IMAMO SNIMKU PRIZNANJA

Splitski župan: ‘Inscenirao sam požar i otjerao američke filmaše!‘; Policija: ‘Požar se dogodio‘

Iako sam to ispričao u šaljivom tonu, doista se radi o istinitom događaju - rekao je Boban
Blaženko Boban i Nikolina Brnjac u Saloni
 Duje Klarić/Cropix

Ima tome nekih petnaestak godina kad se u Splitu digla velika "bura" protiv snimanja scena za horor film ’Omen 666’ u produkciji američkog "20th Century Foxa" za koje je bilo planirano da se snimaju na lokalitetima na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri.

Iako su američki filmaši u prosincu 2005. godine, odnosno tvrtka MHM Ivezić d.o.o. iz Zagreba koja je tada radila za njih, prvotno dobili odobrenje Ministarstva kulture iz Zagreba i rješenja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Splitu za snimanje na navedenim lokacijama, nakon što se na noge "digla" Nadbiskupija splitsko-makarska, uputivši službenu žalbu, odobrenje je povučeno, piše Slobodna Dalmacija.

Tada je, pisali su mediji, nepoznat netko podmetnuo požar i zapalio postavljeni set u Manastirinama.

Irski režiser John Moore ispričao je u ožujku 2006. za "The Irish Times" kako je set filma bio vandaliziran i spaljen te da je premještanje seta produkciju stajalo pola milijuna dolara te je uzrokovalo nekoliko mjeseci zastoja u snimanju. Splitska policija utvrdila je da je požar podmetnut, no počinitelj nikad nije pronađen i sve je palo u zaborav.

A onda je prije nekoliko dana Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski ispričao aktualnoj hrvatskoj ministrici turizma Nikolini Brnjac, kao zanimljivu anegdotu, da je zapravo on inscenirao paljevinu i na taj način uvjerio tadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića da povuče izdana odobrenja za snimanje. Župan Boban, ministrica Brnjac i Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina obilazili su, u pratnji svojih suradnika, u petak 30. travnja područje Salone gdje bi se početkom svibnja trebao održati Europski bacački kup koji će okupiti 564 sportašice i sportaša iz 44 zemlje.

U ugodnom čavrljanju između protokolarnih obaveza župan Boban, a sve je zabilježila i kamera fotoreportera Cropixa, počeo je priču dok ga je ministrica uljudno slušala.

- Bio je sklopljen neki ugovor sa strane Ministarstva da će neka američka koprodukcija snimati ovdje film... Oni su to sve stavili, ja sam bio tada gradonačelnik... To je bilo negdi 2007. ili 2008. je l' tako? - priupitao je župan jednu od svojih suradnica te je nastavio dalje:

- Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje... Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali, evo ona (suradnica - op.a.) će me korigirati, izać s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta Bobane zafrkaješ, triba para... Oni su to plaćali u suvom zlatu, Amerikanci...

Međutin, nismo se mogli nikako dogovoriti i ja napravin drugi scenarij. Nije me tija primiti i ja se diga u četiri ure i otiša gori u Zagreb i čekan ga u 7 ujutro ispred ureda, je l', ne može me mimoići. Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira - govori ponosno župan Boban ministrici Brnjac.

U daljnjem razgovoru župan pojašnjava ministrici da jedna njegova suradnica sve to zna na što mu ona, očito shvativši da su tu novinari koji sve snimaju, govori da "to sad i drugi mogu saznati".

- Ona je sudionik toga, na njezinu inicijativu je sve to - govori župan u šaljivom tonu, a svi se okupljeni grohotom smiju. Jedan od ljudi iz društva joj dobacuje smijući se: "Ne sićate se, ne sićate se..."

- Ne sića se, ali meni to nije problem jer ja iman 61 godinu, puno san se u životu namora i natreba. Ja više ništa ne moran i ne trebam, nego govoriti samo istinu. I tako ja s njim (Biškupićen) pričam, nikako ga nagovoriti, a onda zvoni telefon.

Kažem ja: "Ministre zapalilo se izgleda sve...". To sve ode bilo pod daskan (okreće se Boban oko sebe i pokazuje ministrici Brnjac koja se osmjehuje)... Kako bilo, on (Biškupić) je da nalog (rukama plješće Boban) i oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali, nisu ništa. Eto... - završio je svoju priču župan Boban.

- Iako sam to ispričao u šaljivom tonu, doista se radi o istinitom događaju. Naime, dok sam obnašao dužnost gradonačelnika grada Solina na području Manastirina, dijelu starokršćanske Salone, jednim od najvećih starokršćanskih groblja pod vedrim nebom, trebale su se snimati scene filma „Omen 666“. Jedna od scena je trebala biti gdje lik sotone izlazi iz groba sv. Dujma. Tu informaciju sam saznao od naših revoltiranih građana koji su u jednom trenutku pokušali zapaliti takvu scenografiju.

Tada sam odlučio kao čelni čovjek grada Solina intervenirati kod tadašnjeg ministra kulture gospodina Bože Biškupića te izraziti svoje protivljenje i u konačnici spriječiti takav pokušaj oskrvnuća groba sv. Dujma, smatrajući da bi se takvim scenama zasigurno grubo povrijedili osjećaji svih vjernika. Bez obzira što snimanje takvih filmova donosi i znatnu financijsku korist, smatram da postoje neke stvari i situacije u životu koje se ne mogu mjeriti novcem. Smatram da sam ispravno postupio, te i dalje stojim pri tom stavu - pismeno je Slobodnoj Dalmaciji odgovorio župan Blaženko Boban.

Nadbiskup Barišić žestoko protiv snimanja

U povodu najavljenog snimanja horor filma "Omen 666" na posvećenom prostoru Manastirina, splitsko - makarski nadbiskup mons. Marin Barišić je radi zaštite toga sakralnog prostora 7. prosinca 2005. godine uputio dopis Arheološkom muzeju - Split u kojem predlaže poništavanje ugovora koji su potpisali s tvrtkom Century Fox za snimanje toga filma.

- Po svemu sudeći riječ je, koliko vidimo, o horor filmu koji po svojoj naravi narušava svetost i dostojanstvo prostora na kojemu se gotovo dvije tisuće godina obavljaju bogoštovne službe. Upravo smo prošle godine na Manastirinama slavili obljetnicu mučeničkog svjedočenja sv. Dujma i uz njegov grob zaredili naše mladomisnike.

Tijekom svake godine baš se na tim mjestima, u više navrata, odvijaju redovita liturgijska slavlja. Neugodno nas je iznenadilo da ste potpisali ugovor bez ikakvih obzira prema prostoru koji nosi dvotisućljetnu tradiciju naše vjere, bez ikakvih konzultacija s Crkvom kojoj su ti prostori najveća kulturna, religiozna i duhovna svetinja. Time ste zanemarili najdublje religiozne osjećaje naše povijesti - kazao je tada nadbiskup.

Ovako je o događaju 2005. pisala Hina

Vijeće u kulturi za film i medijsku djelatnost grada Splita oglasilo se danas priopćenjem u povodu otkaza snimanja prizora iz filma ’Omen 666’ u produkciji američkog 20th Century Foxa koje su se trebale snimati na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri.

U dopisu ministru kulture Boži Biškupiću i pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu Jošku Belamariću navodi se kako Vijeće "prosvjeduje zbog nerazumne, cenzorske i gospodarski štetne odluke o povlačenju suglasnosti za snimanje dviju scena u produkciji "20th Century Foxa".

Također se ističe kako Vijeće smatra "neprihvatljivim da izdavanje ili neizdavanje odobrenja za bilo koji kulturni projekt ovisi o pretpostavljenu svjetonazoru, jer je to uvod u cenzuru".

Smatraju, također, "bizarnim da se ozbiljan filmski studio optužuje za širenje sotonizma na temelju paušalnoga medijskog senzacionalizma i da se takvom odlukom u začetku sasijeca gospodarska djelatnost od koje nama susjedne zemlje izvlače veliku gospodarsku korist i oživljavanje koje je jedna od glavnih nakana Vijeća, te da službe poput konzervatorske ne smiju služiti kao ideološki filter".

Vijeće poziva filmske djelatnike da "ih aktualni izgred ne odvrati od daljnjih filmskih projekata u Dalmaciji", navodi se na kraju dopisa koje su potpisali članovi Vijeća Jurica Pavičić, Joško Jerončić, Vesna Božanić-Serdar, Jakov Kosanović i Boris Poljak.

Da je 20th Century Fox odustao od planirana snimanja prizora potvrđeno je u tvrtki "MHM Ivezić" koja je za njihove potrebe vodila pripremne poslove u Solinu i Splitu.

Prijepori zbog snimanja počeli su napisima u novinama kako će se na Manastirinama, jednom od najvećih starokršćanskih groblja, te na Peristilu i oko crkve sv. Dujma, snimati prizori u kojima se pojavljuju antikrist i Sotona.

Reagirao je i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, tražeći od mjerodavnih državnih tijela, Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja, da ponište ugovor o snimanju na prostoru na kojemu se gotovo dvije tisuće godina obavljaju bogoštovne službe, jer on po svojoj naravi i mjestu snimanja vrijeđa najdublje vjerske osjećaje vjernika.

Nakon toga Arheološki je muzej raskinuo ugovor, a u međuvremenu je na nekoliko metara dugoj konstrukciji za scenografiju izbio i, kako je utvrđeno, podmetnuti požar.

Obradba glasovitog "Omena" iz 1976., u nas prevedena kao "Predskazanje", u kojemu su glumili Gregory Peck i Lee Remick, režira John Moore. Uloge u novoj verziji horora preuzeli su Liev Schrieber i Julia Stiles. U filmu, uz ostale, glume i poznata Mia Farrow te David Thewlis. Svjetska praizvedba toga visokoproračunskog filma najavljena je za 6. lipnja 2006.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:57