COVID PUTOVNICE

Sva pitanja i odgovori: Cijeli EU koristit će ih od 1. srpnja, evo što trebate imati do tada

Božinović je danas na Bregani rekao da je oko 40.000 covid potvrda već izdano, skoro 90 posto putem sustava e-Građani
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska je jedna od sedam članica Europske unije koja je jučer svojim građanima počela izdavati europske digitalne covid-potvrde. Uz Hrvatsku, potvrde su počeli izdavati Bugarska, Poljska, Češka, Grčka, Njemačka i Danska. One bi trebale olakšati putovanje unutar članica Europske unije, a u budućnosti osigurati i normalnije odvijanje velikih društvenih događaja te posjete kinima, muzejima, kazalištima, unutrašnjim dijelovima restorana itd.

Do kasnih poslijepodnevnih sati jučer je izdano više od 30 tisuća potvrda. Prema dostupnim podacima, početak izdavanja potvrda prvog dana išao je bez ikakvih problema, i preko sustava e-građanin, ali i u područnim uredima HZZO-a.

image
Jutarnji Grafika

Tko od cijepljenih osoba može dobiti potvrdu?

- Sljedeće kategorije ljudi: 1. Osobe cijepljene s obje doze cjepiva Pfizer, Moderna, AstraZeneca - u tom slučaju potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom. 2. Osobe koje su cijepljene cjepivom Janssen koje se prima u jednoj dozi - potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva, a potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja. 3.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva Pfizer i Moderna mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva, i potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva. 4. Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva AstraZeneca mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva, a potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Kada osobe koje su preboljele covid mogu dobiti potvrdu?

- Osoba koja je preboljela koronu može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.

Koje osobe s negativnim testom u posljednjih 48 sati imaju pravo na digitalnu potvrdu?

- Ako ste u posljednjih 10 dana imali evidentiran pozitivan PCR test, i to vam je ujedno prvi pozitivan test unutar 180 dana do dana traženja potvrde, ne možete dobiti potvrdu na temelju posjedovanja negativnog nalaza testiranja unutar posljednjih 48 sati. Ako ste u posljednjih 180 dana imali evidentiran pozitivan PCR test, potvrdu možete dobiti na temelju preboljenja, a ne na temelju negativnog testa unutar posljednjih 48 sati.

Kako možete dobiti digitalnu covid-potvrduEU?

- Potvrdu možete zatražiti online preko portala e-Građani ili u područnim uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

Kako se pristupa sustavu za izdavanje Potvrda?

- Sustavu za izdavanje potvrda možete pristupiti preko internetske stranice www.eudigitalnacovidpotvrda.hr preko poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno preko stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U tom području odaberite e-Uslugu EU digitalna covid potvrda te pratite korake prijave.

Kako se podnosi zahtjev za covid potvrdu preko e-Građana?

- Nakon prijave na e-uslugu EU digitalna covid potvrda odaberite gumb ZATRAŽI POTVRDU. Nakon pritiska na gumb, prikazat će se trenutačno prijavljeni OIB i otvoriti polje za unos email adrese na koju će biti dostavljena covid-potvrda u PDF formatu. Novi zahtjev pojavit će se u listi zahtjeva na dnu stranice sa statusom "Kreiran".

Može li se potvrda koristiti pomoću mobilnog telefona?

- Da. Potvrda se u obliku PDF datoteke može pohraniti i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka.

Je li važno koje sam cjepivo primio?

- Da. Hrvatska će potvrde o cijepljenju izdavati za sva cjepiva koja su odobrena od Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Članice EU prihvaćat će potvrde o cijepljenju cjepivima za koja je odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU izdala Europska agencija za lijekove (EMA). Država članica ima pravo samostalno odlučiti prihvatiti potvrde putnika iz EU koji su primili neko drugo cjepivo.

Je li mi samo Potvrda dovoljna za ulazak u druge države EU?

- Ne. Na razini Europske unije tek od 1. srpnja sve države EU moraju početi koristiti Digitalne potvrde. Dotad svi oni koji putuju u države EU moraju imati kod sebe klasičnu potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili o negativnom testu, ne starijem od 48 sati.

Hoću li moći putovati u drugu državu članicu EU ako se još nisam cijepio?

- Da. EU digitalna covid-potvrda nije zamjena za putovnicu ili osobnu iskaznicu kao putnu ispravu. Ta potvrda trebala bi olakšati slobodno kretanje unutar EU te dokazati preboljenje i negativan rezultat testiranja.

image
Jutarnji Grafika

Hoće li se Potvrda koristi i za druge namjene, osim prilikom prelaska granice?

- Zasad ne. U budućnosti bi se Potvrda mogla iskoristiti uza ulazak u kina, kazališta, na koncerte, utakmice...

Postoji li aplikacija za očitavanje QR kôda na Potvrdi?

- U ovom trenutku čitače QR kôda imaju jedino pripadnici policije. Hrvatska je izradila aplikaciju za čitanje QR kôda na potvrdi i od Googlea i Apllea zatražila njeno uvrštenje u App Store i Google Play. Kada se to odobri, besplatno će je moći skinuti svi korisnici mobitela i očitavati kôd na potvrdi.

Jesu osobni podaci na potvrdi sigurni?

- Potvrda sadrži osnovne informacije kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja potvrde, relevantne informacije o cijepljenju, testiranju i preboljenju te jedinstveni identifikator potvrde. Za potrebe provjere vjerodostojnosti kontrolira se samo valjanost digitalnog potpisa potvrde. Svi zdravstveni podaci ostaju pohranjeni isključivo u državi članici koja je izdala EU digitalnu covid-potvrdu.

Božinović: Sve ide brzo i jednostavno

Na Graničnom prijelazu Bregana policija je održala prezentaciju provedbe granične kontrole pomoću EU digitalne covid-potvrde te je svoj način rada prezentirala potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i suradnicima, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar Božinović je nakon prezentacije kazao da je procedura ulaska u Hrvatsku s digitalnim potvrdama jednostavna

- Bitno je da smo sve ono što je integrirano na sustav digitalnih potvrda, integrirali sa sustavom MUP-a i Enter Croatia. Svi naši gosti koji se prijave na Enter Croatia, na tu platformu mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je tamo trajao 20-ak sekundi, tamo će trajati još i kraće.

Jednom kontrolom službenika će sve povezane baze dati automatski odgovor, kroz jedno skeniranje dobit će potvrdu da nije osoba sigurnosno interesantna, da može proći kroz sustav povezan s Interpolom i Europolom i vezan s digitalnom potvrdom - kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar je dodao da je jučer puno hrvatskih građana izvadilo covid potvrde, oko 40.000 ih je već izdano, skoro 90 posto putem sustava e-Građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:34