnosti, piše Dnevnik.hr.

- Radi se o oko 95 posto efikasnosti. U svakom slučaju, sva cjepiva koja zadovolje kriterije, nije to jedini kriterij, ući će u konačnu ocjenu - dodao je Tomić.

O nuspojavama cjepiva kaže kako će ih primati HALMED i HZJZ.

- Tu je dvostruka nadležnost, razmjenjivat ćemo informacije. Europska unija ima vrlo rigorozan sustav nadgledanja, informacije vrlo brzo kruže - zaključio je ravnatelj HALMED-a.

Premijer Plenković rekao je u četvrtak da bi prve manje količine cjepiva u Hrvatsku mogle doći već 27. prosinca. Do kraja godine u Hrvatsku će stići doze dovoljne za nekoliko tisuća ljudi, a cjepivo će tada primiti netko iz prve skupine prioriteta - ili zdravstveni djelatnici ili štićenici i radnici u domovima za starije, možda čak i jedni i drugi. Hrvatska je ukupno, od svih proizvođača, naručila 5,7 milijuna doza cjepiva. Prvo stiže ono Pfizerovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:56