PRESICA

Tomašević o Srebrnjaku, drobilicama, CIOS grupi i online nastavi: ‘Situacija nije dobra...‘

Kao i svakog utorka, gradonačelnik Tomislav Tomašević i danas ima konferenciju za medije
 Damjan Tadic/Cropix

Kao i svakog utorka, gradonačelnik Tomislav Tomašević i danas ima konferenciju za medije na kojoj govori o aktualnostima vezanima za Grad Zagreb.

- Počet ću s temom upravnih vijeća u zdravstvenim ustanovama. U Dječjoj bolnici Srebrnjak imenovana su četiri nova člana i članica. To su profesor Goran Tešović kao predsjednić vijeća, profesor Danko Velimir Vrdoljak, Danielu Širinić i Snježana Pavlovski. Oni će donijeti odluku o novom natječaju za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, rekao je Tomašević.

Imenovani su i članovi vijeća na Svetom duhu te Domu zdravlja Istok, Poliklinici za srčane bolesti te Specijalnoj bolnici Goljak.

- Očekujemo niz natječaja za ravnatelje zdravstvenih ustanova, rekao je Tomašević.

- Želim reći nešto i o javnom pozivu za pomoć za obnovu nekretnina koje su oštećene u potresu u Zagrebu. U 2020. je odobreno 230 prijava, a u 2021. je bio drugi poziv. Radi se o pomoći do 50.000 kuna po kući. Ukupno do sada će u ovoj godini biti isplaćeno 22 milijuna kuna, do kraja godine bi to moglo doći do 30 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik.

Novinari su Tomaševića pitali u kojoj je fazi nabavka drobilica za Jakuševac i što je sa studijom utjecaja na okoliš.

- Za drobljenje glomaznog otpada treba ishoditi dozvole, poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno. Postupak je još u tijeku i to je razlog zbog čega unajmljena drobilica još ne funkcionira. Što se tiče kupljenih drobilica, postoji rok za prodavače da dobave te drobilice i to je po uvjetima natječaja 6 mjeseci, međutim u komunikaciji s prodavateljima dobili smo informaciju da bi to moglo biti za 3 mjeseca, tako da se nadamo da će to biti za nekoliko mjeseci, rekao je Tomašević.

Upitan što je s natječajem za biootpad, je li bilo žalbi i hoće li to na kraju dobiti CIOS Petra Pripuza, Tomašević je rekao da je rok za žalbu 28. listopada, ali da dosad nije bilo žalbi i ako tako ostane, onda će odluka o CIOS-u biti konačna.

- Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati. I sortirnica i kompostana su višegodišnji projekti. Uskoro će ići pozivi za oboje od strane ministarstva, mislim prvi kvartal sljedeće godine, dakle za par mjeseci i tu bi Zagreb trebao biti spreman, rekao je.

- Ne mogu reći što je izgledno, a što nije da će CIOS dobiti. Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom, moramo raspisati natječaj i odabrati najbolju ponudu, dodao je.

Govorio je i o obnovi javnih zgrada.

- Imamo četiri kategorije javnih zgrada. Škole su u prvoj fazi išle u hitnu sanaciju, a onda imamo 13 objekata koji idu u cjelovitu obnovu, rekao je.

- To je nešto oko čega ćemo se koordinirati s resornim Ministarstvo. Situacija nije dobra, pozivam sve građane Zagreba da se cijepe i poštuju mjere. I sami smo rekli da nismo za neka zatvaranja, ali činjenica jest da raste broj zaraženih. Vidite da traje rasprava i unutar same Vlade oko dužine praznike. Krenuli smo u školsku godinu u koordinaciji s Ministarstvom, a tako ćemo i nastaviti. Zasad ostaje ovako kako je, rekao je Tomašević.

- Što se tiče pada rejtinga, to su neke prolazne kategorije. Gleda se rezultat na kraju utakmice, a ne u sredini. Bitno je da ostvarimo ciljeve koje smo si zadali. Što se tiče novih članova Uprave Holdinga, oni će biti na sjednici Gradske skupštine i ondje će odgovarati na pitanja zastupnika, rekao je gradonačelnik.

Tomašević je komentirao i organizaciju Adventa u Zagrebu.

- Došlo je više od 200 prijava, još tjedan dana će se one analizirati i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug ili će se ostati na ovom broju kućica, rekao je.

- Nešto od programa će raditi Grad, nešto Turistička zajednica. O tome smo informirali radnu skupinu koja će se baviti rješavanjem potencijalnih problema. I dalje to nije Advent iz 2019. nego drugi pandemijski Advent pa ćemo morati biti fleksibilni obzirom na razvoj epidemije, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:44