SPOMENULI JASENOVAC

Vlada obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust: Nezamislivo nasilje je opomena svima nama

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, priopćeno je iz Vlade
Ilustracija (Židovsko groblje u Varaždinu)
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva, priopćeno je u srijedu iz Vlade Republike Hrvatske.

Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti, ističe se u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

"Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih, jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg'', izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju, dodaje se u priopćenju,

Naglašava se kako "Hrvatska, kao zemlja koja njeguje univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo".

"Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja", priopćeno je iz Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 18:41