NADREALNE SCENE

‘Putin show‘ na stadionu koji Hrvati obožavaju, ruska TV naprasno prekinula prijenos

Državni službenici morali su sudjelovati na manifestaciji, a jedna studentica tvrdi kako su ih samo ‘potrpali u autobus i doveli‘

Vladimir Putin na stadionu Lužnjiki

 Afp

Više od 80.000 ljudi okupilo se u petak na moskovskom stadionu Lužnjiki gdje je organiziran skup na kojemu se slavi tzv. "Krimsko proljeće". Osam godina nakon što su ruske trupe zauzele južnu ukrajinsku regiju Krim, građani su obilježili mašući ruskim zastavama, a u školama su čak organizirani i posebni satovi na kojima su đaci učili o vojnim uspjesima svoje domovine.

Na stadionu Lužnjiki nastupili su pjevači Grigorij Leps i Polina Gagarina, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin te ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je govorio o ljubavi prema domovini. U jednom trenutku iznenada je nestao s malih ekrana usred govora, ali se nakon 15-ak minuta ponovno pojavio.

Putin je upravo bio hvalio herojstvo ruskih vojnika angažiranih u Ukrajini, kad je ruska javna televizija Rusija-24 počela prikazivati druge trenutke s tog istog događaja, službene govore i domoljubne pjesme.

- Rame uz rame, pomažu si, podupiru jedni druge i kad je potrebno štite jedni druge od metaka, svojim tijelima, poput braće. Takvo jedinstvo nisu imali dugo vremena - izjavio je Putin govoreći o vojnicima. Petnaestak minuta nakon prekida, ruski predsjednik ponovno se pojavio na malim ekranima.

image
Ramil SITDIKOV/POOL/AFP

RIA novinska agencija citirala je glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao kako je prijenos govora na televiziji prekinut zbog tehničkih poteškoća.

Putin je hvalio "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini kao "herojsku" misiju ruske vojske. Naglasio je kako će svi planovi Kremlja u Ukrajini biti provedeni.

- Znamo što moramo napraviti, kako to učiniti i pod koju cijenu. I apsolutno ćemo ispuniti svaki naš plan - istaknuo je.

Državni službenici navodno su bili prisiljeni sudjelovati na manifestaciji, a jedna studentica rekla je da je došla na stadion jer su ih samo "potrpali u autobus i doveli".

Na stadionu se izvikivalo "Za Rusiju! Za pobjedu!". Iznad pozornice na kojoj je stajao Putin pisalo je: "Za svijet bez nacizma".

Specijalni edukativni program pod nazivom "Moja zemlja" počeo je još početkom ožujka. Učenicima završnih šest razreda škola diljem Rusije profesori su puštali video Putinova govora od 21. veljače u kojemu je on detaljno iznio svoju viziju povijesti Ukrajine.

Ministarstvo obrazovanja školama je poslalo nastavne planove posebno usmjerene na 18. ožujka, datum kad je Rusija anektirala Krim. Lekcije za djecu od 6. do 8. razreda (za dob od 12 do 15 godina) fokusirane su na "heroje njihova vremena te stvaranje stabilnog i utemeljenog razumijevanja osjećaja domoljublja".

image

Vladimir Putin

Ramil SITDIKOV/POOL/AFP
image

Vladimir Putin

Sergei GUNEYEV/POOL/AFP

BBC piše kako su se ranije ovoga tjedna u javnosti pojavile fotografije djece koja se postrojavaju u obliku slovo "Z", što je simbol koji se može vidjeti na ruskim vojnim vozilima koja su napala Ukrajinu.

Brojni ruski učitelji žalili su se na sporni program "Moja zemlja". Svetlana, učiteljica iz Volgograda, rekla je kako neka djeca, nažalost, rat doživljavaju kao avanturu.

image
Pavel Bednyakov/Sputnik/Sputnik via AFP
image
Pavel Bednyakov/Sputnik/Sputnik via AFP

- Objasnila sam im da u ratu nema ništa dobro - izjavila je.

Njezin kolega iz moskovske regije, koji je htio ostati anoniman, kaže pak kako je uzeo slobodan dan na poslu jer mu se spomenuti program - gadi.

image
Sputnik/Sputnik via AFP
image
Vladimir Astapkovich/Sputnik/Sputnik via AFP

- Ne volim kad se povijest koristi za propagandu. Mislim da je to opasno. Ovdje ima puno djece koja imaju rođake u Ukrajini. To može izazvati sukobe među djecom - rekao je.

No većina učitelja ipak podržava takvu nastavu.

- Čak i oni koji imaju rođake koje Rusi bombardiraju odobravaju taj program. Kažu da su naciste odavno trebali izbaciti iz Ukrajine - izjavio je jedan učitelj.

image
Vladimir Astapkovich/Sputnik/Sputnik via AFP
image
Pavel Bednyakov/Sputnik/Sputnik via AFP
image
Evgeny Biyatov/Sputnik/Sputnik via AFP
image
Evgeny Biyatov/Sputnik/Sputnik via AFP
image

Vladimir Putin

Vladimir Astapkovich/Sputnik/Sputnik via AFP
image

ruski olimpijci Aleksander Bolšunov, Vladimir Morozov i Evgenia Tarasova

Pavel Bednyakov/Sputnik/Sputnik via AFP
image

Vladimir Putin

Sergey Guneev/Sputnik/Sputnik via AFP
image
Evgeny Biyatov/Sputnik/Sputnik via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:31