BURNA EMISIJA

Stier, Ostojić, Hasanbegović i Grmoja gostovali na radiju, optužbe su frcale na sve strane

Stier: ‘Kad je ljevica bila na vlasti, Hrvatska je imala status ‘smeća‘; Ostojić: ‘Činjenica je da iza HDZ-a uvijek ostaje smeće‘.
Stier, Ostojić, Hasanbegović, Grmoja

U emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija bilo je prilično burno. U studiju su se sastali Davor Ivo Stier iz HDZ-a, Rajko Ostojić iz Restart koalicije, Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta i MOST-ovac Nikola Grmoja te odgovarali na pitanja kako misle privući birače i što im, zapravo, nude.

- Ključno je pitanje tko će voditi Hrvatsku u narednom razdoblju. Svijet ulazi u najveću krizu od 1929. godine. Želimo li ljevicu na vlasti, želimo li mandatara Bernardića i Plenkovića, pite se Davor Ivo Stier dodajući da kada je ljevica bila zadnji puta na vlasti tijekom recesije, Hrvatska je imala rejting "smeće", padala je, standard građana je bio vrlo nizak.

Rajko Ostojić ispred Restart koalicije odgovara Stieru.

- Činjenica je da iza HDZ-a uvijek ostaje smeće. Izolacija, recesija, depresija, dug. SDP zna izvaditi Hrvatsku iz smeća koje ostavlja HDZ, iza pustoši i zemlje koju kao da su pojeli termiti. Znate koliko se čeka na magnetsku rezonancu? Dvije godine. To je HDZ. Klijentelizam i korupcija u HDZ-u razaraju društvo. Naša će politika biti proaktivna, neće biti negativna kao kod gospodina Stiera. Dobri i pošteni građani ne izlaze na izbore, a negativna kampanja Stiera neće ih privući.

Ključna riječ u ovoj kampanji je podsjećanje.

- Naša je zadaća podsjetiti kako je došlo do konstituiranja ove Vlade i tektonskih poremećaja u hrvatskom političkom životu. Pozadina je gaženje autentične biračke volje. Stier govori o vladavini ljevice, a zaboravlja da je Plenković u Saboru sastavljao većinu na temelju neprincipijelne, trgovačke, protunarodne koalicije konstitutivni dio koje su zastupnici izabrani na listama na kojoj je Rajko Ostojić. Ja činim oporbu, a gospođa Milanka Opačić je jedan od nosivih elemenata ove koalicije. Glas za Plenkovića je glas za Milorada Pupovca, Ivana Vrdoljaka i HNS. Bit budućega rasporeda političkih snaga u Saboru da predstavljaju autentične predstavnike narodne volje. Plenković je sve pretvorio u moralnu kaljužu.

Taktika je ljevice da dođe do svađe od centra prema desno, ističe Stier, dodajući da on to ne želi.

- Naš glavni suparnik je SDP. Kolega Hasanbegović je digao ruku za Gordana Jandrokovića pa se spasila se Vlada Andreja Plenkovića. Hvala na tome.

- Vjerujem u hrvatski narod, mogli su vidjeti kako su se ponašali građani, tko je bio vjerodostojan, a tko nije. Tko je kod opoziva ministra Zdravka Marića pomogao Plenkoviću. Govori se da je Most nekoga doveo na vlast. Da je Most doveo nekoga na vlast ne bi HDZ rušio vlastitog premijera. Ne bi se događala ova sramotna trgovina u Hrvatskom saboru. Ako je netko doveo Andreja Plenkovića na vlast, to su kadrovi koje je iskadrovirao Zoran Milanović i SDP. Most je pokazao principijelnost, Most je pokazao da ima obraz i Most je cijelo vrijeme inzistirao na promjenama. Nećemo se baviti parolama. Želimo državu u kojoj vam neće biti potrebna članska iskaznica SDP-a i HDZ-a, zbog toga i ekonomske situacije mladi odlaze, ističe Nikola Grmoja.

Voditeljica Ana Krolo Molnar kazala im je da sada svi govore svašta o drugima, ali da će onda opet, nakon izbora, morati koalirati.

Stier kaže da je dobro postavljati pitanje poput toga kako da mladi ostanu u Hrvatskoj. Dodaje da je Plenkovićeva Vlada donijela konkretne mjere za pomoći mladima.

- Mi imamo konkretna djela i odgovore kako ćemo voditi Hrvatsku, a to će razdoblje biti izuzetno teško, želimo osigurati budućnost mladima, mirovine i plaće.

Ostojić kaže a je njihova poruka "izađi i promijeni". Dodaje da je Plenković ostavio Zagreb u ruševinama, nakon potresa.

- Mislim da ljudi koji nas gledaju i slušaju da se slažu i s gospodinom Stierom i gospodinom Ostojićem. A oni su utvrdili da niti jedni niti drugi ne znaju, ubacio se Grmoja.

- Njima odgovara ova koruptivna hobotnica, njima odgovara "status quo". Američki veleposlanik Robert Kohorst vam je rekao da je najveća preprekama investicijama situacija u pravosuđu.

Ali Most stalno šalje poruke da neće s nikim koalirati, kako će onda realizirati to sve.

- Narod ima priliku birati promjene na izborima. Mi nećemo biti oporba, a o tome će odlučiti hrvatski birači. Ne postoje samo dva svemira u koji bi se ja trebao uklopiti.

- Stvari se mijenjanju putem poluga vlasti. Mi želimo ostvariti takav rezultat da budemo okosnica buduće hrvatske Vlade, istaknuo je Hasanbegović.

- Treba provesti nultu reformu, a to je promjena izbornog sustava, dokinuti ovu besmislenu Šeks-SDP parcelizaciju na 10 izbornih jedinica. Pa imate apsurd da primjerice jedinica Davora Stiera ide od Jaruna do Novog Vinodolskog. Po meni, nakon promjene sustava, opet treba ići na izbore.

Grmoja je upitao Stiera hoće li prije sastavljanja Vlade vratiti ukradena dva referenduma, o promjeni Izbornog zakona i o Istanbulskoj konvenciji.

- Želimo sigurnu Hrvatsku, tu nam je glavni suparnik SDP te je vrlo jasno da govorim činjenicama i floskulama. Zna se moj stav oko Istanbulske konvencije, a što se tiče promjene Izbornog sustava, mi smo imali mješoviti sustav 90-tih što je po meni bilo jako dobro. To je put koji se treba otvoriti za raspravu.

Hasanbegović je Stieru poručio "da ga je rehabilitirao Plenković nakon izvršene drugarske samokritike".

Ostojić o referendumu o promjeni Izbornog zakona kaže da je dobra stvar mogućnost preferencijalnog glasovanja.

- Ali borba protiv manjina, protiv žena i protiv nas povlaštenih... Manjine su nešto što se treba poštovati, nemojte dirati manjine, one su zlato nas Hrvata. Pogledajte što radi HDZ. Njihovih 200 tisuća nema 50 žena da stave na listu, vraćaju nas u 19. stoljeće, rekao je Ostojić na Hrvatskom radiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:27