POTPUNI KAOS

Snijeg paralizirao Dalmaciju, satima nije bilo slobodnog cestovnog pravca prema unutrašnjosti. Zabijelio se i Split

Od sredine dana pa do večeri snijeg je počeo padati u Dalmatinskoj zagori, a nošen ponajprije burom krenuo je i prema obali
Snijeg u Dalmaciji
 Vojko Basic, Niksa Stipanicev/Cropix

Uskrs i produženi vikend većina stanovnika Dalmacije provela je u kratkim rukavima s gotovo ljetnim temperaturama, a već u utorak vrijeme se potpuno preokrenulo, piše Slobodna Dalmacija.

Na dalmatinskom području cijeli dan je umjereno te pretežno oblačno, a ovaj utorak je popraćen i kišom, pljuskovima i grmljavinom. Od sredine dana pa do večeri snijeg je počeo hvatati i dijelove Dalmatinske zagore, a nošen ponajprije burom krenuo je i prema obali. Zabijelio se Šestanovac, snježni pokrivač dobilo je i područje oko Imotskog, a počeo je padati i u Šibeniku te okolnim selima.

Tanki snježni pokrivač formirao se i u Splitu.

image
Snijeg u Splitu
Vojko Basic/Cropix
image
Snijeg u Splitu
Vojko Basic/Cropix
image
Snijeg u Splitu
Vojko Basic/Cropix

Satima nije bilo slobodnog cestovnog pravca iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obratno za bilo koju kategoriju vozila, no malo prije ponoći HAK je objavio kako osobna vozila prema Dalmaciji i obratno mogu voziti državnom cestom DC27 Gračac-Zaton Obrovački te dalje prema Zadru i obratno.

Zbog loših uvjeta i snažnog nanosa snijega u okolici Splita je zatvorena brza cesta Solin-Klis te se prometuje starom Kliškom cestom.

- Nekoliko vozila je zapelo u snijegu zbog neispravne opreme, ali nemamo dojavu o prometnoj nesreći - kazali su iz splitske policije te dodali da su iz predostrožnosti, a zbog velike količine snijega i bljuzge na cesti zatvorili brzu cestu.

Nepovoljni uvjeti na cestama uzrokovali su i to da se na graničnim prijelazima u Imotskom privremeno iz prometa izuzmu teretna vozila.

- Zbog zimskih uvjeta na cestama pozivamo vozače na oprez i korištenje zimske opreme jer na pojedinim područjima pada snijeg. Vozače savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da održavaju sigurnosni razmak između vozila, te ukoliko nije neophodno da ne kreću na put - zamolili su iz policije odakle su potvrdili da su sada na terenu i cestarski ophodari koji su zaduženi za reguliranje.

Ovako je to danas izgledalo u Zagvozdu:

U Lokvi Rogoznici je pomiješan s jakom burom uzrokovao probleme na cesti zbog kojih je morala intervenirati i cestarska ophodarska služba.

Slobodnoj su se javili i čitatelji iz snijegom prekrivenog Dugopolja.

U utorak poslije 20 sati snijeg je zabijelio i cijeli cetinski kraj. Počeo je oko 14 sati na vrličkom području. Na županijsku cestu Vrlika – Drniš, u Maovicama, iz sinjske Nadcestarije već oko 14,30 sati uputili su kamion s ralicom i punim silosom soli te specijalno vozilo unimog.

Oni su na toj prometnici intervenirali u nekoliko navrata jer je snijeg padao bez prestanka. Do 20 sati napadalo ga je oko 20 centimetara. Snijeg je padao i u cijelom vrličkom kraju. U Vrlici je visina bijelog pokrivača oko 10 centimetara.

image
Snijeg u Dalmaciji
Niksa Stipanicev/Cropix

- Naša zimska služba bila je pripremljena za najavljeni hladni val sa snježnim padalinama pa smo intervenirali čim se za to ukazala potreba. Na terenu je pet ralica koje posipaju sol i sipinu kao i mokro posipanje kalcijevim kloridom. Na području od Hrvaca južnije snijeg je tek zabijelio, kao i na Kamenskom, tako da uz prilagodbu vožnje uvjetima na cesti nema nikakvih zastoja u prometu – kaže Nediljko Živaljić, voditelj zimske službe u Nadcestariji Sinj.

Snijeg u Dalmaciji zanimljiv je sam po sebi, a posebno čudi ako uzmemo u obzir da smo prije nekoliko dana ušli u travanj. Kada će se vratiti lijepo sunčano vrijeme u Dalmaciji Slobodna Dalmacija je priupitala meteorologinju Teu Blažević.

image
Snijeg u Dalmaciji
Niksa Stipanicev/Cropix

- U nastavku tjedna, osobito prema njegovom kraju, vraćamo se u kratke rukave po svemu sudeći, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. Prije toga, pripremimo se na hladna jutra nakon što se razvedri, zbog čega bi moglo biti mraza u unutrašnjosti Dalmacije, ali i ponegdje uz obalu, osobito u četvrtak ujutro. Zaštitite osjetljive biljne vrste - kazala je dala i nadu da će Dalmatinci uskoro ponovno moći uživati u proljetnom suncu.

image
Snijeg u Dalmaciji
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Snijeg u Dalmaciji
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Snijeg u Dalmaciji
Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:52