RASPISAN NOVI NATJEČAJ

Viceguvernerka HNB-a: Pranjković je povukao samo dizajn za kunu, ali ne i za druga dva

Ivana Jakir-Bajo ponovila je da je Komisija za novac odlučila raspisati novi natječaj za kovanicu

Ivana Jakir Bajo

 Screenshot/n1

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivana Jakir-Bajo sazvala je konferenciju za medije nakon što je Komisija za novac odlučila da će raspisati novi natječaj za kovanicu s eura s naličjem kune.

“Komisija za novac je na sjednici prihvatila odluku Stjepana Pranjkovića o povlačenju prvorangiranog dizajna kune iz daljnjeg procesa. U izbor naličja kovanice kune Komisija je odlučila otvoriti novi otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja – i idejnog i izvedbenog, za naličje eurokovanice s motivom kune sa šahovnicom u pozadini”, rekla je Ivana Jakir-Bajo, prenosi N1.

“Komisija je u procesu dobila sva jamstva svih autora da je njihov rad originalna intelektualna tvorevina, nastala za potrebe natječaja. Međutim, iskazujem naše žaljenje što je sve ovo bacilo sjenu na proces, ali i rad tri mlada autora. Dizajni geografske karte i glagoljice kvalitetan su rad i kvalitetan odabir. Žao mi je što je ovo sve bacilo sjenu na postupke”, dodala je i zahvalila javnosti što je pravovremeno reagirala jer je to sad lakše ispraviti nego kasnije.

“Raspisivanje natječaja neće remetiti daljnje procese”, istaknula je i dodala da je Pranjković povukao samo svoj dizajn kune, ali ne i druga dva dizajna koji su osvojili drugo mjesto.

Komentirala je i istupe iz HDD-a iz kojeg su rekli da je cijeli natječaj odrađen neprofesionalno.

“Ako u Komisiji za odabir imate predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva, on zastupa interese dizajnera. S obzirom na važnost procesa, u interesu nam je približiti novu eurokovanicu svim građanima, zato će i ovaj natječaj biti otvoren za sve fizičke osobe s našim državljanstvom. Bit će jedna stručna Komisija. Što se tiče uvjeta natječaja, već imamo tri harmonizirana dizajnera što se tiče fontova, to ćemo uključiti u novi natječaj. Ne traži se samo idejno, nego i izvedbeno rješenje, što znači da će biti velik broj koautorstva. Što se tiče jamstva, osnova će uvijek biti izjava pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da je djelo originalna tvorevina", rekla je Jakir-Bajo.

“Što se tiče sadržaja Komisije za odabir, on je na čelu odbora za komunikaciju pristupanja vezano uz EU. Sadržaj nove Komisije još nismo razmatrali, bit će jedna Komisija. Uz izjavu u pisanom obliku svakog prvorangiranog smo u intervjuu tražili da opiše proces nastanka djela. Kad imate skoro 2.000 radova, to daje drugačiji oblik natječaja. Očekujemo sad, kad imamo idejno i izvedbeno rješenje, da će rizici biti manji. Moram naglasiti da je sud jedini meritoran za utvrđivanje povrede autorskih prava. Mi možemo sumnjati, ali sud je jedini meritoran”, istaknula je viceguvernerka.

“Što se tiče nagrade za ostala dva mjesta, ne uzimajući u obzir moralne i etičke aspekte, a uzimajući obzir što Komisija mora raditi, a to je pratiti uvjete natječaja, nismo utvrdili da je tu došlo do nekih odstupanja”, rekla je i dodala: “Nitko ne može osporiti kvalitetan dizajn drugih ideja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:38