U KRUPNOM KADRU

Pravnici: ‘Slučaj Kerum je dokaz da smo se kao društvo pozdravili od zdravog razuma‘

Prof. Đurđević je zgrožena izjavom Đure Sesse koji u ponašanju sudaca ne vidi razlog za pokretanje stegovnog postupka
Željko Kerum i suci koji u bili na njegovom tulumu
 Cropix/Vesna Veselić

Razgovarali smo s tri pravnice i dobili tri različita pogleda na zabavu koju je Željko Kerum u svojoj konobi „Pršut” upriličio za sudačku elitu u Splitu. Kršenje mjera što ih je zbog epidemije koronavirusa propisao nacionalni stožer i čašćenje na račun i uz pjesmu osobe koja ima gotovo trideset sudskih sporova i kandidat je za gradonačelnika Splita predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić vidi kao jasan pokazatelj da smo se kao društvo pozdravili od zdravog razuma i kućnog odgoja.

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Zlata Đurđević u tulumu petorice sudaca s Kerumom vidi narušavanje ugleda sudstva, narušavanje dojma o neovisnosti sudaca, ali i povredu propisa o zabrani okupljanja.

Odvjetnica, bivša ministrica pravosuđa, a sada kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt je uvjerena da splitski suci, kada bi izašli pred prekršajni sud, ne bi loše prošli.

I kada je o kažnjavanju riječ, svaki je stav drugačiji. Prof. Barić je uvjerena da će suci biti kažnjeni, a to temelji na izjavi ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice koji je kazao da će poduzeti nešto.

Prof. Đurđević je skeptična, ali i zgrožena izjavom predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji u ponašanju sudaca ne vidi razlog za pokretanje stegovnog postupka, nego je dao sudačkim vijećima da utvrde jesu li se ogriješili o kodeks sudačke etike. Smatra i kako je takvom izjavom napravio pritisak prema tijelima koja će odlučivati o odgovornosti splitskih sudaca.

image
Sanja Barić, Zlata Đurđević, Vesna Škare Ožbolt
Screesnhot

Škare Ožbolt misli da suci neće biti strogo kažnjeni.

Jesti, piti i pjevati sa Željkom Kerumom prema prof. Barić je puno veći grijeh od kršenja epidemioloških mjera. U tome nalazi sustavni problem onih koji ne shvaćaju da se zbog svoje funkcije suca ne bi smjeli družiti s osobama koje su stranke pred sudovima, koje su politički eksponirane i protiv kojih se vode sudski postupci.

- Od toga se sustavno i načelno treba suzdržati – kaže prof. Barić.

Škare Ožbolt ne vidi nikakav problem u tome što su suci jeli, pili i zabavljali se s Kerumom, tim prije što smatra da je Kerum dobar u društvu. Ali je po njoj ozbiljan problem kršenje mjera Stožera.

Na kraju smo pitali tko je odgovoran za loše mišljenje o sucima i za nepovjerenje u pravosuđe. Odgovori su opet bili različiti, ali ni jedna od sugovornica ne misli da su za to odgovorni mediji, a među više faktora nalaze odgovornost samih sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:58