GRBIN O TRZAVICAMA

‘Nitko mi ne radi o glavi, nisam izgubio većinu u SDP-u! Beroš? Takav ministar nam ne treba‘

‘Kada je riječ o ministru, mi ne govorimo o njegovoj kaznenoj nego političkoj odgovornosti. Ali ovdje se treba angažirati i DORH‘
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin se nakon sastanka oporbe obratio novinarima vezano uz inicijativu oporbe za smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

- Od prošle srijede kad smo krenuli u proceduru opoziva u zdravstvenom sustavu se dogodio potpuni kaos: raspad sustava cijepljenja, optužbe na razini Beroša i županija, Beroša i predsjednika Vlade, Beroša i liječnika... Potpuno je jasno da nam ovakav ministar zdravstva ne treba. Danas smo još jednom zauzeli jasan stav da on mora otići. On to sam nije prihvatio pa ćemo mi 4. svibnja predati inicijativu za njegov opoziv. Želimo izbjeći konotacije da je ovo predizborna aktivnost.

Predsjednik Vlade i predsjednik Sabora moći će sami odlučiti kada će se o opozivu raspravljati, prije ili poslije izbora. Ovo nije izborna tema nego tema zdravlja građanki i građana RH. Doživjeli smo krah sustava cijepljenja, da bolnice ostaju bez lijekova usred pandemije, saznali smo za ozbiljne sumnje za pogodovanje u nepotizam, namještanje javnih nabava, imali smo situaciju da je cvjećarica preko noći postala stručnjakinja za IT.

Ugrožen je život građanki i građana RH jer se ne mogu cijepiti. Pozivam DORH da analizira sve, ne samo pogodovanje nego i da li je u svemu ovome došlo do ugrožavanja života i zdravlja ljudi, jer ako se to dogodilo, postoje ozbiljni elementi kaznenog djela. Kada je riječ o ministru, mi ne govorimo o njegovoj kaznenoj nego političkoj odgovornosti. Ali ovdje se treba angažirati i DORH. Za to netko naprosto mora odgovarati, rekao je Grbin.

Osvrnuo se i na probleme u registru cijepljenja.

- Duboki su problemi u zdravstvu. Ja nabrojim nekoliko stvari zbog kojih ministar mora otići, a onda me vi podsjetite na još jednu. Kaos u registru sustava cijepljenja ugrožava mogućnost RH da sudjeluje u projektima EU koji bi trebali objediniti podatke o cijepljenju ali i drugim podacima koji bi našim građanima omogućili da nesmetano putuju na području EU. Moram uputiti i apel prema Vladi i Ministarstvu zdravstva. Evidentno je da sustav ne funkcionira. Zamijenite ga drugim. U Hrvatskoj postoje ozbiljne IT tvrtke. Angažirajte ozbiljen ljude za ozbiljan posao, što prije. U protivnom riskiramo živote i zdravlje, ali dovodimo u pitanje i gospodarski oporavak. Ako registar ne uklopi u europski sustav, upitno je kako mislimo održati turističku sezonu. Krajnje je vrijeme da se poduzmu određeni koraci. Odgovornost je na predsjedniku Vlade RH i na ministru zdravstva, tko god on bio.

Novinari su Grbina upitali je li moguće riješiti te probleme u kratkom roku, dok se ne preda inicijativa za opoziv Beroša.

- Bojim se da nitko u Hrvatskoj ne zna pun obim problema, zato što u sustavu vlada kaos. Nadam se da je do sutra moguće nešto napraviti, ali u to duboko sumnjam. Opoziv je jedna priča, a ovo je druga. Mora se osigurati funkcioniranje sustava. Ministar Beroš to nije u stanju, a na njegovo mjesto pod hitno mora doći netko drugi da nam se ne dogodi još i ekonomski kolaps.

Govorio je i o stanju u SDP-u.

- Odluke koje sam predložio su donesene. Ja sam na sjednici jasno rekao: očito ovom prijedlogu treba još konzultacija. Nije to gubitak većine. Da, više puta sam govorio da SDP rješava svoje probleme. Ima ih, ali ih rješavamo, a građani će odlučiti tko su najbolji ljudi da upravljaju njihovim jedinicama lokalne samouprave.

Novinari su Grbina upitali rade li mu članovi stranke o glavi.

- Ne. Što se tiče potpore, ja ju vidim prilikom svake inicijative kao što je i ova, rekao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10