GLASOVITI DIRIGENT

Premijerno prikazujemo dokumentarac ‘Maestro‘, film o liku i djelu Nikše Bareze

Maestro Bareza je preminuo u ponedjeljak 17. siječnja ove godine, samo nekoliko dana prije nego što smo dovršili film

Nikša Bareza

 Zeljko Puhovski/Cropix

„To je tako, mi smo ipak jedan mali narod. I drugačije je kada jedan Talijan dođe u Njemačku i kada jedan Hrvat dođe u Njemačku. To nije isto. Morate se stalno dokazivati. Ali to me je i držalo na neki način“.

Tim riječima slavni hrvatski dirigent Nikša Bareza započinje priču o svom životu i karijeri na najvećim svjetskim glazbenim pozornicama u dokumentarnom filmu „Maestro“, većim dijelom snimljenom u srpnju 2020. godine kada je u zagrebačkom HNK-u premijerno izveo Mozartovu Gran Partitu. Tog se ljeta u dobi od 84 godine, vitalan poput mladića, maestro danima strastveno pripremao za taj važan nastup i dozvolio nam da ga snimamo na probama te uoči i za vrijeme same izvedbe kojom je po nebrojeni put oduševio publiku.

Pričao nam je o tom misterioznom Mozartovom djelu, svojoj profesiji koju je tijekom više od šest desetljeća profesionalnog rada smatrao pozivom, selidbama po svijetu, voljenoj supruzi, svom djetinjstvu u Splitu i mladosti u Zagrebu čiji je HNK za njega bio i ostao posebno mjesto kojem se cijeli život rado vraćao.

Maestro Bareza je preminuo u ponedjeljak 17. siječnja ove godine, samo nekoliko dana prije nego što smo dovršili film koji se sada premijerno prikazuje na portalu Jutarnji.hr. Scenarij potpisuje Boris Orešić, svojom je kamerom dirigenta svjetskog glasa pratio snimatelj Jure Cukar, a za montažu filma je zaslužan Tonći Laura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:33