ministrica u karlovcu

Obuljen Koržinek obišla projekt Nikola Tesla Poduzetnički Centar: ‘Objedinjeno je sve što utjelovljuje njegov lik‘

Poželjela je da karlovački učenici i studenti kroz memorijalni dio Centra uče o Teslinim dosezima
Nina Obuljen Koržinek 
 Robert Fajt/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u utorak je u Karlovcu sudjelovala na početnoj konferenciji projekta Nikola Tesla Poduzetnički centar te obišla nekoliko kulturnih dobara, uz ostalo i crkvu Presvetog Trojstva oštećenu u potresu.

Nikola Tesla Poduzetnički centar objedinjuje sve što utjelovljuje lik Nikole Tesle - znanje, obrazovanje, poduzetništvo, inovacije, nove ideje, ali i kulturu, prezentaciju i njegovanje uspomene na Teslu, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Uz Memorijalni centar u Smiljanu, skulpturu Frane Kršinića u Gospiću i Tehnički muzej Nikole Tesle u Zagrebu, istaknula je ministrica, sada će "i ova nova točka u Karlovcu, na toj kulturnoj ruti Nikole Tesle, dakle na prostorima kojima je hodao Tesla u našoj domovini, dobiti zasluženo mjesto".

Poželjela je da karlovački učenici i studenti kroz memorijalni dio Centra uče o Teslinim dosezima, ali i da se u cijelom kompleksu nadahnjuju za svoje ambicije i obogaćuju i Karlovac i cijelu Hrvatsku.

Pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje SAFU Željka Perić rekla je da je riječ o edukacijsko-turističkom kompleksu vrijednom 32 milijuna kuna, od čega su 23 milijuna bespovratna, istaknuvši da je Centar dobar primjer kako se može obogatiti turistička ponuda neke sredine.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin naglasila je da se od idejnoga početka projekta nastojalo vrednovati to da je taj velikan upravo u zgradi koja se nalazi pokraj Centra, Gimnaziji Karlovac, stekao posljednju formalnu svjedodžbu.

Centar će biti i škola i muzej i poduzetnički centar i turistička atrakcija, rekla je Furdek Hajdin te pohvalila arhitektonska i interpretacijska rješenja.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić najavio je da će grad uz ovaj centar urediti "pametno" parkiralište s fotonaposkom javnom rasvjetom i s očitanjem broja slobodnih mjesta i slično, te je izrazio nadu da objekt neće samo buditi uspomenu na Nikolu Teslu, nego i "poticati sve na inovativniji pristup obrazovanju".

Ministrica Obuljen Koržinek nakon Centra razgledala je u karlovačkoj starogradskoj jezgri Zvijezda i potresom oštećenu crkvu Presvetog Trojstva, gdje je prilikom skidanja križa koji se u potresu odvojio od zvonika pronađen zapečaćeni svitak iz 1794. godine.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra. Krunoslav Albert izvijestio je ministricu da se u crkvi, na zvoniku te u samostanskoj zgradi još obavljaju radovi koji bi trebali pokazati kakva je statika crkve te kakvi su ziđe, temelji i svod radi izrade statičkoga elaborata koji će pokazati što se mora poduzeti da bi se crkva i zvonik konstruktivno ojačali.

Ministrica je istaknula da će se Ministarstvo zalagati da se konstrukcijski problemi nastali u potresu na svim kulturnim dobrima rješavanju temeljem Fonda solidarnosti, dok će se ostalo raditi polako prema mogućnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:04