SHOW U ‘OTVORENOM‘

Postali su hit na Facebooku: IT-jevci skoro prasnuli u smijeh na ekspoze predstojnika Vlade

Simpatične reakcije uspješnih hrvatskih IT-jevaca na ekspoze predstojnika Ureda predsjednika Vlade postale su hit na društvenim mrežama
Frka Petešić
 Hrt Screenshot

Simpatične reakcije uspješnih hrvatskih IT-jevaca na ekspoze predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke Petešića u sinoćnjoj emisiji Otvoreno postale su hit na društvenim mrežama.

Pri kraju emisije Frka Petešić je iznio svoju viziju što bi Hrvatska trebala učiniti kako bi ojačala IT sektor, a tijekom izlaganja su Alan Sumina i Tomislav Car bili na rubu da prasnu u smijeh.

- Čini mi se da u hrvatskom obrazovnom sustavu moramo poticati algoritamsko razmišljanje, a ne rješavanje jednostavnih zadataka. Ono što je važno razumjeti, jest da je, za razliku od engleskog jezika ili povijesti, matematika horizontalna disciplina koju učite ne zato što ćete svakog dana računati druge korijene, logaritme ili sinuse, nego zato što vam daje metodu svih medota i preciznost u izvršavanju svih zadaća koju ćete raditi u bilo kojoj djelatnosti i s nultom tolerancijom za grešku, govorio je predstojnik Ureda premijera, a redatelj je već tada primijetio 'meškoljenje' IT-jevaca.

- Ako napišete dvije kartice teksta, nanizat ćete 2000 znakova i ako napravite 10 pravopisnih grešaka i isto toliko gramatičkih, malo tko će uočiti greške. Ali ako imate račun od 2000 znakova i ako je račun točan, znači da ste nanizali 2000 znakova bez greške. Upravo zato one zemlje koje su najjače u matematici mogu razvijati visoko tehnološke proizvode, ustvrdio je Frka Petešić.

Potom je preciznost u razvijanju tehnoloških proizvoda usporedio sa začinom za juhu nakon čega su Sumina i Car gotovo prasnuli u smijeh.

- Vi ako razvijate začin za juhu i pogriješite za jedan promil, to se ne može osjetiti. No, ako pogriješite za jedan promil u razvoju hard diska, on se neće kretati sporije za jedan promil, nego se neće ni pokrenuti. Kako biste mogli svladati kompleksne sustave, morate razvijati društvo koje ima nultu toleranciju prema grešci, zaključio je Frka Petešić.

Kako neslužbeno doznajemo, informatičari su predstojnika Ureda premijera pozvali na piće koje je on vrlo rado i prihvatio.

Reakciju IT-jevaca na izjave Frke Petešića pogledajte od 38. minute

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:29