EVERGREEN

Kondža, Karan i Giuliano vraćaju se svojim rockerskim korijenima

ZAGREB - Kad 9. siječnja u prvoj emisiji novog, drugog po redu izdanja “Evergreen festa” Goran Karan otpjeva “Natrag u garažu”, skladbu Psihomodo Popa, za troje splitskih glazbenika koji sudjeluju u ovoj sezoni HTV-ova showa simbolično će označiti povratak njihovim glazbenim korijenima. Jer i Karan i Giuliano Đanić i Zorica Kondža glazbeno su stasali na dobrom starom rock and rollu.

Goran Karan glazbenu karijeru počeo je osamdesetih godina, kada je u svom rodnom Splitu svirao u grupama Epicentar, Deveti krug, Zippo i Big Blue.

- Bila su to doista dobra stara vremena. Koliko sam se promijenio od tada? Svi se mi mijenjamo, ali nekako mislim da sam ostao sličan samom sebi od prije dvadesetak godina.

Još sam dugokos i čupav

Tako je barem naoko jer sam i dalje dugokos i čupav. Sudjelovanje u ovom spektaklu bit će mi velik gušt i izazov, zadovoljan sam pjesmama koje trebam pjevati, a u prvoj emisiji osim skladbe Psihomodo Popa otpjevat ću još i Azrinu ‘A šta da radim’ - otkriva Karan, kojeg itekako zanima kako će njegova sugrađanka Zorica Kondža interpretirati veliki hit njegove nekadašnje skupine Big Blue “Priznaj mi”.

- Teško mi je izdvojiti meni najdražu skladbu od ovih koje ću otpjevati u sklopu televizijske emisije. Pjevat ću Gibonnijeve ‘Činim pravu stvar’ i ‘Temperu’, ‘Kiše jesenje’ Prljavog kazališta, ‘Ugasi me’ Parnog valjka, ‘Zamisli život u ritmu muzike za ples’ skupine Film, ‘Makedoniju’ sastava Time, Josipinu ‘Danas sam luda’… Postoji li neka skladba koju sam baš željela otpjevati, a nije me dopala? Možda ‘Budi moja voda’ skupine Laufer, koju će u showu izvesti Ivana Kindl - kaže Zorica Kondža, bivša pjevačica Stijena i jedan od rijetkih ženskih rock-vokala u Hrvatskoj.

Nije joj bilo lako

- Krajem sedamdesetih, kada sam ja počinjala glazbenu karijeru, nije bilo lako biti žena koja pjeva rock and roll. Tom vrstom glazbe tada su se bavili uglavnom muškarci koji su imali imidž nekakvih divljaka, ‘polunarkomana’ i sigurno nisu bili primjer u društvu. Sjećam se da je jedan stariji gospodin, kada je doznao da pjevam u rock bendu, tada pitao mog oca je li siguran da se i ja ne drogiram. Zbog takve percepcije javnosti, ali i zbog bolje zarade većina mojih kolegica odabirala je pop ili zabavnu glazbu - s osmijehom se prisjeća pjevačica, koja će sljedećih nekoliko tjedana vikende provoditi u metropoli, a radne dane koristiti za učenje skladbi:

- Ima nekih stvari iz šezdesetih godina kojih se čak ni ja ne sjećam - priznaje Zorica.

Giuliano, barem zasad, s tim nema problema. U prvoj će emisiji otpjevati “Fridu” Psihomodo Popa i skladbu “Izgubljeni” skupine Let3.

- Jedva čekam. Mlađa publika zna me kao pjevača zabavne i pop glazbe, ali se zato oni stariji sjećaju da sam rock pjevao u splitskim sastavima Kleopatra, Zippo, Apokalipsa i Feeling. Do prije petnaestak godina, poput svakog pravog rockera, imao sam kosu do sredine leđa, a ošišao sam se zbog odlaska u vojsku. Prijatelji me sad zezaju pitajući me hoću li u ‘Evergreenu’ nastupati s perikom. Ma kakvi! Pa ne treba ti nužno duga kosa da bi se uživio u sjajnu rock-izvedbu - smatra Giuliano.

Osim splitskog trojca, u ovoj sezoni “Evergreena” nastupaju još i Ervin Baučić, Ivana Kindl i Vesna Pisarović. Svi oni tijekom osam emisija svake subote pjevat će hrvatske pop i rock pjesme, hitove od šezdesetih godina naovamo.

Začinit će emisiju

- U emisiji ćemo se držati domaćeg rocka, ali ćemo u show uključiti i bendove poput Bijelog dugmeta ili Indexa, i to kroz plesne brojeve, kao svojevrstan dodatni začin emisije - objašnjava Željen Klašterka, urednik “Evergreen festa” i jedan od članova žirija koji su odabirali skladbe.

- U žiriju su, osim mene, bili Hrvoje Hegedušić, Aleksandar Dragaš, Zlatko Gall, Siniša Škarica, Tomas Krkač, Aleksandar Kostadinov i Maro Market. Mislim da smo napravili odličan posao izabravši osamdeset i četiri pjesme koje će biti pregled hrvatskog rocka i popa kroz protekla desetljeća - zadovoljno kaže Klašterka.

Umjesto mlade Zlate Mück vodi Danijela Trbović

HTV-ovi urednici ispravili su lanjsku pogrešku, kada su kao voditeljicu showa angažirali mladu Zlatu Mück, koja se nije ni rodila kada se većina skladbi odabranih u spektaklu izvodila. Tako će ove godine uz Roberta Ferlina stajati rockerica u najboljim godinama - Daniela Trbović.

- Na svom sam terenu, a može se reći da me show vraća u mladost - jer sam ja još uvijek mlada - nego u djetinjstvo. Koja mi je najdraža pjesma koja će se izvesti u emisiji? Teško je to reći. Možda ‘Izgubljeni’ Leta 3. Što mogu kad sam slaba na muškarce s brnjicama na strateškim mjestima - kaže Daniela.

Njezin kolega Robert Ferlin također se veseli pop-rock izdanju “Evergreen festa”, u kojem će se izvoditi skladbe njegovih nekadašnjih idola: Azre, Filma, Prljavog kazališta…

- Iz tog vremena sjećam kako smo mi tinejdžeri snimali pjesme s radija i bili ljuti ako bi voditelji nešto rekli jer bi nam tako pokvarili snimku - prisjeća se Ferlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:50