SVIMA ĆE DATI PRILIKU

Saborski odbor prije odluke o šefu Vrhovnog suda želi čuti kandidate, Đurđević: ‘To je dobar potez‘

Kandidata Saboru predlaže predsjednik RH, uz prethodno savjetodavno mišljenje Odbora za pravosuđe i opće sjednice Vrhovnog suda
Odbor za pravosuđe, Zlata Đurđević (u krugu)
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski Odbor za pravosuđe nakon jednosatne rasprave jednoglasno je odlučio da će prije davanja mišljenja o programima kandidata za predsjednika Vrhovnog suda obaviti razgovore sa svih pet kandidata koji su se javili na javni poziv. Ispitivanje kandidata bit će otvoreno za javnost, a sjednicu će zakazati u najkraćem mogućem roku.

Naime, u proceduri izbora predsjednika Vrhovnog suda, prije nego što predsjednik države predloži Saboru jednog od kandidata, mišljenje o svim kandidatima koji se natječu za tu dužnost moraju dati Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe. Njihova mišljenja trebala bi pomoći predsjedniku Republike da predloži Saboru najboljeg kandidata, ali ona za predsjednika nisu obvezujuća što znači da predsjednik u konačnici može predložiti kandidata o kojem je dobio negativno mišljenje Vrhovnog suda i saborskog Odbora.

Opća sjednica Vrhovnog suda prošli je tjedan dala negativno mišljenje o svih pet kandidata, ali svoju odluku nije ni na koji način obrazložila.

Na današnjoj sjednici Odbora za pravosuđe, oporbeni članovi toga tijela su bili jedinstveni u stajalištu da prije zauzimanja mišljenja Odbor mora ispitati svih pet kandidata i dati im priliku da pojasne svoje programe s kojima su se javili na javni poziv.

HDZ-ovi zastupnici u Odboru, prvotno su se suprotstavili prijedlogu oporbe za ispitivanjem kandidata. Potpredsjednik Odbora za pravosuđe, HDZ-ovac Krunoslav Katičić u raspravi je ustvrdio kako je nepotrebno daljnje otezanje postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda i predložio da Odbor dade negativno mišljenje o programima svih petero kandidata koji su se javili na javni poziv. "Mi smo u klubu HDZ-a sve programe pregledali, proučili, zauzeli stav. Predlažem da se ne daje pozitivno mišljenje ni jednom od prijavljenih kandidata", kazao je Katičić.

Međutim, kako su svi članovi Odbora iz reda oporbe od Mostovca Nikole Grmoje, preko SDP-a do Sandre Benčić iz platforme Možemo! unisono tražili da Odbor prije nego zauzme mišljenje o kandidatima obavi razgovore s njima, HDZ je popustio. Katičić je zatražio petominutnu stanku za konzultacije, a nakon stanke predložio da Odbor na sljedećoj sjednici ispita svih pet kandidata, što je jednoglasno usvojeno.

Međutim, iz onoga što je Katičić u raspravi prije stanke rekao - da je Klub HDZ-a odlučio da ni jedan od kandidata neće dobiti njihovo pozitivno mišljenje - jasno je da je riječ tek o taktičkom, proceduralnom popuštanju.

Oporbeni članovi Odbora za pravosuđe isticali su kako je ovo prvi put da saborski Odbor mora dati mišljenje o svim kandidatima koji se natječu za dužnost predsjednika sudbene vlasti jer ranije predsjednik Republike pri predlaganju kandidata za tu dužnost nije bio vezan javnim pozivom. Stoga Sabor u okolnostima u kojima Zakon o sudovima nije precizan i dorečen, na ovom javnom pozivu mora utvrditi proceduru koje će se držati i ubuduće. Predsjednik Odbora, SDP-ovac Mišel Jakšić je kazao kako Sabor ne može pasivno promatrati "međusobnu artiljerijsku vatru" koju razmjenjuju dva brda Premijer i predsjednik, jer je Sabor iznad izvršne vlasti. Njegov stranački kolega Peđa Grbin je podsjetio da nadležni saborski odbori prije donošenja mišljenja ispituju kandidate za ustavne suce, za pučkog pravobranitelja, za povjerenika za informiranje pa i kandidata kojeg vlada predloži za Glavnog državnog odvjetnika te da Odbor mišljenje o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda ne može donositi bez razgovora s njima.

Mostovac Nikola Grmoja je replicirajući HDZ-ovom zastupniku Katičiću koji je bio predložio da Odbor bez intervjua s kandidatima dade negativno mišljenje o svima kazao - gospodo ovo vam nije Opći Sabor HDZ-a da samo pitate tko je za i da mi dižemo ruke.

​Na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda javili su se profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević, sutkinja Visokog kaznenog suda Lano Peto Kujundžić, pravnica sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Snježana Rizvan, zagrebački odvjetnik Šime Savić i sudac Trgovačkog suda u Osijeku Boris Vuković

Kandidatkinja za koju je predsjednik Republike unaprijed najavio da će je predložiti Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević, ujedno je i vanjska članica saborskog Odbora pravosuđe. Vanjski članovi Odbora biraju se iz reda uglednih stručnjaka i na sjednicama imaju pravo raspravljati, ali nemaju pravo glasa.

Đurđević: 'Odbor je donio dobru odluku'

Nakon sjednice Odbora za pravosuđe koji je zaključio da treba dati svima priliku i pozvati sve kandidate na sjednicu, izjavu je dala Zlata Đurđević, jedna od kandidatkinja koja je bila na sjednici.

- Nisam sudjelovala u radu sjednice, odazvala sam se kao članica, rekla je Zlata Đurđević i dodala: - Kandidati nisu ispitivani. Nitko to nije doveo u pitanje. Odgovorna sam prema Odboru, dobila sam poziv i odazvala se. Mora prevladati moja odgovornost u smislu poziva od nadležnog tijela.

Komentirajući odluku Odbora rekla je: - Dobra je odluka, svi se kandidati moraju ispitati, to je dosad bila tradicija. Odbor za pravosuđe mora transparentno odlučiti o kandidatima i dati mišljenje neovisno o glasovanju.

Na pitanje što očekuje dodala je: - Očekujem da će Sabor odlučiti prema onome što je propisano Ustavom i zakonom. Ne želim komentirati imam li političke šanse. Bio je ponuđen prijedlog od predsjednika Republike, javila sam se na poziv, nikakav zakon nisam prekršila. Na prvi poziv se nisam javila kao ni brojni drugi kvalificirani kandidati. I predsjednik Vlade ima uvjete za predsjednika Vrhovnog suda pa se nije javio.

Nisam vjerovala da bi me predsjednik države predložio, a i bila sam u postupku za sutkinju Europskog suda za ljudska prava. Ne javljam se na više stolica istovremeno, to nije moj običaj. Kad mi je predsjednik Republike ponudio mjesto, a ja sam to prihvatila, a to je bilo nakon što je on rekao da neće prihvatiti nijednog kandidata koji se tad javio na poziv. To znači da je tad prvi poziv završio jer je on ovlašteni predlagatelj. Javila sam se na drugi poziv.

Tvrdnje da bih trebala davati savjete predjedniku države u odnosu na daljnju proceduru neprihvatljive su. Nijedan kandidat ne određuje tijelima kako će se primjenjivati propisi. Zakon o sudovima propisuje da se javni poziv raspisuje šest mjeseci prije isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda. Nije postojala mogućnost ponavljanja natječaja, nju je otvorio Ustavni sud sa svojiom odlukom, rekla je Đurđević, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:14