DOBRA ORGANIZACIJA

Počelo masovno cijepljenje u Karlovcu: Na red došlo 300 osoba, pogledajte kako je sve izgledalo

Nisam se raspitivao je li to AstraZeneca, Pfizer ili neko drugo cjepivo, rekao nam je jedan 76-godišnjak
U sportskoj dvorani ekonomske škole cijepilo se 300 ljudi.
 Robert Fajt/Cropix

U sportskoj dvorani Ekonomske škole u Karlovcu je danas odrađeno prvo masovno cijepljenje protiv koronavirusa, ako ne računamo ono odrađeno u karlovačkom HGK, u kojemu je 15 uglednih gospodarstvenika cijepljeno u tajnosti "kako bi populariziralo cijepljenje".

U redu pred sportskom dvoranom bili su kronični bolesnici i starci, po prvih deset s popisa 30 ordinacija obiteljske medicine. Organizacija je prilično dobra, nakon ulaska iz linije u dvorani građane čekaju stolice koje su svojevrsna čekaonica, a nakon cijepljenje i evidencije čeka ih novi red stolica na kojima odmaraju 15 minuta, pa onda odlaze na zasebnom izlazu. Cijepe se AstraZenecom.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

- Ovo je prvi i jedini ovakav punkt za cijepljenje u Karlovačkoj županiji, a osobe koje su tu, su došle sukladno planu prioriteta. Doze su stigle i u Ogulin, kao i Dugu Resu i Slunj. Ovaj tjedan je u Karlovačku županiju stiglo 600 doza AstraZeneca cjepiva i oko 500 doza Pfizerovog, a sljedeći tjedan bi trebalo stići još 1.400 doza AstraZenece i 600-injak doza Moderne, kaže nam ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić, potvrđujući da je interes za cijepljenjem sada pokazalo više od 10.000 građana.

Teško je reći kada će svi doći na red, dodaje, jer je "Karlovačka županija je specifična, ima čak tri bolnice, šest domova zdravlja i dosta domova za starije, a i dalje se cijepe zdravstveni i radnici u zdravstvu pa se i njima prosljeđuje određen broj doza", rekao je Zoretić.

image
Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Jedna od troje liječnika koji vrše cijepljenje je liječnica obiteljske medicine dr. Vesna Rosman. S njezina popisa ovdje je također 10 kroničnih bolesnika, ona je, kaže nam, pazila da svi budu stariji od 80 godina, među njima su tlakaši, onkološki bolesnici, dijabetičari, plućni bolesnici.

- Pacijenti sve odlično podnose, sve ide odlično zasad sve odlično funkcionira i nadam se da će tako i ostati, kazala je dr. Rosman.

Nekadašnji karlovački gradonačelnik i bivši gospodarstvenik Dubravko Delić također je među njima, kaže nam da je zahvalan na mogućnosti da on i svi ovi ljudi mogu dobiti svoje cjepivo.

image
Dubravko Delić, bivši dogradonačelnik Karlovca.
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

- Nisam se raspitivao je li to AstraZeneca, Pfizer ili neko drugo cjepivo, siguran sam da Stožer ne bi na bilo koji način ugrožavao građane - rekao nam je 76-godišnji Delić. Na pitanje koje su njegove tegobe, rekao je da bi nam "mogao pričati o svojim tegobama, ali da je optimističan na svim relacijama i prezdovoljan".

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Baka Roze Barić bila je najstarija pacijentica. Iako u invalidskim kolicima i očito narušena fizičkog zdravlja, zbijala je pošalice govoreći liječnicima da njoj daju onu drugu injekciju, aludirajući na "previše" svojih godina.

- Zadovoljna sam, dobro se osjećam, jer znam da za mene sada dolaze bolji dani. Do sada sam uglavnom bila kod kuće, djeca su pazila na mene - kaže nam umirovljena profesorica Božica Stanišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:36