FASCINANTNE SNIMKE

Vrtlog prašine i pijeska: Novi dramatični video slijetanja i prvi zvučni zapis s Crvenog planeta

Osim videosnimke spuštanja na Mars, po prvi puta su snimljeni i zvukovi s nekog drugog planeta
Prizori slijetanja rovera na Mars
 Profimedia/Nasa

NASA je objavila zapanjujuću video snimku slijetanja rovera Perseverance na Mars, piše BBC.

Video prikazuje posljednje minute prošlotjednog spuštanja do trenutka kad su kotači robota dotaknuli tlo.

Snimka prikazuje vrtlog prašine i pijeska koji se diže dok se vozilo pomoću raketnog ruksaka spušta na dno kratera Jezero.

Perseverance je poslan na Mars opremljen kamerama, od kojih je sedam snimalo slijetanje.

Njihove slike predstavljaju važnu povratnu informaciju za inženjere, budući da nastoje još više poboljšati tehnologije korištene za postavljanje sondi na površinu Crvenog planeta.

image
Perseverance sletio na Mars
Nasa/Zuma Press/Profimedia

Kontrolori u laboratoriju za mlazni pogon američke svemirske agencije nastavljaju posao puštanja u rad robota.

Tijekom vikenda, Perseveranceov navigacijski jarbol, koji je bio spušten od napuštanja Zemlje prošle godine, podignut je u vertikalu.

To je omogućilo glavnim znanstvenim kamerama na vrhu jarbola, sustavu Mastcam-Z, da počnu slagati panoramu okolnog terena u Jezeru kao i stanje samog rovera. Potonjim mozaikom slika žele se pronaći eventualna oštećenja koje je moglo nanijeti leteće kamenje u trenutku slijetanja.

Kontrolori će ovaj tjedan izvršiti ključni zadatak prebacivanja Perseverancea sa softvera koji ga je sigurno spustio na površinu Marsa na onaj koji omogućava robotu da se kreće i koristi opremu poput robotske ruke.

To će vjerojatno potrajati četiri marsovska dana ili Sola (marsovski dan traje 24 sata i 39 minuta). Prvu probnu vožnju od nekoliko metara mogli bismo vidjeti tijekom vikenda.

Ogroman je interes za mini-helikopter koji je putovao s roverom. Uređaj od dva kilograma izvest će prvi motorizirani let na nekom drugom planetu.

Ali prvo Perseverance mora pronaći pravo mjesto za smještanje ove letjelice za provođenje eksperimenata. Planeri misije rekli su u petak da će proći još nekoliko tjedana prije nego što robot stigne na odabrano mjesto, što će vjerojatno biti u travnju, prije nego što će Ingenuity (Domišljatost), kako je poznat mali helikopter, uzletjeti na nebo.

image
Letjelica Ingenuity (ilustracija)
Nasa Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Mjesto slijetanja Perseverancea nalazi se u četverokutu veličine 1,2 km sa 1,2 km koji je znanstveni tim neformalno nazvao Canyon de Chelly po spomeniku u američkoj državi Arizoni.

Robot sjedi na ravnom komadu zemlje na granici dvije geološke jedinice - glatke jedinice ispod kotača vozila koja sadrži ono što bi vjerojatno moglo biti tamna vulkanska stijena, i grublje jedinice koja sadrži stijene s puno minerala olivina.

Otprilike 2 km sjeverozapadno, nalazi se ono što se na satelitskim snimcima čini ostacima delte koja je nastala kad je krater Jezero prije više milijardi godina ispunio divovsko jezero.

Delte nastaju kada rijeke uđu u šire vodno tijelo i odbace mulj i pijesak. U tim će sedimentima Perseverance tražiti znakove prošlih aktivnosti mikroba.

image
Slijetanje na Mars
Handout/Afp/Profimedia

Prvi zvukovi snimljeni na Marsu

Novi video s NASA-inog rovera Mars 2020 Perseverance bilježi glavne detalje tijekom posljednjih minuta njegovog ulaska u atmosferu, spuštanja i slijetanja na Crveni planet 18. veljače dok se svemirska letjelica padobranom spuštala prema površini Marsa, a mikrofon na roveru također je omogućio prvo snimanje zvukova s ​​Marsa.

- Ako ste pod dojmom velike količine video sadržaja, poslušajte kako zvuči sjediti na Marsu - poručili su iz NASA-e.

Neuvježbanom uhu to zvuči poput zujanja niske frekvencije. Otprilike u 10. sekundi snimke od 60 sekundi, čuje se vjetrić s Marsa, kao i mehanički zvukovi rovera na površini.

Mikrofon pričvršćen na rover nije prikupio neke naročito korisne podatke tijekom spuštanja, ali uređaj koji se normalno može kupiti u trgovinama, preživio je vrlo dinamičan spust na površinu Marsa i 20. veljače snimio zvukove iz kratera Jezero.

Poslušajte kako zvuči Mars:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:50