POGINULE 42 OSOBE

Nova buktinja na Mediteranu, vlasti sumnjaju da se požari podmeću: ‘Ovo ne može biti slučajnost‘

Regija Kabylija, koja se nalazi na sjeveru Alžira, poprište je nove vatrene buktinje
Vatrenim buktinjama nema kraja, novi požari niču u Alžiru
 Profimedia

Regija Kabylija, koja se nalazi na sjeveru Alžira poprište je nove vatrene buktinje, koja je do sad odnijela već 42 života. Riječ je o tridesetak zasebnih požara u istoj planinskoj regiji, zbog čega vlasti sumnjaju u podmetanja. "Trideset istovremenih požara u istoj regiji. To jednostavno ne može biti slučajnost", kazao je alžirski ministar unutarnjih poslova Kamel Beldjoud.

Među 42 umrlih je i 25 vojnika koji su pomagali u evakuaciji stanovništva iz teško dostupnih sela. Još četvorica su teško ozlijeđena.

Gašenje požara otežavaju visoke temperature, vjetar, teška prohodnost, kao i ograničeni izvori vode koje na raspolaganju imaju vatrogasne postrojbe. Gašenju požara pomažu i mještani, koji se koriste granjem kako bi ugasili manje izvore vatre.

Osim ljudskih žrtava izgorjela je znatna količina stoke i peradi, baš kao i stabala maslina - glavnina izvora prihoda tamošnjeg lokalnog stanovništva.

Slična je situacija i u Grčkoj, u kojoj je nakon više od tjedan dana gašenja napokon obuzdan požar na drugom najvećem otoku, Eviji. Lokalnim vatrogascima ondje su u pomoć stigle postrojbe iz Europske unije i susjednih zemalja - 21 kanader, 250 vozila i čak 1200 vatrogasaca.

S Evije je evakuiran značajan broj stanovnika, a svijet su obišli kadrovi ljudi koji u gustom dimu na plažama zajedno sa svojim ljubimcima čekaju trajekte koji su ih prevezli na sigurno. U Grčkoj su krenule i optužbe, koje su primorale državni vrh na ispriku. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ispričao se za sve "propuste" u reakcijama vlasti na teške požare.

Zbog posljedica požara - stotine izgubljenih domova, hektre izgorenog raslinja i preuranjeni kraj sezone za otok Eviju, crne misli obuzele su gradonačelnika grada Aidipsosa, Giannis Kontzias, poznatog po spa odmaralištima. "Desetljećima ćemo se boriti da sjever Evije vratimo na staro. 'Dan poslije sutra' svanut će s golemim financijskim posljedicama, kao i onima na okoliš", izjavio je Kontzias.

Osim Alžira i Grčke, ovog su se ljeta s velikim požarima borili u Kanadi, na američkoj zapadnoj obali, Cipar, Turska, Italija i Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:31