Specijal iz HM studija

‘Pobjeda liste Možemo! može biti neki novi početak za našu zemlju, ovo je neka nova politika‘

Ishode lokalnih izbora pratite u live streamu iz studija Hanza medije na portalu Jutarnjeg, na Facebooku i na YouTube kanalu Jutarnjeg lista
Zdravko Milinović i Hrvoje Klasić

Politička budućnost liste Možemo

NOVO 23:20 - Tomislavu Tomaševiću treba biti svejedno tko će mu izaći na megdan u drugome krugu izbora, ocijenio je povjesničar Hrvoje Klasić u specijalnoj izbornoj emisiji Hanza Studija posvećenoj lokalnim izborima.

- Jako sam sretan zbog uspjeha liste Možemo jer nije riječ, što smo dosada uglavnom viđali, o nekoj otpadničkoj opciji koja je sada krenula na samostalni put i napravila uspjeh. Iza Možemo stoji ozbiljno političko promišljanje - komentirao je Klasić uz kojeg su u četvrtom bloku večerašnjeg Hanza Studija rezultate izborima komentirali glavni urednik Globusa Zdravko Milinović i komentator Jutarnjeg lista Jurica Pavičić.

Za razliku od Klasića koji ne pravi razliku između Jelene Vukičević Pavičić i Miroslava Škore kao protukandidata Tomaševiću, Milinović je ocijenio kako Tomaševiću više odgovora ulazak Jelene Vukičević Pavičić u drugi krug.

- Tomašević će Bandićevoj zamjenici nametati teme o Bandićevom naslijeđu i tako lako poentirati – procijenio je Milinović.

Uključivši se u raspravu video vezom Jurica Pavičić komentirao je, među ostalim, neuspjeh Željka Keruma u bici za gradonačelnika.

- Kerum nije ozbiljno ni računao s time da pobjedi na izravnim izborima za gradonačelnika, on i dalje ima prvi cilj ostvariti ucjenjivački potencijal prema HDZ-u. To će tako biti i dalje jer sada, ako Mihanović dobije izbore u drugome krugu, Kerum će za HDZ biti još važniji s obzirom situaciju u Gradskom vijeću – poentirao je Pavičić. Osvrnuvši se na Kerumovo javno blaćenje Ivice Puljka, kojeg je nazvao četnikom, Pavičić je skrenuo pozornost na dugogodišnji sukob Keruma i Puljkova zamjenika Bojana Ivoševića. Kerum je, dodao je Pavičić, zapravo cijelo vrijeme blatio Ivoševića a to čini i dalje.

- Za Keruma je na ovim izborima bilo najvažnije da ostvari bolji rezultat od liste Branke Ramljak i Tomislava Mamića. U tome je uspio – zaključio je Pavičić. Osvrnuvši se na izglede Ivice Puljka u drugome krugu gradonačelničkih izbora, Pavičić je procijenio kako Puljak ima veći bazen birača koje može privući od Mihanovića.

- Puljku će biti vrlo teško, pogotovo ako ne bude imao u Gradskom vijeću većinu koja ga podržava – upozorio je komentator Jutarnjeg lista.

Polemizirajući s učestalim tvrdnjama da je Možemo protestni pokret bez programa, Klasić je kazao kako program Tomaševića i njegove stranke imaju progresivne ideje i jasan koncept.

- Možemo sigurno nije stranka krupnog kapitala, nude zelenu ekonomiju i to je vrlo jasno biračima – ustvrdio je Klasić.

Zdravko Milinović upozorio je kako Možemo nema političkog i upravljačkog iskustva. Nismo ih, dodao je glavni urednik Globusa, dosada vidjeli kako donose odluke, upravljaju i razrešuju probleme.


Puhovski: U Zagrebu i Splitu će se ponoviti izbori za gradske zastupnike

22:35 - Tomislav Tomašević sigurno pobjeđuje u drugome krugu, ali priča o osvajanju većine u Gradskoj skupštini liste Možemo zvučala je predobro da bi bila istinita, ocijenio je politički analitičar Žarko Puhovski u specijalnoj emisiji Hanza Studija posvećenoj lokalnim izborima.

- U Zagrebu bi se mogli ponoviti za Gradsku skupštinu. Trenutno, ne vidim načina kako će Možemo ostvariti većinu u Gradskoj skupštini, a desnica je razmrvljena, u međusobno su si nepodnošljivi od HDZ-a, preko Škore, do Mosta. I u Splitu bi se mogli ponoviti izbori za Gradsko vijeće – prognozirao je Puhovski koji zajedno s političkim analitičarem Nikolom Baketom, uz moderiranje komentatora Jutarnjeg lista Borisa Vlašića, gostuje u trećem bloku izbornog Hanza Studija.

Osvrnuvši se na novostvorenu poziciju HDZ-a nakon lokalnih izbora, Puhovski je izrazio mišljenje kako je HDZ ostvario dobar rezultat u velikim gradovima.

- Dobili su Osijek gotovo sigurno, nazire se isti scenarij za HDZ i u Splitu, dobro su prošli u Rijeci – komentirao je Puhovski, dok je Nikola Baketa, na istu temu, ocijenio kako su u HDZ-u propustili promijeniti kandidata za gradonačelnika Zagreba Davora Filipovića. Filipović je, podsjetio je Baketa, određen za kandidata prije smrti Milana Bandića a onda, dodao je, premijer Andrej Plenković nije imao snage promijeniti Filipovića.

- Teško je prognozirati kako će se HDZ postaviti prema kandidatima u drugom krugu izbora za gradonačelnika, odnosno prema opcijama Jelene Vukičević Pavičić i Miroslava Škore, tko već uđe u drugi krug. Možda će vraćati usluge prema stranci Milana Bandića, ali nije sigurno – ocijenio je Baketa.

Uključivši se u raspravu video vezom novinar Jutarnjeg lista Luka Benčić, koji prati riječku političku scenu, ocijenio je da riječki SDP ima više razloga za zadovoljstvo sada nego nakon lokalnih izbora prije četiri godine.

- Marko Filipović ostvario je rezultat iznad očekivanja, a SDP u Gradskom vijeću s vjerojatnih deset zastupnika ima bolju startnu osnovu za ostvariti većinu nego nakon prošlih lokalnih izbora – kazao je Benčić. Na pitanje moderatora Vlašića može li nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac pobijediti u drugome krugu, Benčić je uzvratio kako se može očekivati svjetonazorska borba Filipovića i Štimca u drugome krugu.

- SDP će nastojati dokazati da je Štimac kukavičje jaje desnice – procijenio je Benčić.

Žarko Puhovski ocijenio je kako su Benčićeve procjene pod utjecajem vladavine Vojka Obersnela u Rijeci, odbacivši tezu da je SDP uspio u Rijeci na ovim izborima. Procijenio je da će SDP u Rijeci teže ostvariti većinu nego prije.

- Riječki i drugi primjeri napetih odnosa u Gradskom vijeću svjedoče da su sve teze o gradskim šerifima promašene. Pa i vladavinu Milana Bandića treba sagledavati u svjetlu potrebe da osigura većinu u Skupštini – komentirao je Puhovski. Odbacio je tezu da je Možemo večeras postala druga po jačini politička opcija u zemlji.

- Možemo je do jučer bila aktivistička klapa, to su i sada u jednome značajnom dijelu, ali može se reći da su od večeras i ozbiljni igrači. Oko Možemo biti dosta razočaranja, kad se vidi kakve će poteze vući i kako će vladati – smatra Puhovski.


Izborni studio Hanza Medije promijenio sudionike

21:30 - Pobjeda liste Možemo je izvanredna stvar, ne samo za Zagreb nego i za državu, ustvrdio je u specijalnoj emisiji Hanza Medije posvećenoj lokalnim izborima pisac Zoran Ferić.

- Pobjeda liste Možemo! može biti neki novi početak za našu zemlju, štoviše vjerujem da će i biti iako po prirodi nisam optimist. Ovdje je na pomolu nova politika, koja će ići za općim dobrom, a ne za osobnim interesima. Utoliko su mi promašeni prigovori na račun liste Možemo da su oni aktivisti, a ne političari. Pa politika i jest aktivizam, barem ja to tako vidim – komentirao je Ferić koji zajedno s psihologinjom Majom Vučić, uz moderatora novinara Globusa Borisa Orešića, komentira rezultate lokalnih izbora u drugom bloku večerašnje emisije.

Na pitanje Borisa Orešića što je ostavština 20 godina duge vladavine Milana Bandića u Zagrebu, Maja Vučić ustvrdila je kako na površini ta vladavina i ne izgleda tako loše, ali, istaknula je, ispod površine puno je rupa.

- Tko god došao na vlast u Zagrebu mora ponuditi nekakav plan što Zagreb trenutno jest, što želi biti i kako će grad to postati. Nedopustivo je da u gradskim ladicama stoje nekakvi projekti, koje smo platili i da se ti projekti ne provode jer nema političke volje za to – komentirala je Maja Vučić. Zoran Ferić izrazio je uvjerenje kako Zagreb ni na površini nakon vladavine Bandića ne izgleda prihvatljivo.

- Suština je da su građani ovog grada 20 godina imali osjećaj da ih netko potkrada cijelo vrijeme – zaključio je Ferić.

Uključivši u emisiju video vezom osječku arhitekticu Danijelu Lovoković, Boris Orešić upitao je sugovornicu što je dovelo do vjerojatne prve pobjede HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Osijeka.

- Mislim da je HDZ mobilizirao svoje birače, dok druge opcije to nisu uspjele,a vidimo da dio birača koji nije ni izašao na izbore očito bio stava da nemaju za koga glasati – komentirala je Danijela Lovoković.

Voditelja Orešića zanimao je stav sugovornika u studiju o omogućavanju biračima iz drugih zemalja da glasaju na ovim lokalnim izborima bez testiranja na koronavirus.

- Što drugo reći nego da je riječ o nedosljednosti Stožera civilne zaštite koji je podlegao utjecaju politike – ocijenio je Ferić.


Mogući budući potezi Tomislava Tomaševića

21:05 - U očekivanju prvih neslužbenih rezultata lokalnih izbora, sudionici u izbornoj emisiji Hanza Medije osvrnuli su se vjerojatnu vladavinu Tomislava Tomaševića i liste Možemo u gradu Zagrebu.

Marija Selak Raspudić izrazila je očekivanje kako će se Tomašević i Možemo, među ostalim, morati politički i ideološki profilirati jer, istaknula je, ni Možemo nije prava ljevica kao ni SDP. Na pitanje Borisa Vlašića što je prava ljevica, saborska zastupnica Mosta uzvratila je kako se prava ljevica mora odreći oba totalitarizma.

- Ali, izbori u Zagrebu su Jakuševac ne trg Maršala Tita – uskočio je Vlašić, na što je Marija Selak Raspudić kako to nije točno.

- Ljudi žele znati kakve su vrijednosti politika. Možemo je, primjerice, jedina politička opcija koja ne šalje svoje predstavnike na proslavu Oluje – kazala je saborska zastupnica Mosta. Višeslav Raos komentirao je kako će se Tomislav Tomašević u vođenju Zagreba suočiti s, prije svega, s potrebom ubrzanja obnove Zagreba i 'kosturima iz ormara' koji će mu početi ispadati iz ostavštine prethodne gradske vlasti.

- Neće se Tomašević imati u četiri godine vremena baviti ničim drugim nego obnovom i 'kosturima iz ormara', još kad mu pokucaju na vrata razni poduzetnici, tek će onda vidjeti u što se uvalio – ustvrdio je Raos. Upitan za komentar kakav će biti budući odnos Možemo i SDP-a, Raos je kazao kako Možemo ne želi biti potpora SDP-u nego novi SDP. S Raosom se složila Marija Selak Raspudić izrazivši uvjerenje kako i Plenkoviću odgovara jako Možemo jer ono znači slabi SDP.

Osvrnuvši se na rezultat SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića, Marija Selak Raspudić ocijenila je kako su oni koji su smislili izborni slogan Klisoviću 'mirni čovjek Zagreba' napravili tom kandidatu samo štetu.


Sudionici suzdržani oko nalaza izlaznih anketa

20:45 - Očekivao sam da će Možemo biti u prednosti ispred ostalih lista u izborima za Gradsku skupštinu Zagreba, ali nisam očekivao ovakvu prednost, ocijenio je u uvodnim komentarima studija Hanza Medije o lokalnim izborima politički analitičar Višeslav Raos.

- Zasad govorimo o izlaznim anketama, ali ni one nisu donijele neka velika iznenađenja. SDP, primjerice, ne može biti zadovoljan rezultatima koje zasad imamo – komentirao je Raos, uz kojeg u izbornom studiju Hanza Medija sudjeluje i saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, a debatu vode novinari Jutarnjeg lista i Globusa Boris Vlašić i Boris Orešić. Video vezom u emisiju je uključen komentator Jutarnjeg lista Jurica Pavičić.

Marija Selak Raspudić u prvom je ocjeni izlaznih anketa pošla od, kako je naglasila, uspjeha Mosta čija lista ulazi u Gradsku skupštinu.

- Most ima najmlađu listu za Gradsku skupštinu, imamo nove ljude i nismo htjeli, primjerice, da moj suprug ili ja budemo na listi kako bi vukli izborna kola i onda prepustili mjesto nekome drugome. Možemo je, primjerice, cijelu ekipu iz Sabora stavila na čelo liste za Gradsku skupštinu. Smatram da to nije normalno – ocijenila je Marija Selak Raspudić. Na opasku Borisa Vlašića da i na izborima u drugim zemljama isti kandidati sudjeluju na lokalnim i državnim izborima, Marija Selak Raspudić ustvrdila je kako ni to ne znači da je riječ o normalnoj političkoj praksi.

- Mi ćemo u Mostu to normalno i dalje zaobilaziti I navoditi birače na krivi trag – zaključila je saborska zastupnica Mosta. S njom se složio Višeslav Raos, našavši razumijevanja tek za neke liste što su ih popunili saborski zastupnici time što, istaknuo je, jednostavno nemaju dovoljno ljudi za kandidate.

Komentirajući izlazne ankete rezultata izbora u Splitu, Jurica Pavičić ocijenio je kako ti rezultati potvrđuju političku fragmentiranost Splita i sklonost tamošnjih birača da podrže nešto novo.

- Mislim da je Ivica Puljak ta novina koju su birači u Splitu sada gurnuli u dobre izglede za drugi krug, ali ćemo vidjeti što će biti. Kada gledamo mogući razvoj situacije u Gradskom vijeću Splita, vidi se da će lijevocentristička opciji trebati netko za koaliranje kako bi stekla većinu – kazao je Pavičić. Na pitanje Borisa Orešića je li Ivici Puljku naštetila afera s pjevanjem ustaških pjesama, Pavičić je ocijenio kako Puljku pjevanje ustaških pjesama nije ni naštetilo ni koristilo.

- Možda je ipak koristilo s obzirom na rezultat koji Puljak ima u izlaznim anketama – nadovezala se Marija Selak Raspudić, uz odobravanje i smijeh sudionika u studiju.

Višeslav Raos osvrnuo se na predizborne ankete kao dio kampanje, ocijenivši da se ankete previše kritiziraju zato što ih je, istaknuo je, premalo.

- Potrebno je 50 do 100 anketa kako bi dobili nekakav utemeljeni pokazatelj o raspoloženju birača – ocijenio je Raos.


Je li bilo kršenja izborne šutnje, zašto biračima nisu ponuđeni svi listići na glasačkim mjestima, analizu izlaznosti komentirat će brojni gosti u studiju.

Višeslav Raos, politički analitičar, Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica, Maja Vučić, psihologinja te književnik Zoran Ferić komentirat će ova i druga važna pitanja lokalnih izbora.

image
Višeslav Raos
Ranko Suvar/Cropix
image
Marija Selak Raspudić
CROPIX
image
Zoran Ferić
CROPIX
image
Maja Vučić
Damjan Tadic/Cropix

O tome koliko su kandidati bili ozbiljni i posvećeni lokalnim problemima te što znače lokalni izbori za život cijele zemlje ocjenjivat će u studiju Hanza medije i profesor Žarko Puhovski, politički analitičar, politolog Nikola Baketa i povjesničar Hrvoje Klasić te Zdravko Milinović, glavni urednik Globusa.

image
Žarko Puhovski
CROPIX
image
Nikola Baketa
CROPIX
image
Hrvoje Klasić
CROPIX
image
Zdravko Milinović
Neja Markicevic/Cropix

Uz voditelje Borisa Orešića i Borisa Vlašića, novinare Jutarnjeg lista, govorit će o sudbini gradova i općina, poslijeizbornim trgovinama i „pretrčavanjima“ kandidata, šansama i problemima koje očekuju izborne pobjednike.

U program će se uživo javiti i Jurica Pavičić iz Splita, Luka Benčić iz Rijeke i Danijela Lovoković, bivša povjerenica Vlade za Osijek kako bi reportirali o rezultatima izbora iz svojih sredina i ocijenili situaciju u gradovima u kojima se do posljednjeg trenutka vodila žestoka bitka za povjerenje birača.

Prometne gužve, problem otpada i izgrađenosti gradova bili su centralne teme brojnih gradova, a Zagreb i područje Banije imali su i dodatnu temu - posljedice potresa.

Što su govorili kandidati, a što su čuli birači?

Jesu li birači uspjeli donijeti prave odluke? Trebaju li se plašiti izbornih prevara i poslijeizbornih razočaranja?

Kome se treba smijati radi loših kampanja, kome diviti, a koga osuđivati saznajte tijekom razgovora nakon što se zatvore birališta, večeras od 20 sati na portalu Jutarnji.hr, na Facebook i YouTube kanalu Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:51