NEUNIŠTIVA TRADICIJA

Ugodno vrijeme na Badnjak izmamilo Hrvate na ulice: Kupovalo se, uživalo u kavi i fritulama

U lijepom vremenu i blagdanskoj atmosferi uživali su Zagrepčani, Splićani, Zadrani, Dubrovčani...
 CROPIX

"Imate li fritule?", kao jeka je odjekivalo pitanje, bar deset puta postavljeno u svega nekoliko minuta na "Lukinom" prozorčiću. Poznata splitska slastičarska štacija sa zatvaranjem kafića prometnula se u omiljeno odredište za nabavku "coffee to go", a upućeni u ponudu znali su i da se za fritule moraju naručiti ranije.

"Žao nam je, nema, radili smo samo po narudžbi", strpljivo je odgovarala djelatnica, dodavala kave i pakete na sljedeći otvor, onaj za preuzimanje.

"Ajme, pa ne rade 'Goluzarije', računala sam tamo kupit' fritule", razočarenje je bilo još veće kad se shvatilo da ni na obližnjoj poznatoj meki nema sreće, piše Slobodna Dalmacija.

Splićani su u četvrtak ujutro naveliko tražili fritule po gradu, pitalo se i u "Kirigina", "O'š kolača", ali uzalud. U međuvremenu se tako, u ovo malo tjedana otkad na raspolaganju nisu ugostiteljski objekti "za sjesti", većina izvještila gdje naći kavu za nositi, dapače i kod koga je najbolja, ali trebalo je otkriti gdje u novonastalim okolnostima pronaći omiljeni badnjački zalogaj.

Šušura na splitskim ulicama, u svakom slučaju, nije manjkalo. Kupovala se spiza, a u dućane i knjižare ulijetalo se po posljednje darove. Tko nije morao žuriti doma spremati ručak, guštao je u druženjima i ćakuli. Riva je bila nezaobilazna točka, dabome.

U lijepom vremenu na Badnjak su uživali i Zadrani.

Najživlje je bilo na Poluotoku, a sličan blagdanski scenarij mogao se vidjeti i na ulicama Zagreba te Dubrovnika.

Fotogalerije iz Zadra i Zagreba možete pogledati OVDJE i OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:49