POTRESNA PRIČA

S 15 godina organizirao bijeg kako bi spasio svoju obitelj: ‘Bojao sam se da otac ne presudi mami‘

Nismo htjeli raditi ni dokumentarni ni igrani film, već smo radili s arhivskim snimkama, kaže autorica Barbara Matejčić
 Sanja Bistričić

Ništa mi ne nedostaje. Osim bake. Mamine mame, kaže Yazdan Fayyaz dok razgovaramo o njegovu životu prije. Kao većini izbjeglica, život mu se dijeli na prije i poslije odlaska.

Nije mi bila namjera razgovarati o prije. Jasno mi je da je Yazdanova mama morala imati dobre razloge kad je s troje djece napustila dom i da o tim razlozima nisu dužni javno govoriti, pogotovo ne djeca. No prvo što mi je Yazdan ispričao kad sam ga pitala o čemu bi on htio da je film, zbog kojeg smo se i našli, bili su upravo događaji zbog kojih su odlučili staviti točku na dotadašnji život.

Yazdan je naizgled kao bilo koji tinejdžer: nasmijan je, nosi crne uske traperice, hudicu i pernatu jaknu, miriše po parfemu. No ozbiljan je, marljiv i odgovoran, kao djeca koja su rano spoznala da su u životu često prepuštena sebi i da se treba boriti.

image
Sanja Bistričić
image
Sanja Bistričić

"4700 kilometara daleko" film je o njemu, a nastao je u režiji Barbare Matejčić. O dečku koji je s 15 godina organizirao bijeg svoje obitelji strahujući da će mu otac presuditi mami i k tome udati devetogodišnje sestre.

Nismo htjeli raditi ni dokumentarni ni igrani film, on je nastao od arhivskih snimaka koji, kao simbolična vizualna pozadina, prate Yazdanovu naraciju.

Video i glazbu potpisuje Sanja Bistričić, za obradu zvuka zaslužan je Doringo, a film je realiziran u suradnji s UNHCR-om Hrvatska i Agencijom UN-a za izbjeglice.

image
Sanja Bistričić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 20:14