ZOOM ISPOVIJEST

Život Hrvatice u zemlji u kojoj je korona ostavila bolne ožiljke: ‘Više ne znamo što napraviti‘

U nekim područjima Italije uveden je policijski sat, maske su obavezne u kafićima, broj učenika na nastavi u učionicama se smanjuje
Arhiva/Ana Došlić (u krugu)
 Paolo Miranda/Afp/Profimedia

Novih 16 tisuća zaraženih u Italiji, koliko je evidentirano tijekom današnjeg dana, predstavlja velik broj, ali riječ je o tome da se provodi puno više testiranja, tumači Ana Došlić.

Italija je 15 puta brojnija od Hrvatske koja je danas evidentirala 1867 novozaraženih.

- Više ne pjevamo. Pojavljuje se depresija. Više ne znamo što napraviti da se spriječi širenje zaraze, ali ne uspijevamo – kaže Ana Došlić, studentica u Rimu.

Opisuje kako se mjere mijenjaju svaki dan, gotovo svaki sat. Nitko ne zna kako će izgledati situacija sutra ili za koji dan. Posljednje mjere su uvedene s rokom od tjedan dana.

- Vlada želi spriječiti novi lockdown, a da bi došli do toga moramo svi raditi na tome. U regiji Lazio je uveden policijski sat, ne smijemo izaći od ponoći do pet sati ujutro – kaže Ana koja redovito odlazi u kafiće i u teretanu.

- Nosimo maske, kada dođeš u kafić skineš masku dok sjediš, ali kada ideš do blagajne, makneš se sa svog mjesta, onda je obavezna. Maka je dio nas, tako da to nije više nikakav problem – kaže Ana.

Danas je odlučeno i da će se kapaciteti učenika i studenata koji odlaze na nastavu smanjiti, tako da na fakultete idu samo studenti prvih godina.

- Mladi stradavaju. Naravno, da bi došli na nastavu, svi koriste javni prijevoz, a tamo je teško pridržavati se svih mjera – govori Ana.

Opisuje kako je koronavirus trajna tema svih razgovora.

- Znali smo da će doći druga faza, ovo nije novost. Ljudima je teško biti dva mjeseca samo u kući i onda izaći van. Očekuješ vratiti se u neku normalu, a sada... povratak u lockdown nam je svima previše – govori Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:54