VOĐA IZA REŠETAKA

Protest ispred Remetinca: Prosvjednici traže puštanje Marka Franciškovića na slobodu

Francišković je uhićen nakon što je DORH protiv njega pokrenuo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda
 Dragan Matic/Cropix

"Sudite Marka? Sudite Narod i Boga!!! Gotovi ste!", pisalo je na jednom od transparenata prosvjednika koji su se okupili ispred pritvora u zagrebačkom Remetincu na kojem su tražili da se pusti Marko Francišković.

Francišković je, podsjetimo, priveden početkom prosinca zajedno s ljudima povezanim s prošlim prosvjedima protiv Covid potvrda.

Uz prosvjednike je i policija, a okupljeni su donijeli i megafon te traže da se pritvorenog Franciškovića pusti na slobodu. Prosvjednici su donijeli i zastave koje su razvukli, a u svojim porukama su uglavnom prozivali vladajuće političare.

- Danas Marko, a sutra ti, on, ona, ja .... - piše na još jednom od transparenata koji je jedna gospođa držala tijekom protesta.

Podsjetimo, Francišković je uhićen nakon što je DORH protiv njega pokrenuo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Franciškoviću je određen istražni zatvor i to zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Natko Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali "protupravno djelovanje", istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije covida-19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Također, Tužiteljstvo sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:09