TOMAŠEVIĆEVA PRESICA

Otkrio što će sve mijenjati u Gradskoj upravi, ali i što očekuje od Bandićevih kadrova: ‘Škoro? Neće proći!‘

‘Naše je pravo tražiti od pročelnika i šefova gradskih poduzeća da daju mandat na raspolaganje‘
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Tomašević, koji je u vodstvu u utrci za gradonačelnika Zagreba, a u drugi će krug s Miroslavom Škorom, održao je konferenciju za medije ispred zagrebačke Gradske uprave.

Tomašević je s kandidatima za zamjenicu i zamjenika, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom rekapitulirao rezultate prvog kruga lokalnih izbora i najavio kampanju za drugi krug.

'Očekujemo stabilnu većinu'

- Još jednom hvala svima koji su nam dali glas u 1. krugu. Ići ćemo dalje s kampanjom, i bez obzira na to što prednost izgleda golemo u odnosu na protukandidata Škoru, i u 2. krugu ćemo dati sve od sebe u kampanji. Fokusirat ćemo se na različite teme, ići ćemo po kvartovima, vijećnici će razgovarati s građanima o problemima... Osvojili smo 23 od 47 mandata u Gradskoj skupštini i možemo očekivati i izbore za 48. zastupnika srpske nacionalne manjine pa će za većinu biti dugoročno 25 zastupnika. Očekujemo da ćemo imati stabilnu većinu. Jasno smo govorili da smo spremni slagati većinu sa strankama od centra prema lijevo koje su bile oporba Bandiću, to je jedino SDP koji je prešao prag. Nakon 2. kruga očekujemo imati razgovore s njima oko sklapanja većine ali ne vidim da će tu biti problema. Želim čestitati svim pol. opcijama koje su ušle u gradsku skupštinu, svima koji su izabrani. Očito je da se bez nas neće moći donijeti niti jedna odluka u Skupštini, mi ćemo i dalje za dugoročne projekte tražiti konsenzus sa svima. Bit ćemo otvoreni za dijalog oko najbitnijih projekata kako bi oni išli dalje i ako mi više ne budemo na vlasti za 4 godine, rekao je Tomašević.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

Zahvalio je svima koji su mu dali podršku u drugom krugu te pozvao sve birače da izađu na izbore 30. svibnja.

- Bez obzira na veliku prednost, nama je svaki glas koji ćemo dobiti 30. svibnja ključan jer nam treba veliki legitimitet za promjene koje smo obećali nakon izbora. Svaki glas nam je jednako bitan, istaknuo je Tomašević.

Danijela Dolenec je govorila o rezultatima u 1. krugu.

- Ovo su sjajni rezultati. Naš kandidat ima premoćno vodstvo, imamo 23 od 47 mandata u skupštini. Rezultati izbora za mjesnu samoupravu su sjajni, u 16 gradskih četvrti smo najjača lista. U 46% mjesnih odbora možemo samostalno tvoriti većinu. To su obvezujući rezultati, a nisu iznenađujući jer su posljedica vrijednog rada. To je rezultat kampanje gdje smo svaki dan u kvartovima uključili građane. Rezultati su pokazali da su građani prepoznali naš partnerski odnos. Svaki glas je važan da provedemo promjene koje smo najavili, rekla je Dolenec.

Luka Korlaet je rekao da je platforma Možemo napravila dva programa za Zagreb.

- Kroz veliku anketu na 10.000 građana pobrojeni su specifični problemi za pojedine gradske četvrti i načini rješavanja. Vrijednost participativnosti su građani prepoznali. Mislimo to propagirati i dalje i pokazati način kako ćemo to činiti kroz kvartovske šetnje, direktnu komunikaciju s građanima. Imat ćemo i neposrednu komunikaciju i na terenu ćemo osluškivati građane, njihove probleme i sugestije za rješavanje tih problema. Mislimo da najbolje poznamo ovaj grad, strateški i da imamo rješenja za boljke, rekao je Korlaet.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

Tomašević se osvrnuo na 48. zastupnika u Gradskoj skupštini.

- Nismo još razgovarali, vjerojatno hoćemo. U zadnjem mandatu nije bilo zastupnika srpske nac. manjine, ali to je 48. zastupnika. I dalje je potrebna većina ali sad ona postaje 25. Mi ne želimo da grad bude paraliziran ako nema većine kad netko ne dođe i ne može glasati. Bit će sigurno dosta podmetanja, anonimnih izvora... Čuo sam se s g. Klisovićem, ali razgovore ćemo početi tek nakon 2. kruga izbora.

'Naše je pravo da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da daju mandat'

Novinare je zanimalo je li za promjene nužno da neki stave mandate na raspolaganje.

- To je demokratska praksa u svim gradovima i državama - i Plenković je tražio od direktora javnih poduzeća da stave mandate na raspolaganje. Naše je pravo da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da daju mandat na raspolaganje. Naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad i da imenujemo nove pročelnike koje po zakonu moramo imenovati nakon javnog natječaja. Toga ćemo se i držati, rekao je Tomašević.

Može li smjenjivati osobe koje su na temelju javnog natječaja imenovani na neku funkciju, upitali su ga novinari.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

- Ionako idemo u preustroj Gradske uprave. 27 pročelnika ne može ostati jer neće biti 27 gradskih ureda. Nijedan grad na svijetu to nema. U državi imamo 16 ministarstava, a u gradu 27. Kako to uopće može biti, a da bude učinkovito? Spajat ćemo urede, raditi preustroj...

Odgovorio je i na pitanje što ako bude radnih sporova te kako će smanjiti broj gradskih ureda.

- Nećemo raditi ništa što je financijski neodgovorno. Ne bih sada govorio koje urede ćemo spajati. To moramo dogovoriti na razini Gradske skupštine. Četiri nova ureda su izglasana u zadnjem mandatu. Bit će sadržajno kompatibilni uredi koji su sada odvojeni. Neki imaju previše zaposlenih za poslove koji su sada nepotrebni, te ljude ćemo prebaciti onamo gdje su potrebni. Bit će ured za obnovu...

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

'Nikome nismo obećali da će biti pročelnik'

Novinare je zanimalo i tko će biti predsjednik Gradske skupštine.

- Nismo još o tome razgovarali. Vjerujem da će doći do dobrog dogovora i da će sve funkcionirati. Praksa je da to bude vanjski partner, ali imamo i veliku većinu. Doći će do dogovora i to sigurno neće biti jedna od prepreka za stabilnu većinu u Skupštini, a to je Zagrebu potrebno. Vjerujemo da ćemo dobiti drugi krug.

- Javni natječaji su za pročelnike po zakonu nužni. Ja mislim da bi pročelnike trebali moći birati sami gradonačelnici, ali držat ćemo se zakona da to ide po javnom natječaju. Nema nijedne osobe kojoj smo obećali da će biti pročelnik. Pozivam sve Zagrepčane i Zagrepčanke da se na javne natječaje jave.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

'Protukandidat vodi kampanju koja se temelji na strahu'

Novinari su Tomaševića pitali očekuje li u kampanji udarce ispod pojasa.

- Očekujem podršku svih od centra prema lijevo. Kolegica Mrak Taritaš je čestitala ali nisam vidio je li pozvala svoje birače da nama daju podršku. A što se tiče udaraca ispod pojasa, želim elaborirati. Mi smo voditi pozitivnu kampanju, nismo se bavili drugim kandidatima. Pogledajte naše društvene mreže i mreže protukandidata koji objavljuju svaki dan o nama. Mi ćemo i dalje voditi kampanju koja se temelji na nadi, a očito će protukandidat i dalje voditi kampanju koja se temelji na strahu.

Nastavio je o mogućim smjenama rekavši da je jedini kriterij da netko dobro radi svoj posao.

- Do nas dolaze svakakve informacije ali neću ih iznositi u javnost bez dokaza. Najavili smo da će biti i financijska revizija da vidimo stanje duga, skrivena dugovanja... S ovakvim legitimitetom građana vjerujem da ćemo moći provesti promjene.

Odgovorio je na pitanje o tome kakav stav očekuje od premijera Plenkovića.

- Ništa ne očekujem od HDZ-a. Mi smo žestoka oporba u Saboru, a i dalje ćemo to biti. Očito nećemo s njima u formiranje većine, ali spremni smo za dijalog sa svima oko bitnih projekata. Od Vlade očekujem konstruktivan dijalog nakon izbora jer je nužno da Zagreb i Vlada surađuju na obnovi Zagreba i vjerujem da neće biti podmetanja klipova jer će to birači sankcionirati.

Miroslav Škoro ga je u izbornoj noći nazvao ekstremnom ljevicom.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

- Mislim da je to taktika koja u Zagrebu neće proći. To demoniziranje političkih suparnika mi ne mislimo raditi. Nama su te izjave smiješne, ali što očekivati od Miroslava Škore? Bilo je podmetanja, na sam dan izbora su išli SMS-ovi koji su bili potpisani od strane nas, pokušavali su mobilizirati birače krajnje desnice. Mi smo to prijavili DIP-u i HAKOM-u ali nismo mogli govoriti o tome jer bi to bilo kršenje izborne šutnje. Bilo je prljavih trikova kojima se mi nećemo služiti. Mi ćemo pobijediti uzdignute glave i svakome ćemo moći pogledati u oči, rekao je Škoro.

'Dolazit ću na posao pješice, javnim prijevozom ili biciklom'

Kako se namjerava suprotstaviti nepoštivanju odluka i pomanjkanju društveno-političkog standarda?

- Ne vjerujem da postoji nešto što je mentalitet koji se ne može promijeniti.Velik dio građana Zagreba je povjerovao u to da su promjene moguće. Mi ćemo primjerom pokazati kako se ponašati u Gradskoj upravi i poduzećima. Očekujemo da komunalni redari kažnjavaju sve koji rade prekršaje, bili to i mi, ja, naša obitelj... Pravila moraju vrijediti za sve. Očekujem da tako funkcioniraju svi zaposlenici u gradu.

Novinari su upitali i hoće li i on imati tri vozača kao bivši gradonačelnik Bandić.

- Maksimalno ćemo skresati službene automobile i koristit ćemo ih kada to zahtjeva protokol zbog gustog rasporeda, a ja ću na posao dolaziti pješice, javnim prijevozom ili biciklom. Zašto bismo morali imati tjelohranitelje?

Rebalans proračuna za obnovu

Hoće li biti rebalansa u proračunu radi obnove?

- Ključno je da dođe do rebalansa u državnom proračunu. Za obnovu privatnih zgrada je odvojeno 240 milijuna kuna, a Zagreb mora pratiti to sa samo 20%. Ključno je da dođe do rebalansa državnog proračuna. Mi smo inzistirali na većim sredstvima, ministar financija je rekao da će doći do rebalansa ako to bude potrebno, a mi ga držimo za riječ. Onda će to pratiti i rebalans gradskog proračuna.

Osvrnuo se na sigurnost grada Zagreba.

- Naravno da očekujem da grad nastavi biti siguran. Grad Zagreb je jedan od najsigurnijih u Europi što se tiče javne sigurnosti u gradu. Bitno je i da se raščiste slučajevi poput paleža automobila gospođe koja se žalila na buku oko žičare. To je zabrinjavajuće i očekujem da se istraži.

Komentirao je i izgradnju bolnice u Blatu.

- Stručnjaci su podijeljeni o korištenju objekata koji su tamo za gradnju nove bolnice pa ćemo vidjeti je li isplativije graditi ju tamo ili negdje drugdje u Novom Zagrebu, ali potrebno će biti partnerstvo s Vladom.

Osvrnuo se na protukandidata i odgovorio na pitanje bi li mu bilo lakše da je to netko drugi, a ne Miroslav Škoro.

- Svejedno je tko je s nama u drugom krugu. Već imamo veliki legitimitet i vjerujem da će se on u 2. krugu samo povećati pa nam je svejedno tko je s nama u drugom krugu.

Obećao je i da će ured za obnovu ići na lokacije u centru i na periferiji.

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

- Svaku javnu zgradu ćemo obnoviti. Nećemo dozvoliti da novac iz Fonda solidarnosti ostane neiskorišten.

Jučer ga je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta kritizirao u Otvorenom, a danas su se pojavile fotografije na kojima je Peternel s Tomaševićem sudjelovao na prosvjedima u Varšavskoj 2010.

- To morate njega pitati da li nam je dao podršku. I ja sam vidio fotografije da je on tamo bio. To su fake news, udarci ispod pojasa... I on je radio u udrugama civilnog društva kao ja. Dosta toga je projiciranje, nešto što su oni radili projiciraju na nas. Ne vidim da se Škoro ikad bavio gradskim temama i problemima. Ljudima je dosta prepucavanja. Imamo planinu problema i na to ćemo se fokusirati u kampanji i nakon kampanje, rekao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38