VELIKI PROJEKT

U Varaždinu otvorena ljekarna s robotskom rukom, Čačić otkrio što ga u ovom trenutku najviše tišti

U Varaždinu je predstavljena prva županijska ljekarna u nas s automatiziranim skladištem s računalnim upravljanjem i robotskom rukom
Radimir Čačić
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ljekarna Varaždinske županije, prva županijska ljekarna u Hrvatskoj s automatiziranim skladištem s računalnim upravljanjem i robotskom rukom predstavljena je u četvrtak, a zahvaljujući tom 1,7 milijuna kuna vrijednom projektu ljekarnik više ne mora odlaziti po lijekove u skladište.

Ovaj projekt osigurava automatsko zaprimanje, pohranu i isporuku lijekova, istaknula je u srijedu na otvaranju ravnateljica Ljekarni Varaždinske županije Zvezdana Petrović.

Ljekarnik više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i stručno savjetovanje, a povećat će se i protočnost, što je osobito važno sada u vrijeme epidemije COVID-19, istaknula je Petrović.

image
Zvjezdana Petrović
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Ljekarna Varaždinske županije
Zeljko Hajdinjak/Cropix

„Projekt se sastoji od dvije velike cjeline, a prva zahvaća automatizaciju radnih procesa u smislu zaprimanja, pohrane i isporuke lijekova iz automatiziranog skladišta dužine gotovo osam te visine tri metra”, rekla je Petrović. Istaknula je kako se lijekovi iz skladišta isporučuju izravno iza leđa ljekarnika kroz otvor. Drugi dio projekta, dodala je, odnosi se na adaptaciju prostora gdje se lijekovi izdaju.

Župan Radimir Čačić naglasio je kako lijek do ljekarnika dolazi u roku od 7- 8 sekundi, a može biti isporučen na četiri točke.

„Ovo ima cijeli spektar dodatnih usluga, dakle praćenje trajanja lijekova, praćenje zaliha, sve to je jedan proces koji ovdje bitno pojednostavljuje stvari”, rekao je župan. Dodao je da to ne znači da će smanjiti broj farmaceuta, ali će kvaliteta usluga, kako je rekao, biti bitno drukčija za korisnike.

„Komunikacija, informacija, konzultacija, to je ono što je ovdje važno”, naglasio je Čačić.

Odgovarajući na pitanje novinara o planu cijepljenja u Varaždinskoj županiji, Čačić je istaknuo da nemaju poseban plan cijepljenja te da će tih „500 doza lako potrošiti”.

„Imamo drugih problema, a to je dinamika dolaska ozbiljnih količina cjepiva”, rekao je te dodao da s cijepljenjem kreću u domovima za starije i nemoćne, a potom su na redu zdravstveni radnici.

image
Konferencija za novinare ispred Ljekarne Varaždinske zupanije
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Automatizirano skladište s robotskom rukom
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Automatizirano skladište s robotskom rukom
Zeljko Hajdinjak/Cropix

„Nadamo se i vjerujemo da ćemo nakon Pfizera dobiti i cjepivo Moderne i drugih proizvođača koji još nisu registrirani i da će plan nacionalnog Stožera biti da ćemo krajem proljeća stati s cijepljenjem”, istaknuo je Čačić.

Odgovarajući na pitanje novinara o izvješću o financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2019. godinu, župan Čačić rekao je kako s ponosom može reći da su njegovi Reformisti u nekoliko onih koji imaju bezuvjetno mišljenje, a takvo je mišljenje dobio i HDZ i SDP.

„Dakle, ozbiljne stranke, ozbiljni ljudi, ozbiljne službe nemaju problem. Čini mi se da je Pametno u problemu, zato i jesu Pametno, srećom da su promijenili ime, a i Živi zid za kojeg se to očekivalo”, rekao je župan te dodao kako revizija treba raditi svoj posao i sankcionirati propuste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:34