IZRAZ SOLIDARNOSTI

Predsjednica Republike Srpske posjetila Baniju: ‘Želim da se i Petrinja i Glina brzo oporave‘

Šteta je velika, a mi u RS-u smo tu za ono što bude potrebno, izjavila je Željka Cvijanović u čijoj pratnji je bio Boris Milošević
Željka Cvijanović
 Srdjan Vrancic/CROPIX

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović poželjela je u srijedu u Petrinji brz oporavak obiteljima u potresom pogođenom području i izrazila spremnost za slanje dodatne pomoći stradalima.

Srpski entitet u BiH poslao je deset stambenih kontejnera prvih dana nakon potresa od 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca pogodio Baniju.

"Šteta je velika. Potresla je i nas koji živimo u Republici Srpskoj, ne samo zato što smo imali potres, nego zato što smo se solidarizirali sa stradalima", rekla je Cvijanović novinarima.

"Želim da se i Petrinja i Glina brzo oporave i da sve obitelji koje ovdje žive nastave normalno živjeti, a mi u RS-u smo tu za ono što bude potrebno", dodala je.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević, koji je bio u pratnji Cvijanović, rekao je da "ako ima išta pozitivno u ovoj velikoj nesreći koja je pogodila ovo područje je ta jedna solidarnost (...) gdje pomažemo svi svima bez gledanja tko je koje vjere ili nacije".

"Oni će kao dobri susjedi pokazati solidarnost kao što su već pokazali" istaknuo je Milošević.

image
Željka Cvijanović i Boris Milošević
Srdjan Vrancic/CROPIX

Infrastrukturni projekti

Milošević, Cvijanović i izaslanstvo razgovarali su još o procesu izgradnje mosta kod Gradiške koji će spojiti Hrvatsku i BiH, a čiji se dovršetak izgradnje očekuje za godinu i pol, rekla je predsjednica RS-a.

"Ostaje taj veliki, da kažem, poduhvat na hrvatskoj strani kad je u pitanju izgradnja pristupnih prometnica", navela je Cvijanović.

"Doživljavam taj projekt kao projekt koji treba olakšati našim građanima i gospodarstvu brzu komunikaciju, smanjenje troškova koje bi imali da putuju ili prelaze na nekom drugom mjestu, rasterećenje koje mi imamo i zagušenje u Gradišci", rekla je Cvijanović.

Smatra to "zajedničkim poduhvatom kompanija RS-a i Hrvatske koje su pokazale sposobnost da na ovakvim velikim projektima rade usprkos koroni i svim izazovima koji su nas pratili".

image
protojerej petrinjski Saša Umičević, Željka Cvijanović i Milorad Pupovac
Srdjan Vrancic/CROPIX

Istaknula je i potrebu da se uđe u proces prekategorizacije mosta koji povezuje Novi Grad i Dvor. Dodala je kako je "raduje što postoji volja" za rad na tom pitanju s obje strane.

Prilikom posjeta Petrinji, Cvijanović je također zamolila hrvatske vlasti da "razmotre mogućnost premještanja odlagališta radioaktivnog otpada" koji se nalazi na pograničnom području Hrvatske i BiH.

Podsjetila je da je parlament RS-a podržao veto na pokušaj blokade gradnje Pelješkog mosta.

"Time smo spriječili bilo kakvu politizaciju pitanja izgradnje Pelješkog mosta kako bismo pokazali da je svaki infrastrukturni projekt koji je dobar za neku državu u našem okruženju dobar i za nas", rekla je Cvijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:50