SKORO POLA METRA!

Snježna idila u Dalmaciji, izletnici masovno krenuli prema planini, HGSS: ‘Nemojte ići!‘

Biokovska prometnica većim je dijelom prekrivena snijegom, pa se tom jednotračnom prometnicom vozi na vlastitu odgovornost
 Ivo Ravlic/Cropix

Snijeg koji od jučer pada na Biokovu spustio se nisko i na primorski dio te planine, a na najvišem vrhu, Svetom Juri, izmjereno je 40-ak centimetara snijega.

Na najvišem biokovskom vrhu 1762 metra visokom Svetom Juri gdje je u 14 sati temperatura bila minus dva Celzijeva stupnja, visina snijega je 40-ak centimetara, a u nanosima snijeg je viši od jednog metra, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu.

image
Pravi zimski snijeg prekrio je planinu Biokovo iznad Makarske. Snijeg se zadržao na visini iznad 1000m sta nije smetalo brojnim izletnicima koji su se unatoč brojnim upozorenjima i lošem vremenu zaputili automobilima na planinu
Ivo Ravlic/Cropix

Biokovska prometnica od ulaza u Park prirode Biokovo do vrha Sveti Jure, inače najviša u Hrvatskoj, većim je dijelom prekrivena snijegom, pa se tom jednotračnom prometnicom, s obzirom na to da je Park prirode Biokovo zatvoren, vozi na vlastitu odgovornost.

Ujedno, od raskrižja Vošac - Sveti Jure na Biokovu postavljen je lanac koji onemogućuje prometovanje na zadnjih šest kilometara te ceste prema na višem biokovskom vrhu.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Djelatnici HGSS-ove stanice Makarska jučer su upozorili javnost na zimske uvjete koji vladaju i na Biokovu.

- Nakon niza intervencija tijekom dana zbog nepromišljenih izletnika koji se s osobnim vozilom neopremljenim za snježne uvjete upute na avanturu koje završe pozivom HGSS-u kako su zapeli u snijegu, moramo vas upozoriti da se, ako ne morate, ne upućujete na Biokovo, a pogotovo ne nepripremljeni za snježne uvjete, te da ne govorimo s kakvim sve posljedicama taj put može završiti - upozorili su iz HGSS-a.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:09