U KRUPNOM KADRU

‘Neće biti posljedica zbog kašnjenja cjepiva. Dolazi proljeće i ljeto, a iduću zimu problem je riješen‘

Potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica kaže kako Komisija poduzima konkretne korake da bi zaštitila interese članica EU
Dubravka Šuica, Gordan Lauc i Biljana Borzan
 Screenshot: Hanza Media

Farmaceutske kompanije ne poštuju ugovorne obaveze i došlo je do velikog zastoja u isporuci cjepiva protiv covida-19 koja je poremetila planove procjepljivanja u svim zemljama EU, pa tako i Hrvatskoj.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica kaže kako Komisija poduzima konkretne korake da bi zaštitila interese članica EU, te će u petak izglasati odluku o transparentnosti koja znači da nitko neće moći izvesti cjepivo proizvedeno na teritoriju EU bez da o tome prethodno obavijesti Europsku komisiju. Osim toga, od srijede se vodi evidencija cijepljenog stanovništva za svaku zemlju članicu i ona će biti javno dostupna.

SDP-ova europarlamentarka, liječnica koja se profilirala u borbi za prava potrošača, Biljana Borzan, podsjeća na Imunološki zavod i govori da bismo sigurno bili u drugačijoj situaciji da on funkcionira.

Šuica i Borzan vide ozbiljne posljedice zbog kašnjenja cjepiva. Potpredsjednica EK govori da će sigurno zbog toga određeni broj ljudi oboljeti, dok Borzan navodi kako će izostati očekivani prihodi od turizma i biti usporen i gospodarski oporavak.

O razlozima zbog kojih se EU u ovoj velikoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi našla na milosti i nemilosti farmaceutskih kompanija Borzan kaže da su dvojaki. Jedan je organizacijski, a drugi financijski.

- EU se lošije nosi s ovom situacijom od SAD-a ili Velike Britanije zato što nema ovlasti u zdravstvu da bi mogla brzo reagirati. Nema za to zakonskih mogućnosti - kaže Borzan napominjući da je bilo puno improvizacije. Oko financijskog razloga kaže da je EU uložila sedam puta manje novca u razvoj cjepiva nego SAD, a onaj tko proizvodi gleda tko plaća više.

Naša je sreća što je Hrvatska članica EU pa će se Unija u paketu izboriti i za nas. Da nastupamo sami, ostali bismo kratkih rukava.

Molekularni biolog i vlasnik tvrtke Genos Gordan Lauc smatra da zbog bitnog smanjenja doza cjepiva koje će nam biti isporučene neće biti velikih posljedica. Kao bitno ističe da će se procijepiti najugroženija skupina, a to su štićenici domova za umirovljenike. Navodi da je znatan broj građana stekao imunitet prirodnim putem.

- Dolazi proljeće, a potom i ljeto kada se virus ipak teže širi, a na jesen i iduću zimu već će se riješiti problemi s cijepljenjem, smatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:50