LOKACIJE SNIMANJA

HRVATSKA KAKO JE VIDE FANOVI 'IGRE PRIJESTOLJA' Autori serije zaljubili su se u Dubrovnik čim su ga vidjeli: 'To je grad o kojemu sam čitao u knjizi'

 

Produkcija “Igre prijestolja”, jedne od najpopularnijih TV serija u povijesti, tokom godina je puno snimala u Hrvatskoj.

Snimali su i u Sjevernoj Irskoj, Maroku, na Malti te u Španjolskoj, a srednjovjekovna hrvatska baština i arhitektura također su poslužile kao kulisa za ekranizaciju priče autora Georgea R. R. Martina iz serijala fantastičnih romana pod naslovom “Pjesma leda i vatre”. Kod nas se počelo snimati u drugoj sezoni serije, kad je Dubrovnik zauzeo ulogu King’s Landinga. Osim Dubrovnika, snimalo se u Splitu, Imotskom, na Mosoru, u Šibeniku, Baškoj Vodi...

Izvršni producent serije David Benioff nakon što je prvi put prošetao Dubrovnikom rekao je: “Čim sam počeo hodati zidinama, znao sam da je to - to. Dubrovnik je izgledao kao grad o kojemu sam čitao u knjizi. Imate more, sunce i prekrasnu arhitekturu. Sve je tu! Izgledao je upravo kao King’s Landing.”

Scene snimane u Hrvatskoj postale su neprocjenjiva reklama, a fanovi serije diljem svijeta imaju dodatni razlog za dolazak u Hrvatsku. Lokacija na kojima se snimala serija je mnogo, a već postoje i interaktivne ture koje nude turističke agencije za bolje upoznavanje lokacija snimanja “Igra prijestolja”.

Uz Dubrovnik i Split još jedan stari grad nadahnuo je producente “Igre prijestolja”. Najočuvaniji romansko-gotički grad ovog dijela Europe, s katedralom i tvrđavom Kamerlengo, u seriji glumi trgovačku luku Qarth i “najvelebniji grad na svijetu koji je ikada bio i bit će”. Upravo tu su vladari Qartha zarobili Daeneryne zmajeve prije nego što ih je sustigla strašna osveta.

Zanimljivo je da nisu samo poznati dalmatinski gradovi i tvrđave poslužili u seriji kao kulisa. Primjerice, u “Igri prijestolja” može se vidjeti i Kaštel Gomilica.

U tom mjestu su srednjovjekovni dvorac sagradile sestre benediktinke radi zaštite seljaka koji su radili na njihovim posjedima u zapadnom dijelu Dilata, a njegovo je okružje u seriji pretvoreno u Braavos - grad na moru prema kojem se na kraju četvrte sezone upućuje Arya Stark. Arya s dolaskom u grad uzima ime Cat te živi s ribarom Bruscom i njegovim kćerima.

Pile, Dubrovnik

Pile na zapadnom ulazu u stari Dubrovnik glume zaljev Blackwater, a u trećoj sezoni Shae i Sansa Stark odatle promatraju brodove prije nego što Littlefinger dogovori planove o bijegu sa Sansom. Kao kulisa su poslužila i Vrata od Pila. Snimajući scenu kada ljuti prosvjednici pokušavaju ubiti kralja Joffreyja produkcija je morala zatvoriti zapadni ulaz u grad na dvadesetak minuta, što je izazvalo nestrpljenje turista koji su htjeli onuda proći.

Tvrđava Minčeta, Dubrovnik

Minčeta je najsjevernija i najmonumentalnija tvrđava na dubrovačkim gradskim zidinama, a predstavlja najistaknutiju točku obrambenog sustava Dubrovnika prema kopnu. Uz sv. Vlaha, ona je svojevrstan simbol Dubrovnika, a baza kule Minčete korištena je u seriji kao eksterijer Kuće neumirućih u gradu Qarthu. Daenerys Targaryen posjećuje tu Kuću u drugoj sezoni serije, kada traži umiruće zmajeve.

Knežev dvor, Dubrovnik

U drugoj sezoni serije u dijelovima Kneževa dvora snimala se scena u kojoj Daenerys Targaryen traži od Spice Kinga da brodovi povedu njezinu vojsku preko Uskog mora. Ova je palača sagrađena krajem 15. stoljeća za izabranog kneza koji je u to vrijeme upravljao Dubrovnikom. Dvor uključuje kneževu kancelariju, njegove privatne odaje, javne sale, administrativne kancelarije, pa čak i tamnicu.

Jezuitske stube, Dubrovnik

Igrale su Stepenice velikog bratstva Baelor u King’s Landingu. Najpoznatija scena u petoj sezoni - “Šetnja srama” - u kojoj je Cersei Lannister prisiljena proći gola ulicama King’s Landinga, počinje na vrhu tog baroknog stubišta što se nalazi na južnoj strani Gundulićeva trga.

Tvrđava Bokar, Dubrovnik

Tvrđava Bokar koja dominira zapadnim dijelom zidina staroga grada, s pogledom na Lovrijenac, i u stvarnosti izgleda prilično bajkovito. Pojavljuje se u drugoj i trećoj sezoni serije. Vidi se, primjerice, u sceni u kojoj Tyrion i Lord Varys pomno planiraju obranu King’s Landinga dok gledaju u more ispred sebe. Tvrđava je, inače, izgrađena 1461. godine, a planove za njezinu gradnju izradio je talijanski arhitekt Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi s mišlju o obrani zapadnog ulaza u Dubrovnik.

Tvrđava Lovrijenac, Dubrovnik

Kad su čuli da bi ih mogla napasti moćna Venecija, Dubrovčani su došli na ideju izgradnje zida debelog 12 metara na litici visokoj čak 37 metara. Mislili su kako će tako uspješno stvoriti iluziju da je to tvrđava koja brani grad, a nakon što su uspješno izbjegli invaziju, završili su tvrđavu. Posjetioci grada mogu se kamenim stepenicama uspeti do tog impozantnog zdanja i vidjeti gdje se održao turnir u čast kralja Joffreya i njegova imendana. Također, ovdje je Cersei Lannister razgovarala s Petyrom Baelishem u drugoj sezoni serije. Tvrđava Lovrijenac, također poznata kao Gibraltar Dubrovnika, postala je jedno od najpopularnijih okupljališta fanova serije.

Arboretum Trsteno

Najstariji arboretum u ovom dijelu Europe, sagrađen i formiran u 15. stoljeću, na terasastom dijelu oko ljetnikovca, na oko 18.000 četvornih metara, ima mnoštvo parkovnih terasa s brojnim vrstama i stablima palmi, eukaliptusa, lovora, kamforovca, kaktusa te raznog drugog egzotičnog drveća i grmlja. Tu su bile snimale scene iz vrtova, palača i dvoraca grada King’s Landing. Arboretum Trsteno mjesto je gdje su Sansa i Lady Olenna ogovarali kralja Joffreyja, a lord Varys i Olenna su tu sklopili savezništvo.

Lokrum

Tek šest stotina metara od kopna nalazi se grad Qarth, kojega glumi otok Lokrum i kojim vladaju “oni čiste krvi”. Upravo na tom mjestu Daenerys Targaryen hladno dočekuje Spice Kinga, znajući da mu prijeti opasnost. I u stvarnosti Lokrum ima dozu misterioznosti kakva ga obavija u seriji – legenda kaže da je glasoviti engleski kralj Rikard Lavljeg Srca baš tu potražio zaklon 1023. godine, nakon svojeg povratka iz križarskih ratova te brodoloma koji je preživio.

Katedrala sv. Jakova, Šibenik

Šibenska katedrala poslužila je kao kulisa u devetoj epizodi pete sezone u kojoj je Šibenik glumio bankarski grad Braavos u kojem se nalazi najveća banka na svijetu, Željezna banka. Nakon kraćeg razgovora o lihvarenju i kockanju u kojem bankar tvrdi kako banka ne kocka, lord Tyrell prstom pokazuje na “nadograđenu” katedralu te kaže kako je ona dokaz da je Željezna banka sve oklade dosad dobila.

Tvrđava Klis

U četvrtoj epizodi “Igre prijestolja” Daenerys osvaja grad Meereen, koji glumi upravo srednjovjekovna tvrđava Klis, udaljena od Splita dvadesetak minuta vožnje. Zbog svojeg strateškog položaja na prijelazu iz Splita u Zagoru, iznad puta za Bosnu, ta je tvrđava stoljećima bila mjesto borbi za prevlast. Jedan je od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj, a turisti se danas mogu slobodno uspeti na mjesto gdje je Khalisi kao upozorenje drugima javno pribila neposlušne gradske vlasti na križ.

Dioklecijanova palača, Split

U Splitu su se snimale mnoge scene s Daenerys, a produkciji nije bilo teško odabrati lokaciju. Daenerys sjedi na svojem tronu u Dioklecijanovoj palači, gdje trenira svoje zmajeve dok njezini robovi oko vatre kuju urotu, premišljajući se bi li se s njom borili ili ne. Obožavatelji serije koji u turističkoj sezoni posjećuju Split došli su na svoje, jer u antičkoj palači koju je oko 300. godine podigao rimski car Dioklecijan mogu prošetati preuređenim tunelima i podrumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2022 23:12