POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: KAKO ĆE ZAVRŠITI IGRA PRIJESTOLJA? Kritičar Jutarnjeg smatra da je neizbježan sukob incestuoznih ljubavnika, evo koga vidi na Željeznom tronu

 
Daenerys Targaryen i Jon Snow
 Profimedia, Backgrid UK

U noći s nedjelje na ponedjeljak po hrvatskom vremenu emitirat će se posljednja epizoda HBO-ove serije "Igra prijestolja", a ako se vodimo prema događajima iz pretposljednje epizode, borba za Željezno prijestolje još uvijek nije gotova.

Na njemu, odnosno na onome što je od njega ostalo nakon vatrene apokalipse koju je Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) na krilima Drogona donijela u Kraljev grudobran, ponovno sjedi pripadnik dinastije Targaryen, dinastije koja je nasilno svrgnuta kada se protiv Aerysa "Ludog kralja" Targaryena pobunio Robert Baratheon (u seriji ga je igrao Mark Addy).

Neki, međutim, tvrde da ona nije Targaryen koji bi trebao vladati Westerosom. Ti isti drže da bi na Željeznom prijestolju trebao sjediti Jon Snow (Kit Harrington), odnosno Aegon Targaryen, sin ubijenog Rhaegara Targaryena i pri porodu poginule Lyanne Stark, de facto unuk "Ludog kralja".

To se Daenerys, njegovo teti, ne sviđa, a situacija je tim gora jer su njih dvoje donedavno bili ljubavnici. U njihovu obranu, tada nisu znali da su krvni srodnici. Istini za volju, to članovima dinastije Targaryen prije nije bio problem, no Jonu se to ne sviđa i on sa svojom tetom, inače Rhaegarovom sestrom, ne želi više dijeliti postelju.

Jonova odbijenica u kombinaciji s nizom izdaja i tragedija Daenerys su gurnuli "preko ruba" te ona sada sve više podsjeća na svog oca, što je pokazala kada je s Drogonom spalila Kraljev grudobran i njegove žitelje. Nije štedjela nikoga pa su u tom napadu stradali i žena i djeca.

Kako se napetost uoči posljednje epizode može rezati valirijskim mačem, zamolili smo filmskog kritičara Jutarnjeg lista Nenada Polimca da predvidi razvoj događaja u posljednjoj epizodi.

- Po meni, najočitije što bi se moglo dogoditi je sukob dosadašnjih ljubavnika i krvnih srodnika Daenerys Targaryen i Jona Snowa. Ona je u petoj epizodi radila stvari koje jedan vladar ne bi smio, ona bi trebala biti optužena kao ratni zločinac - kroz smijeh kaže Polimac.

- No, budući da su nas držali na žeravici punih osam sezona, mislim da bi sve trebalo završiti pobjedom dobra. Najlogičniji "pobjednik" je tu Jon Snow, ali ne treba zaboraviti ni obitelj Star, naročito Brana, ali i pametnu Sansu - rekao je Polimac.

Također, za sve koji misle da je ovo kraj, Polimac podsjeća da HBO navodno priprema čak pet takozvanih prednastavaka.

- Nijma panično treba ovakva serija, bez ove serije su previše tanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:40