PRIZORI UŽASA, PLAČ I JAUCI

‘Sat vremena smo te dječačiće izvlačili ispod rola papira, preplavile su nas emocije...‘

Vozač kamiona rekao je spasiocima da ga je omelo drugo vozilo. Za migrante u teretnom prostoru, kaže, nije znao
 JVP Novska

Kada se 24 strana državljanina (četiri maloljetnika, dvije žene i 18 muškaraca), pod nerazjašnjenim okolnostima i na neutvrđenom mjestu, ukrcavalo pod okriljem noći u šleper s poluprikolicom srbijanske špediterske tvrtke Magazin Šped, bili su uvjereni da su na korak do boljeg života o kojem su godinama sanjali.

No njihove snove, dok su se skrivali u nehumanim uvjetima među balama papira tetrapaka, prekinula je prometna nesreća koja se dogodila na autocesti A3, nadomak Okučana, kada je šleper desnim kotačem zakačio travnatu površinu i udario u dva smjerokazna stupića, nakon čega se vratio na kolnik pa je u zanošenju došlo do prevrtanja teretnjaka na zaštitnu ogradu.

Uzrok nesreće

Iz njega su u tom trenutku, jer su bale probile krov teretnog dijela, počeli ispadati ljudi, dok se na drugoj traci izlilo gorivo. Umor, san, neprilagođena brzina kretanja ili, pak, kako tvrdi 42-godišnji vozač šlepera, nagli nailazak drugog kombija, možebitni su razlozi zbog kojih je došlo do slijetanja i prevrtanja šlepera.

image
Prizor nesreće
JVP Novska

U 3.12 sati, naime, užarili su se telefoni svih dežurnih službi, počevši od OKC-a PU brodsko-posavske, pa je u jednom trenutku na mjesto užasne nesreće pristiglo više od 50 osoba koje su, svaka na svoj način, dale obol u spašavanju i izvlačenju nesretnih ljudi. Na noge su odmah dignute i hitne službe brodske, pakračke i gradiške bolnice, a potonja ih je primila 11, od čega je dvoje migranata bilo životno ugroženo.

U nesreći je teško ozlijeđen i vozač teretnjaka i trenutačno se nalazi na Odjelu ortopedije brodske bolnice. Nakon što bude otpušten, preuzet će ga policija radi kriminalističkog istraživanja za izazivanja prometne nesreće s četvero mrtvih i 17 ozlijeđenih. Morati će odgovoriti i na pitanje odakle migranti među balama papira od kojih je svaka bila teška više od tonu. Alkotest je prošao.

Među prvima na mjesto užasa stigao je vatrogasni zapovjednik Milan Vučković s kolegom.

- Mi smo išli na intervenciju na poziv 112 radi uklanjanja goriva koje je iscurilo na prometnicu. Nismo ni znali što nas tamo čeka. Zatekli smo kaos. Dvije osobe su ležale na podu, šest ih je sjedilo pokraj prevrnutog kamiona, a kad smo prošli s druge strane ceste, čuli smo jauke i plač i govorili su nam na engleskom da je u kamionu najmanje još 13, 14 osoba te da ima i djece.

Bile su to prestrašne scene pa smo zvali pojačanje kolega iz Gradiške i Novske. Pod rolama papira neki su bili zaglavljeni, dječake od 11, 12 godina sat vremena smo izvlačili. Trudili smo se da nas ne svladaju emocije i da što brže sve izvučemo. Bili su vidno svi preplašeni, izmoreni, prljavi i s puno slojeva odjeće na sebi - opisuje za Jutarnji list Milan Vučković. Na upit što je bilo s vozačem, pojašnjava da je bio pri svijesti, zaglavljen, da su ga oslobodili razbijanjem šajbe.

image
Danijel Soldo/Cropix

Nema veze s migrantima

- Njega smo izvukli prvog iz kabine. Ispričao je da ga je u vožnji omeo neki kamion koji je naglo skrenuo ispred njega, da je to razlog zašto je izgubio nadzor nad vozilom. Rekao mi je i da ne zna za ljude u kamionu te ponavljao da on s time nema ništa - kaže Vučković. Druga osoba koja je pomagala na intervenciji ispričala nam je da se u jednom trenutku u mraku čulo puno glasova koji su na engleskom zapomagali.

- Kidalo mi se srce kad sam, prolazeći pokraj jedne bale, vidio ispod nje nogu koja se ne miče, i pritom čuo na engleskom jeziku vapaj mladića: 'Help, please, help us. Please. I'm down here'. Bio je to jedan od šestorice unesrećenih koji su izvučeni živi iz kamiona - kaže nam osoba koja je sudjelovala u intervenciji.

- Ne možemo vam reći ništa o okolnostima nesreće jer je istraga u tijeku. Čekamo rezultate. Naš vozač je također hospitaliziran, ne znam što se dogodilo, ali hvala bogu da je preživio - rekli su nam kratko iz srbijanske tvrtke Magazin Šped, ne želeći otkriti ništa ni o mjestu ukrcaja paleta i ni o krajnjem odredištu u EU.

Ravnatelj gradiške bolnice Josip Kolodziej nedugo nakon nesreće, odmah po zaprimanju poziva Zavoda za hitnu medicinu, aktivirao je sve bolničke hitne službe.

image
Ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška Josip Kolodziej
Ranko Šuvar/Cropix

Dvoje kritično

- Dignuti su svi anesteziolozi, ekipirali smo hitni prijem te nam je dovezeno 11 ozlijeđenih s autoceste. Šest ih je teško ozlijeđeno, od čega dvoje kritično sa životno ugrožavajućim ozljedama. Jedan je odmah odvezen u operacijsku salu na hitan zahvat i više nije u životnoj opasnosti, drugi je još uvijek u jedinici intenzivnog liječenja i životno je ugrožen. Među ozlijeđenima ima i djece, a jedno dijete je teško ozlijeđeno.

Lakše ozlijeđeni, pak, ostaju do daljnjega na promatranju. Možda njih četvero, petero tijekom utorka bude otpušteno. Oni su pod ingerencijom policije, policajci ih čuvaju, a kada budu otpušteni s bolničkog liječenja, preuzima ih policija. Pacijenti o samoj nesreći ne govore, kao niti o tome kako su se našli u kamionu. Ne znam ni jesu li rodbinski povezani jer se o tome nisu izjašnjavali. Kažu da su iz Sirije. Vjerujemo im u to što kažu jer nemamo drugog izbora. Netko da svoje ime i prezime, netko ne da - kaže ravnatelj Kolodziej.

Bolničko osoblje u bolnicama koje su zaprimile unesrećene daju svoj maksimum. Suosjećaju s njihovim sudbinama pa su im čak ustupili i svoje mobitele da se jave najbližima.

"Ako te netko pita u slučaju istrage reci da sam profesor. Držimo se zajedno", sadržaj je SMS poruke prevedene preko Google Translatea s nepoznatog broja, koji je uslijedio kao odgovor na prethodno poslan SMS koji je tom nepoznatom broju odaslao jedan od hospitaliziranih migranata s broja mobitela djelatnika bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:59