GORAN KUŠEC

SDP za gradonačelnika Osijeka kandidirao znanstvenika, stručnjaka za kulene i bivšeg rockera

Dosadilo mi je biti kritičar iz dnevne sobe, mislim da politika ne ora biti prljav posao, poručio je.
Goran Kušec
 Vlado Kos/Cropix

Goran Kušec, sveučilišni profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, s doktoratom iz Njemačke, predstavljen je kao kandidat SDP-a za gradonačelnika Osijeka. Ovaj 58-godišnji stručnjak za uzgoj i genetiku domaćih životinja te za kulene, koji je u mladosti bio DJ i frontmen nekih osječkih rock bandova te jedan od suosnivača osječke navijačke skupine Kohorta i suautor njezina imena, a potom i hrvatski branitelj, učitelj skijanja, radijski voditelj..., do sada je bio daleko od politike, pa je u tom smislu njegova kandidatura iznenađujuća.

No, naš upit zašto se apolitična osoba poput njega odlučila na ovaj potez Kušec je odgovorio da mu je dosadilo biti „kritičar iz dnevne sobe.”

- Imao sam prilike promatrati kako se razvija naš grad i cijela država, pri čemu sam često bio kritičan dok to nije kulminiralo da više nisam mogao ostati u komforu svoje dnevne sobe i svađati se sa voditeljima. Odlučio sam se za ovaj iskorak i uključenje se u borbu za bolji Osijek i Hrvatsku. Lako je kritizirati, ali treba nešto pokušati i uraditi. Mislim da politika ne mora biti prljav posao. Nemam pretenzija, ne dolazim iz bilo kojeg drugog razloga nego doprinijeti boljitku Osijeka i nadam se da ću u tome uspjeti – rekao je Kušec, kojega su podržali i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, potpredsjednica stranke Biljana Borzan te Boris Piližota, predsjednik osječkog SDP-a i odnedavna izvršni tajnik stranke za Slavoniju.

Piližota se, inače, kao aktualni dogradonačelnik Osijeka proteklih godina spominjao kao kandidat SDP-a za gradonačelnika, no unazad nekoliko mjeseci počelo se spekulirati da on to ipak neće biti, što je sada i potvrđeno.

- Nikada nisam rekao da ću biti kandidat, a kada smo odlučivali o kandidatu nisam se vodio svojim osobnim ambicijama, nego interesima građana Osijeka i vrlo malo vremena mi je trebalo da prepoznam Goranov potencijal. On je najbolji kandidat za gradonačelnika SDP-a i zato sam ga osobno predložio – kazao je Piližota, koji će biti direktor kampanje SDP-a, koji za sada na ove izbore ide samostalno, ali nije isključeno i da im se pridruže neki koalicijski partneri. Grbin je dodao da je „Kušec čovjek koji može programe pretvoriti u stvarnost."

image
Peđa Grbin, Boris Piližota, Biljana Borzan, Goran Kušec

Vlado Kos/Cropix

- Nama je Osijek iznimno važan i zato sam ponosan i neizmjerno zadovoljan što imamo ovakvog kandidata. Ljudi kao što je Kušec su ono zbog čega sam sretan što sam predsjednik ovog, novog SDP-a - kazao je Grbin, dok je Borzan naglasila kako je riječ o „svestranoj i kreativnoj osobi koja je cijeli život posvetila tome da naš grad čini ljepšim, zanimljivijim i ugodnijim za život."

- Siguran sam da će jako dobro znati koristiti i mogućnosti iz koje se nude iz Fondova EU, a ja ću mu tu maksimalno pomoći. On je kockica koja je SDP-u nedostajala i čovjek kakvog Osijek zaslužuje za gradonačelnika - rekla je Borzan.

Kušec je istaknuo kako donosi „novu vrstu politike, onu koja uključuje, a ne onu koja dijeli plijen, želim stvarati sa građanima i za njih.”

image






Vlado Kos/Cropix

- Važne su mi ideje, a ne ideologije. Vidim se kao kandidata za posao, a sugrađane kao poslodavce. O problemima u gradu danas ne bih, o tome ćemo tijekom kampanje. Samo ću reći da mu želim vratiti stari sjaj, iako to neće biti lako, ali možemo utrti put za građenje modernijeg i ljepšeg Osijeka. Vidim ga kao regionalni, tehnološki i kulturni centar. Svoje probleme moramo sami riješiti, a zato imamo znanje. Mislim da imam dosta životnog i stručnog iskustva kojeg sam spreman staviti na raspolaganje svojim sugrađanima – rekao je Kušec, kojemu će prvi prioritet biti „zdravlje, sigurnost i obitelj - prvenstveno kroz brigu za psihičko i fizičko zdravlje, COVID 19 centar i mobilne timove”

image
Boris Piližota, Biljana Borzan, Peđa Grbin, Goran Kušec
Vlado Kos/Cropix

- Što se tiče gospodarstva, poduzetništva i obrazovanja treba nam izrada razvojne strategije Grada koja će se provoditi bez obzira tko obnaša vlast, potpore poduzetnicima i prilagodba obrazovnih programa potrebama tržišta rada, kao i briga i solidarnost za starije, potrebite, žene žrtve obiteljskog nasilja, samohrane majke... te brža, bolja, ljubaznija, otvorena i digitalizirana gradska uprava koja komunicira s javnošću na svim platformama – poručio je prof. dr. Kušec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:18