PROTIV ZASTRAŠIVANJA

Obersnel o paljenju zastave duginih boja: ‘To neće proći, opet će visiti s balkona Gradske uprave‘

‘Svaku prijetnju, svako zastrašivanje, uvijek i bez zadrške moramo osuditi kao društvo i kao pojedinci‘, rekao je riječki gradonačelnik
 Screenshot

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na snimku na kojoj se vidi skupina koja pokušava zapaliti zastavu duginih boja izvješenu na zgradi Grada Rijeke, kazavši da najoštrije osuđuje ovaj pokušaj zastrašivanja LGBT osoba te da vjeruje da će policija pronaći one koji stoje iza ovog gnjusnog čina.

- No, treba reći i da se ovo zasigurno nije dogodilo noćas, kako navode pojedini mediji, budući da protekle noći zastava duginih boja nije niti bila izvješena na zgradi gradske uprave. Ipak, svaku prijetnju, svako zastrašivanje, uvijek i bez zadrške moramo osuditi kao društvo i kao pojedinci, a posebno osjetljivi moramo biti kada se radi o prijetnji pripadnicima bilo koje manjine u društvu - kazao je Obersnel.

Također, ovaj čin, prema njegovim riječima, ima i dodatnu težinu i "nosi posebno opasnu prijetnju jer je onaj tko je sada objavio snimku ovog jadnog i primitivnog ponašanja, tu snimku povezao s važnim trenutkom u kojom je povijesnom sudskom odlukom istospolnim parovima konačno omogućeno roditeljstvo posvajanjem djece".

- I konačno, Grad Rijeka zastavu duginih boja i ove će godine, 17. svibnja, postaviti na svoj balkon i to po deveti put zaredom, a u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Nikakve prijetnje i jadni pokušaji zastrašivanja neće promijeniti tu odluku, sada već i tradiciju. Jer Rijeka je tolerantan i otvoren grad, a Riječani miroljubivi, pametni i dobri ljudi. Ovaj gnjusni čin djelo je tek bijedne šačice pojedinaca - poručio je Obersnel.

Što se tiče samog događaja i trenutka kada je nastala snimka, Obversnel veli da se zasigurno nije dogodilo noćas.

- Također, Grad Rijeka do sada nije imao nikakvu informaciju da je zastava duginih boja ikada bila zapaljena. No, sada kada je objavljena ova snimka, može se pretpostaviti da se gnjusan događaj zbio u listopadu prošle godine kada je povodu održavanja festivala queer i feminističke kulture – Smoqua na zgradi Grada Rijeke posljednji puta bila istaknuta zastava duginih boja. Naime, tada je primijećeno manje oštećenje na zastavi, no nitko od djelatnika gradske uprave koji su poslom vezani uz ovu temu, nije niti pomislio da se radi o paležu već da je do oštećenja došlo uslijed okolnosti koje ni po čemu nisu upućivale na namjeru oštećenja zastave, što se, uostalom, povremeno događa i sa drugim zastavama koje krase pročelje zgrade gradske uprave. Upravo zato, tada nije bilo niti posebne reakcije u tom smjeru. U suprotnom svakako bi bila obaviještena policija“ - istaknuo je gradonačelnik Rijeke.

Snimka vandala odjevenih u crno kako pomoću baklje na motki pale zastavu objavljena je sinoć na Instagramu, na stranici Riječani 1987, ali je u subotu, nakon što je priča dospjela u medije, izbrisana s tog profila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 01:49