DIP OBJAVIO

Rezultati za Rijeku: Marko Filipović i Davor Štimac će u drugi krug za gradonačelnika

Marko Filipović vodi i u utrci za Gradsko vijeće s 27 %, dok je na drugom mjestu HDZ-ov Josip Ostrogović s 15,74%
Marko Filipović, Davor Štimac
 Cropix

Prema neslužbenim DIP-ovim rezultatima, nakon što je obrađeno više od pola biračkih mjesta, u drugi krug izbora za gradonačelnika Rijeke idu SDP-ov kandidat Marko Filipović te Davor Štimac, bivši ravnatelj KBC-a Rijeka koji predvodi nezavisnu listu nazvanu njegovim imenom. Filipović je ostvario uvjerljivo najbolji rezultat, osvojivši preko 30 posto glasova Riječana, dok je Štimac na 16 posto te je iza sebe ostavio HDZ-ovog Josipa Ostrogovića koji je osvojio 13,5 posto i PGS-ovog Nikolu Ivaniša, za kojeg je glasalo 11,2 posto riječkih birača. S obzirom na to da se na ovim izborima za gradonačelničku funkciju natjecalo rekordnih 11 kandidata (do sada ih je najviše bilo 2017., ukupno sedam), drugi krug je bio sasvim očekivan, a odnosi snaga su u skladu s predizbornim anketama, s time da je Filipovića zaokružilo znatno više birača nego što su ankete predviđale, a ostali, s izuzetkom Štimca, dobili su manje glasova. S obzirom na to da je izlaznost u Rijeci ponovo, kao i na nekoliko prethodnih ciklusa lokalnih izbora, bila izuzetno niska, svega 37,6 posto, Rijeka i dalje ostaje grad koji prednjači po slabom odazivu birača.

Što se tiče situacije u Gradskom vijeću, koalicija SDP-a, HSU-a, IDS-a i HSS-a osvojila je najviše, 28 posto glasova, što samo po sebi nije dovoljno za formiranje većine. No, SDP je sada u puno povoljnijoj situaciji u odnosu na 2017., kada je broj zastupnika bio veći (tada 35, sada 31) i nedostajala su im, po prvi puta od kada je demokratskih izbora, četiri zastupnika za većinu. Od stranaka i listi na čiju podršku SDP može računati, sada u Vijeće ulaze i zastupnici PGS-a, koji su osvojili 8,52 posto glasova, te Možemo! s 8 posto osvojenih glasova. Iako je preračunavanje postotaka u vijećnike sinoć, kako su se mijenjali brojevi po DIP-u, još uvijek bilo u tijeku, po svemu sudeći, SDP bi ovoga puta, za razliku od 2017., komotno mogao formirati blok od ljevice do centra, sa svojom koalicijom od ukupno 10 zastupnika (od toga čak 9 SDP-ovih) zajedno s dojučerašnjim koalicijskim parterima PGS-om (tri zastupnika) i novim snagama iz Možemo!, koji također imaju tri zastupnika.

Na desnom bloku, najjača snaga u vijeću, s 15,5 posto osvojenih glasova, ostaje HDZ, što znači da imaju 5 vijećnika, čak dva manje nego 2017., te MOST s 10,45 posto osvojenih glasova, dakle 4 vijećnika. Nezavisna lista Davora Štimca u centru osvojila je 11,21 posto glasova, što po svoj prilici znači 4 vijećnika. U vijeće još ulazi i Akcija mladih, s 5,8 posto osvojenih glasova, odnosno dva vijećnika. Štimac, ako u drugom krugu nekim slučajem pobijedi Filipovića, u odnosu na kojeg je sada osvojio gotovo dvostruko manje glasova, imat će ozbiljnih problema s osiguravanjem većine u vijeću, s obzirom na to da teško da može računati na podršku stranaka ljevice i lijevog centra.

U Primorsko-goranskoj županiji, situacija je vrlo povoljna za dugogodišnjeg župana Zlatka Komadinu koji, s 42,5 posto osvojenih glasova, doduše, po prvi puta ide u drugi krug, gdje ga čeka bivši ministar turizma i gradonačelnik Malog Lošinja, HDZ-ov Gari Cappelli, koji za njim debelo zaostaje s osvojenih 26,9 posto glasova. Za razliku od prijašnjih izbora, ove se godine za župana kandidiralo bitno više kandidata, čak 6, koji su se ipak zadržali na ispod 10 posto glasova. SDP-ova koalicija vodi i u Županijskoj skupštini, s 35,8 posto osvojenih glasova, slijedi je HDZ s HSLS-om, s 25,7 posto osvojenih glasova, treći su AM, Unija i Alternativa s 10 posto osvojenih glasova, a u to predstavničko tijelo ulazi i Nezavisna lista Davora Štimca, s 5,8 posto glasova, te Možemo!, s 5,69 posto osvojenih glasova, dok MOST ostaje ispod praga.

S obzirom na epidemiološke mjere, stranke su organizirale čekanje rezultata vrlo skromno, u vlastitim stranačkim prostorijama, bez većeg broja ljudi, a jedini koji je imao šator sa živom glazbom i malo više slavljeničkom atmosferom je Davor Štimac. On je, unatoč rezultatu, bio vrlo optimističan i kazao nam je da vjeruje u pobjedu u drugom krugu, a na pitanje s kim će u tom slučaju koalirati u vijeću, radi osiguravanja većine nužne za rad tog tijela, nije se želio izjasniti.

Mi ćemo ponuditi programska rješenja i po pojedinim točkama očekujemo podršku vijećnika. Ne moramo nužno ulaziti u koalicije – rekao nam je Štimac.

Marko Filipović uvjeren je u pobjedu u drugom krugu, a podršku u stranačke prostorije došao mu je dati i Vojko Obersnel, koji je također vrlo zadovoljan. Obersnel je na listi SDP-a bio na posljednjem, 31. mjestu, što je tek simbolička kandidatura, a kazao nam je da će se sada, za početak, odmoriti, no i da od politike neće odustati, a u Filipovićevu pobjedu potpuno je siguran.

- Svi od centra na lijevu su prihvatljivi partneri i počinjemo već sutra s razgovorima – rekao nam je u slavljeničkoj noći Marko Filipović, na kojemu je na ovim izborima veliki pritisak da zadrži SDP-ovu „utvrdu“ u Hrvatskoj.


NOVO, 00:36- U Rijeci je obrađeno 101 biračko mjesto. U utrci za gradonačelnika Rijeke vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 30,25% glasova. S njim će u drugi krug nezavisni kandidat Davor Štimac sa 16,10% glasova.

image
Atmosfera u izbornom stožeru Davora Štimca.
Matija Djanjesic/Cropix

U Gradskom vijeću su na prvom mjestu SDP, HSU, IDS, HSS s nositeljem liste Markom Filipovićem. Osvojili su 28,05% glasova. Na drugom je mjestu HDZ i Josip Ostrogović s 16,30% glasova, a slijedi kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Davorom Štimcem (11,11%), zatim Most (10,38%) te PGS, Laburisti s 8.62% osvojenih glasova. Možemo! su osvojili 7,64% glasova.

Kada je riječ o Županijskoj skupštini, na prvom je mjestu SDP, IDS, HSU, HSS s 33,75% glasova. Slijedi HDZ, HSLS s 20,47% glasova, Možemo s 8,54% glasova, AM, Unija, Alternativa s 8,28% glasova, Most sa 6,62% glasova, Ri, Kvarnerska, SU s 5,38% glasova. Radnička fronta ima 4,65% glasova, DP i HSP 2,55% a Bura 1,82%.

Zlatko Komadina vodi u utrci za župana s 39,39% glasova, dok je Gari Cappelli osvojio 23,48% glasova.


22:41 - Radostan sam, ušli smo u drugi krug i mislim da je to za Rijeku velika promjena na pomolu. Promijenit ćemo ono što 30 godina postoji u Rijeci, a to je vladavina SDP-a. Naš program je za promjenu. Mi smo građanska inicijativa koja postoji četiri mjeseca i koja je postala druga najveća politička opcija. To što je jedna nezavisna lista napravila u jednom velikom gradu nije se još dogodilo u Hrvatskoj. Naš svjetonazor je građanski. Kontinuirane ideološke podjele dovode nas u probleme, rekao je Davor Štimac, javlja N1.

image
Davor Štimac
Matija Djanjesic/Cropix
image
Marin Račić, Davor Štimac i Maša Magzan.
Matija Djanjesic/Cropix

21:04 - DIP je objavio prve nepotpune rezultate lokalnih izbora. U Rijeci je u utrci za gradonačelnika na prvom mjestu Marko Filipović (SDP) s 29,99%, Davor Štimac (nezavisni kandidat) s 16,09%, Josip Ostrogović (HDZ) ima 13,36%, Nikola Ivaniš (PGS, Laburisti) 11,37%, Marin Miletć (Most) 11,05%. Nebojša Zelić je dobio 4,50% glasova, Katarina Peović 3,06%, Ana Blečić Jelenović 3,66%, Vedran Vivoda 2,86%, Antun Antunović 0,95% te Hrvoje Burić 1,19%.Obrađeno je 34 od ukupno 101 biračkog mjesta (33,66%).

Marko Filipović vodi i u utrci za Gradsko vijeće s 27,93%, dok je na drugom mjestu HDZ-ov Josip Ostrogović s 15,15%. Treća je kandidacijska lista grupe birača s Davorom Štimcem kao nositeljem liste s 11,48%, dok je na 4. mjestu Most s 10,55%. Slijede PGS i Laburisti s 8.90 %, Možemo s 7,91%, AM, Unija, Alternativa s 5,72%, Radnička fronta s 4,11%, DP i HSP imaju 2,03% glasova, a Bura 1,54%.

U utrci za župana Primorsko-goranske županije vodi Zlatko Komadina s 39,38%. Slijedi Gari Cappelli s 22,47%, a zatim Iva Rinčić s 12,78%. Slijedi Marko Boras Mandić s 10,27%, Leonardo Pavela s 5,63% te Marinko Koljanin s 5,55%.

Kada je riječ o županijskoj skupštini, SDP, PGS, IDS, HSU i HSS s nositeljem liste Zlatkom Komadinom su dobili 34% glasova. HDZ i HSLS imaju 19,28% glasova, a Možemo! - politička platforma, NL, Zelena alternativa - ORaH imaju 8,95% glasova. Kandidacijska lista grupe birača s nositeljicom Ivon Rinčić imaju 8,67% glasova, dok su AM, Unija, Alternativa dobili 8,07% glasova. Most je dobio 6,81% glasova, Radnička fronta 4,94%, RI, Kvarnerska, SU 4,92%. DP i HSP su dobili 2,44% glasova, a Bura 1,62%.


20:52 - HDZ-ov Josip Ostrogović je u programu N1 televizije rekao da su ovo tek izlazne ankete.

- Sve je u razini stat pogreške. Ako Štimac padne a mi se dignemo, možemo lako zamijeniti mjesta. Iza 21 sat ćemo biti pametniji. Atmosfera je ucijek ovakva: radna, umjerena i optimistična. Očekujemo rezultate i od sutra krećemo raditi za naše sugrađane.


20:45 - Gradonačelnik Rijeke u odlasku Vojko Obersnel govorio je u programu N1 televizije.

- Siguran sam u pobjedu Marka Filipovića u drugom krugu. Filipović i ja smo drugačijeg karaktera. I u dosadašnjem radu on je odrađivao glavninu razgovora s potencijalnim partnerima. Nakon 21 godine se zamorite od silnih gluposti i laži koje morate stalno slušati. SDP će se u formiranju većine okrenuti svojim dosadašnjim partnerima i vjerujem da će to biti dovoljno za stvaranje stabilne većine. Tko će ući u drugi krug je svejedno jer Marko dobiva i g. Štimca i g. Ostrogovića. Ostrogović ima jasnu svoju političku ideju i on ju niti ne skriva, a g. Štimac glumi nezavisnog kandidata koji kaže da su mu dobri i lijevi i desni, a ja u to ne vjerujem, kaže Obersnel.

Osvrnuo se i na loš rezultat SDP-a u Zagrebu.

- SDP plaća ceh glavinjanja vodstva SDP-a u zadnjih nekoliko godina, prije svega mislim na Bernardića i ekipu oko njega. Peđa Grbin je imao premalo vremena da stranku stabilizira.


20:25 - Iz svog se stožera oglasio i Davor Štimac u programu Nove TV.

- Mi smo zadovoljni što prvi rezultati pokazuju da su građani prepoznali naš program i da imamo šanse za drugi krug. Čekamo rezultate u 21 sat a onda ćemo početi razmišljati kako dalje i kako privremeno zadovoljstvo pretvoriti u konačnu pobjedu.


20:00 - U stožeru Marka Filipovića su oduševljeni ovakvim prvim rezultatima.

- Zadovoljan sam, no treba pričekati službene rezulatate. Prema mojoj procjeni još će se voditi borba za drugi krug. Odaziv je u okvirima očekivanog. Iza mene je ozbiljan tim, izlaznost nije iznenadila. Uvjeren sam da lijeva opcija u Rijeci može sjesti i razgovarati o većini, rekao je Filipović, javlja N1.

- Čekam mirno drugi krug. Tijesno je,svejedno tko bude u drugom krugu, neka se još malo oznoje pa ćemo vidjeti. Nikoga se ne bojim. Socijaldemokracija je stanovala, stanuje i stanovat će u Rijeci, rekao je Filipović u programu Nove TV.

Komentirao je i što očekuje od Gradskog vijeća.

- Ovo su očekivani rezultati 1. kruga. Nadam se da ćemo i potvrditi rezultate izlaznih anketa. Nadam se da će većina koju ćemo formirati biti i ona koja će imati većinu u Gradskom vijeću.


Štimac: 'Zadovoljni smo rezultatima izlaznih anketa'

Nakon prvih izlaznih anketa se u porgramu Nove TV oglasio Davor Štimac koji će, po svemu sudeći, u drugi krug s Markom Filipovićem.

image
Davor Štimac
Matija Djanjesic/Cropix

- Naravno da je Filipović dohvatljiv. Zadovoljni smo rezultatima izlaznih anketa, čekamo prave rezultate.

- Mi smo u svakom slučaju pobjednici jer smo se pojavili na sceni prije pet mjeseci. Zadovoljni smo rezultatima, no čekamo one u 21 sat, ali ovo doživljavamo kao pobjedu. Građani žele novu Rijeku i na ovom tragu su rezultati, rekao je Štimac za N1.

image
Izborni stožer Davora Štimca
Matija Djanjesic/Cropix
image
Stožer Davora Štimca
Matija Djanjesic/Cropix

11 mandata u Gradskom vijeću koaliciji s SDP-om na čelu

Od 31 mandata u riječkom gradskom vijeću, 11 po izlaznim anketama osvaja koalicija SDP-HSU-IDS-HSS sa osvojenih 29,40 posto glasova Riječana.

Sljedeći je HDZ sa 16,76 posto koji bi tako u Gradskom vijeću imao šest mandata, dok bi Nezavisna lista Davora Štimca sa 10,98 posto imala četiri mandata.

Most po izlaznoj anketi osvaja 10,002 posto glasova Riječana što bi mu donijelo 3 mandata, kao i koaliciji Možemo - NL koja je osvojila 8,001 posto.

Po dva mandata osvojila bi koalicija PGS-Laburisti sa 7,95 posto i koalicija Akcija mladih-Unija Kvarnera-Alternativa koja je po izbornoj anketi dobila 6,61 posto glasova.

image
Izborni stožer Davora Štimca
Matija Djanjesic/Cropix

U Rijeci je glasovalo 27.714 birača, točnije, 28,23 posto. Na području primorsko-goranske županije je odaziv vrlo slab, no ipak nešto veći nego prije četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:58