UPAO U ZAMKU

Otkrivamo tko je mladić uhićen u Areni: Imao je pištolj s metkom u cijevi, evo zašto je priveden

Policijska Ekipa za posebne zadaće usred Arena centra uhitila je muškarca koji je upao u klopku
Uhićenje u Areni, Leo Zdenjak
 Snimio čitatelj

Dan nakon što su kupci u zagrebačkome Arena centru na Laništu u četvrtak mobitelima snimili kako policija doslovce baca na pod, vezuje i odvodi jednoga krupnog muškarca, iz zagrebačke policije još uvijek nisu dali nikakve podatke o tome zbog čega je muškarac uhićen. "Kriminalističko istraživanje u tom slučaju još uvijek traje", kratko su nam rekli u PU zagrebačkoj.

Na snimci se vidi kako muškarca uz tzv. sredstva prisile vezuju pripadnici elitne Ekipe za posebne zadaće (EPZ) Interventne policije, što bi značilo da je riječ o opasnom uhićeniku. Međutim, usprkos velu šutnje nadležnih institucija, jučer smo uspjeli doznati da je muškarac uhićen zbog kaznenog djela iznude te da je intervencija specijalaca zatražena jer je muškarac u trenutku uhićenja kod sebe imao pištolj s metkom u cijevi, spreman za upotrebu, te da ga je policija već ranije prijavljivala zbog pokušaja ubojstva vatrenim oružjem.

Također prema neslužbenim informacijama do kojih smo uspjeli doći, uhićenje u zagrebačkoj Areni nije bio izdvojeni slučaj, već se radilo o finalizaciji tajne policijske akcije u kojoj je uhićeno nekoliko osoba iz raznih dijelova Hrvatske.

image
Leo Zdenjak

Istraživanje

Jedino za razliku od uhićenja u Areni, druga uhićenja i pretrage stanova osumnjičenika nisu dospjela u javnost. Ukupno su navodno uhićene četiri osobe, dvije u Zagrebu, jedna na području Šibenika te jedna na području Osijeka. Svi oni su bili obuhvaćeni ovim kriminalističkim istraživanjem, no koliko će njih na kraju biti kazneno prijavljeno, nije poznato. Navodna iznuda za koju su osumnjičeni dogodila se nad jednim poduzetnikom koji živi na području Zadra, u blizini njegove obiteljske kuće, i to prije otprilike tjedan dana. Poduzetnik je prijavio da su mu tada doslovce na cesti dok je vozio automobil put prepriječila dva druga automobila stjeravši ga uz rub ceste.

Bio je primoran zaustaviti se, a iz automobila su izašla trojica muškaraca koji su ga izvukli iz njegova auta te ga počeli tuči tražeći da im vrati novac. Navodno su tražili 35.000 eura. U svojim prijetnjama su se pozivali na automobil Audi A8 koji je taj poduzetnik navodno kupio od jednoga od njih, a za što im je trebao platiti 20.000 eura. Razliku od 15.000 eura, prema našim izvorima, navodni iznuđivači su zaračunali kao kamatu, odnosno "kaznu" jer im nije na vrijeme platio automobil. Što se događalo u narednih tjedan dana nismo uspjeli doznati, no nije teško pretpostaviti.

Poduzetnik je, prema svemu sudeći, policiji odlučio prijaviti iznudu te je pokrenuta tajna akcija koja je rezultirala uhićenjima u četvrtak. Moguće je da je tijekom tih tjedan dana policija nad osumnjičenicima, uz odgovarajući sudski nalog, provodila i tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno im snimala kretanje i telefonske razgovore te bi ako se to doista provodilo, te snimke predstavljale zakonite dokaze.

Primopredaja

Ono što je izvjesno, prema našim informacijama, je uhićenje u Areni, što su snimili posjetitelji šoping-centra, koje se odvilo nakon što je bila dogovorena tzv. kriminalistička klopka, odnosno nakon što je osumnjičenik došao preuzeti novac. Međutim, nije znao da je policija označila novac te mu postavila zasjedu nakon primopredaje.

Premda, naravno, u petak nitko nije želio potvrditi identitet uhićenika, kako smo uspjeli neslužbeno doznati, muškarac kojega je u Arena centru uhitila interventna policija i čije se privođenje vidi na snimkama je Leo Zdenjak (30) iz Zagreba, koji je dosad bio prijavljivan uglavnom zbog nekoliko manjih prevara s telefonskim karticama, ali i pokušaja ubojstva pištoljem na Jarunu u rujnu 2016. godine.

Zdenjak je tada uhićen jer je pištoljem u bedro ranio B. S., s kojim je tazbinski bio povezan, a na kraju je osuđen samo zbog nanošenja teške tjelesne ozljede jer je sud zaključio da Zdenjaku namjera nije bila ubiti B. S.

Kaznene prijave

Nakon uhićenja Zdenjaka u Areni, uslijedila su i druga uhićenja. Iste večeri u Zagrebu je uhićen Zdenjakov prijatelj Viktor M., a u pretrazi njegova stana policija je također pronašla oružje. Gotovo paralelno s uhićenjima u Zagrebu policija je na području Šibenika uhitila i Milana N. i na području Osijeka Dragu L., te su svi dovedeni u Zagreb na kriminalističko istraživanje, a navodno je u četvrtak prijepodne obavljeno i prepoznavanje. No, s kakvim rezultatima nismo uspjeli doznati, kao niti to kako su se osumnjičenici branili na policiji.

Njihovi odvjetnici nisu bili raspoloženi za davanje ikakvih izjava. Prema nekim najavama, policija će nadležnome Općinskom državnom odvjetništvu zbog iznude prijaviti svu četvoricu te će ih predati pritvorskom nadzorniku, i zbog sumnji da su počinili iznudu, ali i zbog nedozvoljenog držanja vatrenoga oružja. Nakon ispitivanja u Državnom odvjetništvu tužiteljstvo će odlučiti hoće li protiv njih zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnoga zatvora i po kojim osnovama, a o čemu će odlučiti Županijski sud.

Više puta osuđivan za 'sitnija' kaznena djela

Bio sam bez novca te su mi poznanici, koje ne želim imenovati zbog straha za svoju suprugu, predložili brzu zaradu. Točno je da sam radio prevare, a za svaki odrađeni posao dobivao sam između 700 i 1000 kuna. Mobitele sam predavao osobama koje su mi nabavljale dokumentaciju.

Osramotio sam svoju obitelj, ali sam u cijelosti nadoknadio štetu iako novac nisam primio, branio se Leo Zdenjak na jednom od suđenja za prevare i krivotvorenja isprava na zagrebačkom sudu.

Jedna od njegovih meta na čije je ime sklopio online pretplatnički ugovor s teleoperaterom uz kupnju skupocjenog mobitela, bio je i bivši direktor Tvornice čarapa. Iza Zdenjaka je nekoliko presuda kojima je osuđen na uvjetne kazne, rad za opće dobro... (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:24