IZBJEGLICE U HRVATSKOJ

Semih je stigao iz Turske, upisao je pravo iako ne zna hrvatski, a njegov uspjeh zapanjio je sve

Jedan je od onih koji vas posrame kada vidite koliko su ustrajni i disciplinirani i koliko se pritom ne žale

Semih Adigüzel

 Luka Pešun

Silan je trud Semih Adigüzel morao uložiti da bi redovno studirao u Hrvatskoj. Već je prethodno završio dvije godine pravnog fakulteta u rodnoj Turskoj, a onda je dobio međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj i prošle godine ponovno upisao pravo, ovog puta u Zagrebu.

S obzirom na obimnost literature i krutost pravničkog jezika, to je prilično zahtjevan fakultet za nekoga kome je hrvatski sasvim strani jezik. K tome, hrvatski pravilnici nisu bili spremni za azilanta koji želi biti redovan student. Pravilnici su ga tretirali kao običnog stranca, ne uvažavajući specifičnost njegove situacije.

No unatoč svemu, Semih je sve ispite s prve godine položio u prvom roku i to s odličnim prosjekom, mada on to ne bi isticao, smatrao bi to samohvalom. Uz to je i radio, jer financijski ovisi o samome sebi. Semih je skroman, marljiv i staložen mladi čovjek. Jedan od onih koji vas posrame kada vidite koliko su ustrajni i disciplinirani i koliko se pritom ne žale, nego nastoje promijeniti ono što mogu i prihvatiti ono što ne mogu promijeniti.

image

Semih Adigüzel

Luka Pešun

Semih kaže da ponekad misli na to kako nitko ne zna što se u njemu zapravo zbiva dok trči gradom ili uči u kafiću. To može vrijediti za svakog od nas. Ponešto o sebi je ipak rekao, poslušajte i upoznajte ga:

Video: Luka Pešun

Obrada zvuka: Nina Uzelac

U suradnji s UNHCR-om Hrvatska, Agencijom UN-a za izbjeglice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:52