BRIEFING

Prvi čovjek KB Dubrava: ‘Do sada se nije dogodilo da se pacijentu uskrati respirator‘

U emisiji Jutarnjeg gostovao je prof.dr.sc. Ivica Lukšić i otkrio kakva situacija vlada u najvećoj hrvatskoj covid bolnici
Prof. dr.sc. Ivica Lukšić (lijevo) i novinar Boris Orešić (desno)
 YouTube/Screenshot/Hanza Media

Pritisak je permanentan. U ovom trenutku imamo 460 bolesnika, a brojke se mijenjaju iz sata u sat. Dio bolesnika se otpusti, dio premjesti u Arenu, ali dio i premine… Nisu svi kreveti popunjeni, ali smo ograničeni osobljem. Imamo 85 kreveta na jedinicama intenzivnog liječenja, a trenutno je na respiratorima 80 bolesnika što znači da je 5 slobodnih respiratora“, otkrio je u emisiji Briefing prof. dr. sc. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava u kojoj se liječe isključivo oboljeli od covida-19.

„U pripremi smo otvoriti novu jedinicu intenzivnog liječenja, ali to je jako složen proces i nije dovoljno samo nabaviti krevete i respiratore nego treba naći i adekvatno osoblje. Već neko vrijeme kod nas radi osoblje iz svih zagrebačkih bolnica. To je značajna pomoć koja nam je pristigla i u ovom trenutku imamo dovoljno liječnika. Vlada jedinstvo i svi zajedno funkcioniramo kao jedna velika zagrebačka bolnica“, ističe Lukšić dodajući kako se kod mnogih djelatnika KB Dubrave već osjeća fizički i psihički umor jer mjesecima ulažu ogromne napore kako bi spasili živote pacijentima. Poduzete su, tvrdi, sve mjere da se što manje medicinskog osoblja zarazi, i taj je broj zaista minimalan.

Otkriva kako se u Dubravi u jednom satu bolesnicima isporuči 216.000 litara kisika, mnogi medicinski uređaji su stigli iz drugih bolnica.

Mobiliziran cijeli sustav

Svakodnevno je, kaže, u kontaktu s Ministarstvom zdravstva i u svakom trenutku imaju dovoljno respiratora u rezervi. Tvrdi da se u njegovoj bolnici do sada nije dogodilo da se pacijentu uskrati respirator jer je nekom drugom potrebniji.

„Ako u nekoj bolnici u Hrvatskoj ponestane respiratora, stižu iz drugih dijelova Hrvatske. Cijeli je sustav izuzetno mobiliziran. To nije lako. Izazovno je su svakom pogledu, najviše u ljudskom - u medicinskom osoblju koje treba biti zdravo i educirano“, kaže Lukšić i naglašava kako medicinari koji se iz bilo kojeg razloga boje za vlastito zdravlje imaju pravo odbiti raditi s covid-19 pacijentima. No, takvih je, tvrdi, jako malo. Također im je na raspolaganju psihološka pomoć.

„I u rat su otišli mnogi ljudi, ali se nisu svi vratili s PTSP-om, a vidjeli su strašne stvari. Nismo svi jednako kapacitirani podnositi stres i to kao profesionalci moramo prepoznati i svakog čovjeka zaštititi“, govori Lukšić koji tvrdi i kako je svim medicinarima koji rade s covid-19 pacijentima maksimalno u okviru zakonskih mogućnosti povećan dodatak na plaću za teške uvjete rada. On vjeruje i da će Ministarstvo zdravstva naći načine da zdravstvene djelatnike nagradi za dodatan trud. Također je uvjeren da je cjepivo protiv svjetlo na kraju tunela i da će ono uskoro biti siguran o kvalitetan način da se prevlada ova epidemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2021 13:09