GLAZBENA DIVA

PRVI SINGL VELIKE JOSIPE LISAC NAKON ŠEST GODINA 'Pjesmom ‘Tu’ smo toliko zadovoljni da nas nije briga što će drugi reći'

Diva je surađivala sa Sašom Antićem i Srđanom Sekulovićem Skansijem

Malo tko se na domaćoj sceni može pohvaliti da mu je baš sve čega se dotakao i otpjevao zvučalo izvrsno i da se u svakoj pjesmi pronašao kao izvođač, ali baš to je slučaj s našom velikom glazbenom divom Josipom Lisac. I nakon 47 godina na sceni uspijeva zvučati novo i drugačije, a ništa nije drugačije ni s njezinim novim singlom “Tu”, prvim singlom predstojećeg albuma za koji je, kaže pjevačica, već dobar dio materijala gotov.

Autori teksta za pjesmu “Tu” su Saša Antić iz TBF-a i Srđan Sekulović Skansi koji potpisuje i glazbu, aranžman i produkciju. Ideja o suradnji rodila se prije godinu dana, a u krajnju realizaciju krenuli su u ožujku.

- Skansi mi se javio mailom prije godinu dana i ponudio mi pjesmu, no moj je odgovor tada bio da je još treba dotjerati. I tada je krenuo ozbiljnije razmišljati i dotjerao je. Na Porinu u Splitu ponovno smo se sreli i tada je to bilo to. Uključio se i Saša Antić i u ta dva muška senzibiliteta ja sam se kao žena lijepo snašla.

Saša Antić iz TBF-a na nesvakidašnji način uručio je Josipi Lisac Porin za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe

Drugačiji rad

Pasalo mi je to drugačije razmišljanje. Na kraju smo bili toliko zadovoljni pjesmom da nas nije bilo briga što će drugi reći. Stojimo iza nje i ispala je nešto najljepše u danom trenutku. Miks je Skansi radio u Washingtonu i doveo je do finala - priča Josipa.

Ipak, komentari su i više nego pozitivni. Pjevačici je, tvrdi, najvažnije da u pjesmi pronađe sebe, da se prepozna, a kroz “Tu” Josipa je uspjela povezati brojne niti svoje uspješne karijere i čitav niz žanrova i izričaja.

- Kroz sve te godine, iz jednog dijela izvučeš jednu novu sebe. Kroz stvaranje ove pjesme sam, kako kažu, dočarala niz boja, tamnu, svijetlu, tihu..., ali i velik broj vokalnih izričaja, žanrova koje sam kroz karijeru nizala, od rocka, jazza, etna... Uvijek se prilagođavaš, ali progovaraš na kraju kao ti. Ova pjesma traži da je se donese u najboljem vokalnom izričaju jer kad se igraš, onda i nađeš sebe. To je stvar muzikalnosti. A ja nikad nisam ista, jer moraš napraviti nešto da se makneš od sebe i ponovno pronađeš. To je ono što je interesantno - objašnjava pjevačica, napominjući kako je ključna stvar i što pjesma “Tu” govori o slobodi.

Pjesme u pripremi

Na novom će albumu raditi tako da će izbacivati singl po singl, da baš svaka pjesma dobije svoje mjesto kod publike.

- Kad pjesma dobije svoj život i zasja, krećemo na drugu, pa treću... dok se sve ne popuni. Imam već nekoliko gotovih pjesama i nekoliko u pripremi. Lansiranje pjesme po pjesmu je humanije, jer kad jedna pjesma s albuma zauzme broj jedan, onda druge nepravedno padnu u sjenu, a tako se nekad radilo - kaže Josipa.

“Tu” će uskoro dobiti i popratni spot koji će u režiji Stanka Ercega Josipa snimati 2. srpnja u Zagrebu. A do izlaska novog albuma očekuju je koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji na kojima će promovirati i nove pjesme.

Pulska ‘Pijana noć’

- Naravno, tu su i radiopostaje. Trenutno, volim reći, radim u noćnoj šihti što se tiče radija. Na testu sam hoću li proći pa da me malo stave i u dnevnu smjenu. Uglavnom, baš sam sretna, imam jako puno koncerata pred sobom, a u srpnju me očekuje i ‘Pijana noć’ u pulskom teatru - napominje pjevačica.

Tajna uspjeha

A koja je tajna uspjeha i što je vodi u trenutku kad odabire ponuđenu pjesmu, vrlo je jednostavno objasnila.

- Kad biram pjesmu, vodi me samo jedna misao. Zašto odabirem pjesmu? Zato što prepoznajem sebe u njoj u jednom trenutku. Zapravo, čujem da u njoj ima mjesta za mene - zaključila je.

Inače, tijekom svoje dugogodišnje glazbene karijere Josipa je bila poznata po tome što je uvijek hrabro ulazila u različite suradnje bez obzira na žanrove, zadržavajući pritom svoj prepoznatljiv stil. Tako je tijekom godina surađivala s Momčilom Bajagićem Bajagom na pjesmi “Mislim sto na sat”, legendarni hit “Rušila sam mostove od sna” za koji se udružila s Dinom Dvornikom i dalje se vrti na radiopostajama, a pjesma “Kao mir” s grupom Boa jedan je od hvaljenijih dueta u našoj diskografiji.

Možda najzanimljiviji spoj je kada se pridružila Šabanu Bajramoviću u izvođenju poznate romske pjesme “Đelem, đelem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:02