POVIJESNI SUSRET

Putin: ‘Imali smo konstruktivan sastanak. Biden je iskusan državnik, dosta drugačiji od Trumpa‘

"SAD i Rusija odgovorni su za stratešku stabilnost jer smo dvije najveće nuklearne sile na svijetu", rekao je Putin
Vladimir Putin
 Afp

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu su održali prvi sastanak otkako je Biden 20. siječnja 2021. godine preuzeo vođenje SAD-a.

Putin je na konferenciji za medije koja se održala ubrzo nakon sastanka rekao da su se on i Biden dogovorili da se ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov i američki ambasador u Rusiji John Sullivan trebaju vratiti na svoja radna mjesta.

- Dvojica ambasadora će se vratiti na svoja mjesta i nastaviti sa svojim radom. Pitanje kada će se to dogoditi tehničke je prirode. Konzultacije o diplomatskim pitanjima počet će uskoro - dodao je Putin.

Antonov i Sullivan proteklih su nekoliko mjeseci zbog tenzija između dvaju zemalja boravili u svojim domovinama.

Ruski je predsjednik rekao da sastanak nije bio neprijateljski već "poprilično konstruktivan".

- Ne mislim da je bilo animoziteta. Naš je sastanak bio osnovni. Ne slažemo se oko pitanja. Obje su strane pokazale želju da razumiju jedna drugu. - dodao je Putin.

Putin je rekao da su se on i Biden dogovorili da će započeti pregovore o pitanjima cyber sigurnosti.

- Obje strane u ovom slučaju moraju preuzeti određene obaveze - rekao je ruski predsjednik.

image
Vladimir Putin
Mikhail Metzel/POOL/Sputnik via AFP

Ruski je predsjednik upitan je li s Bidenom razgovarao o Ukrajini.

- Dotaknuli smo se Ukrajine. Biden se slaže da sporazum u Minsku treba biti osnova za sve dogovore.

Putin je upitan o hoće li SAD i Rusija nastaviti s pregovorima o sigurnosti i razoružavanju.

- SAD i Rusija odgovorni su za stratešku stabilnost jer smo dvije najveće nuklearne sile na svijetu, što po broju bojnih glava, što po kvaliteti istih. O detaljima ćemo razgovarati kada dođe vrijeme - rekao je Putin.

Putin je upitan i o Alekseju Navaljnom. Ruski predsjednik prilikom odgovaranja opozicijskog lider nije oslovio imenom već je samo rekao da je "taj čovjek namjerno prekršio zakon".

- Dva je puta osuđen - rekao je Putin te ponovio da je Navaljni prekršio pravila svoje uvjetne kazne kada je napustio zemlju kako bi se izliječio od posljedica trovanja novičokom.

Podsjetimo, Navaljnom je 20. kolovoza 2020. godine tijekom leta iz ruskog grada Tomska za Moskvu pozlilo. Zrakoplov je hitno sletio u ruski grad Omsk i Navaljni je odmah prebačen u bolnicu. Ispostavilo se da je Navaljni bio žrtva trovanja ruskim nervnim agensom Novičokom.

Združeni istraživački pothvat ruskog nezavisnog portala The Insider, nizozemskog portala Bellingcat, američke televizijske kuće CNN-a i njemačkog tjedna Der Spiegel rezultirao je objavom u kojoj se ustvrdilo da su agenti Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije upleteni u trovanje Navaljnog.

Navaljni se 17. siječnja 2021. vratio u Rusiju i tada je priveden. Opozicijski je lider ubrzo nakon toga osuđen na zatvorsku kaznu od dvije i pol godine. Navaljni se u ožujku požalio na tretman u zatvoru. Vlasti je optužio za mučenje, a krajem ožujka započeo je i štrajk glađu kako bi dobio pristup adekvatnoj liječničkoj pomoći.

U intervjuu za američku televiziju NBC koji je objavljen u ponedjeljak, Putin nije htio garantirati da će Navaljni preživjeti boravak u zatvoru.

image
Vladimir Putin
Denis Balibouse/POOL/AFP

Putin je tijekom konferencije konstatirao da je Biden "iskusni državnik".

- Naš je razgovor trajao dva sata i bio je detaljan. Ne može se s većinom političara tako razgovarati. Znatno je drukčiji od (bivšeg) predsjednika (SAD-a Donalda) Trumpa - rekao je ruski predsjednik.

Ruski je predsjednik više puta upitan o navodnim masovnim kršenjima ljudskih prava u Rusiji te eliminiranju svojih političkih protivnika. Putin je na većinu od tih pitanja odgovorio konstatacijama da je u SAD-u rašireno oružano nasilje te da američka vojska za udare na druge koristi dronove. Putin je također spomenuo demonstracije koje su se dogodilo u sklopu pokreta "Crni životi su važni" i napad na Kongres SAD-a koji se dogodio 6. siječnja 2021. godine.

- Suosjećamo s Amerikom, ali ne želimo da se takve stvari događaju u Rusiji - zaključio je Putin.

Putin je rekao da ga Biden nije pozvao u Bijelu kuću te da on Bidena nije pozvao u Moskvu.

Sastanak Putina i Bidena, koji je prema nekim izračunima trajao 213 minuta, održao se vili La Grange iz 18. stoljeća u urbanom parku Parc de La Grange u Ženevi u Švicarskoj, a predsjednike SAD-a i Rusije u vili je dočekao predsjednik Švicarske Guy Parmelin.

Putin je Bidenu prilikom susreta pred vilom rekao da mu se zahvaljuje jer je izrazio želju za sastankom, a Biden mu je na to rekao da je uvijek bolje sastati se licem u lice. Putin je u vilu stigao prvi, a Biden drugi.

Mnogi su mediji prije sastanka prenijeli da je susret dvaju predsjednika trebao trajati između četiri i pet sati, odnosno da je američka strana očekivala da će trajati između četiri i pet sati.

image
Mikhail Metzel/SPUTNIK/AFP

Sam dolazak oba predsjednika u vilu prouzročio je pravi kaos među okupljenim novinarima. Jedan od njih je Bidena pitao vjeruje li Putinu te vjeruju li predsjednici jedan drugom, na što je američki predsjednik kimnuo glavom. Direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield kasnije je pojasnila da Bidenovo kimanje nije bio odgovor na pitanje već pozdrav novinarima. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kasnije je rekla isto.

Ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov, pridružili su se Bidenu i Putinu tijekom prvog dijela sastanka, a obje su strane koristile usluge prevoditelja. Njima su se u drugoj fazi summita pridružilo deset viših savjetnika - pet američkih i pet ruskih.

Među američkima bili su i savjetnici za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Victoria Nuland.

Među ruskima su bili savjetnik Kremlja za vanjsku politiku Juri Ušakov, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, šef glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov i ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

Zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Ruske federacije Dmitrij Kozak i posebni izaslanik ruskog predsjednika u Siriji Aleksander Lavrentjev bili su pozvani da sudjeluju u raspravama o Ukrajini i Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:18