JASENOVAC

Plenković položio vijenac, u odvojenoj koloni stigao Milanović s Mesićem, Josipovićem i Kosor

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju obljetnicu proboja zatočenika iz ustaškog logora
Članovi Vlade predvođeni premijerom Plenkovićem položili su vijence pred spomenikom žrtvama logora u Jasenovcu
 Robert Fajt/Cropix

NOVO 11:08 - Milanović je položio vijenac pred spomenikom žrtvama Jasenovca.

Opširnije o izjavama predsjednika RH možete pročitati OVDJE


11:00 - U Jasenovac je stigla i delegacija predvođena predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Uz njega su i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor

image
Delegacija predsjednika Republike Milanovića u Jasenovcu
Jutarnji list


10:00 - Nakon premijera Plenkovića, vijenac je položilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

image
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u pratnji zatupnika Ante Sanadera i Furia Radina polaže vijenac
Robert Fajt/Cropix

- Ovo je već četvrta godina kako dolazim u Jasenovac kao predsjednik Sabora, kako bih se poklonio žrtvama. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da uvijek postoje ljudi koji su spremni činiti strašne zločine, a naša je zadaća da pokažemo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare, da pokažemo da i mir i ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države, rekao je Jandroković.

Upitan treba li zabraniti pozdrav Za dom spremni, Jandroković je rekao da smatra da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati.

- Sve ono što podsjeća i što je bio dio ustaškog pokreta, treba biti zakonski sankcionirano, rekao je Jandroković.

image
Spomenik Bogdana Bogdanovića ‘Cvijet‘
Robert Fajt/Cropix

- Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Smatram da je stav radne skupine koji je naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi. Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom isto tako počinjeni su grozni zločini, i Bleiburg i Goli otok i Vukovar i Škabrnja. Treba razlikovati što je ustaško znakovlje, što su simboli Domovinskog rata. Oni koji se time budu bavili trebaju biti povijesno objektivni, procjenjivati objektivno povijesne okolnosti. Hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak, rekao je Jandroković.

image
Spomenik Bogdana Bogdanovića ‘Cvijet‘
Robert Fajt/Cropix

9:30 - Premijer Plenković nakon polaganja vijenaca u Jasenovcu dao je kratku izjavu.

- Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u ovom i drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, antifašista, Hrvata. To je sigurno jedan od najtragičnijih dijelova hrvatske povijesti i važno je da nove, mlađe generacije to znaju i da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina.

image
Članovi Vlade predvođeni premijerom Plenkovićem položili su vijence pred spomenikom žrtvama logora u Jasenovcu
Robert Fajt/Cropix

Važno je naglasiti da smo mi ovdje ove godine, kao i svih prošlih i kao što ćemo biti i do kraja mandata, a dolazit ćemo i kasnije, s pijetetom i sa sviješću da se ovakvi zločini više nikada ne ponove - rekao je premijer.Na pitanje novinara zašto nisu zajedno on i predsjednik Republike, Plenković je rekao da je sve o tome već rekao.

image
Članovi Vlade predvođeni premijerom Plenkovićem položili su vijence pred spomenikom žrtvama logora u Jasenovcu
Robert Fajt/Cropix

Upitan o donošenju zakona kojim bi se zabranilo isticanje ustaških simbola premijer je rekao:

- Oni su već danas zabranjeni, a to je pitanje ujednačavanja sudske prakse. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovac, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti - rekao je Plenković i dodao je stav Vlade o tom pitanju jasan.

image
Članovi Vlade predvođeni premijerom Plenkovićem položili su vijence pred spomenikom žrtvama logora u Jasenovcu
Robert Fajt/Cropix

Upitan da komentira izjavu predsjednika Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjena Krasua da je pitanje nepostojanja jasnog zakonskog uređenja zabrane isticanja ustaških simbola jedan od razloga zašto danas nisu u koloni s predstavnicima Vlade, Plenković je kratko rekao "to nije točno".

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović odat će počast žrtvama nešto kasnije, a uz njega će biti bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Poslije njih, vijence će položiti i Izaslanstvo naroda žrtava u kojem će biti šef SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" Veljko Kajtazi. S njima će vijenac položiti i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Tako se počast žrtvama Jasenovca i ustaškog režima zapravo odaje u tri odvojene kolone.


9:00 - Premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Boris Milošević, Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Goran Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek i Ivan Malenica položili su vijence kod spomenika "Kameni cvijet" u Jasenovcu.


Državni vrh i udruge stradalnika u četvrtak će obilježiti 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenova odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom.

image
Članovi Vlade predvođeni premijerom Plenkovićem položili su vijence pred spomenikom žrtvama logora u Jasenovcu
Jutarnji List

Uz njih će još biti i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Premijer Plenković vijenac će položiti ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvijet", a nakon toga i na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica, gdje će i posjetiti Romski memorijalni centar.

image
Članovi Vlade predvođeni premijerom Plenkovićem položili su vijence pred spomenikom žrtvama logora u Jasenovcu
Jutarnji List

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera izaslanstva će u manjem broju i u zasebnim skupinama odati počast žrtvama logora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo te će položiti vijenac u spomen na žrtve logora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odat će počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomen obilježja Kameni cvijet, a uz njega će biti bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Izaslanstvo naroda žrtava predstavljat će saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" Veljko Kajtazi, a s njima će vijenac položiti i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruga, te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 15:23