ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE

VIDEO: Alemka Markotić nam je otkrila kako se nosi s popularnošću, kamo će pobjeći kad kriza završi i kako se mjere primjenjuju u njezinoj obitelji

Ovaj video dio je ciklusa 'Život u doba pandemije'
Alemka Markotić
 JL

- Možemo svi biti zadovoljni i ponosni na cijelu Hrvatsku jer nije da to sada mi govorimo, nego cijeli svijet govori o Hrvatskoj koja je uspjela biti među najboljima u svijetu, barem što se tiče ovog prvog dijela borbe protiv korona virusa, zaključuje prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolest "Dr. Fran Mihaljević", u razgovoru za Jutarnji.

Kao ključni faktor uspjeha ističe veliko zajedništvo i razumijevanje koje je vladalo između i stručnjaka i cijelog naroda, medija i politike i svih onih koji su morali upravljati ovom krizom.

- Mislim da smo svi zajedno položili taj ispit i to s visokom ocjenom, tvrdi dr. Markotić i otkriva kako su i za zaustavljanje ove epidemije najvažnijima pokazale iste epidemiološke mjere koje su prije sto godina provodile na ovim prostorima, kada smo se borili s tifusom i velikim boginjama.

Dodaje kako su ona i njezini kolege đaci tih vrhunskih epidemiologa koji su rješavali opasne epidemije za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

- Svi imaju nekakav dojam da bi tijekom ljeta trebalo biti mirnije barem u zemljama koje su poput nas uspjele staviti širenje virusa pod kontrolu. Hoće li se on pojaviti na jesen kao kapljična sezonska bolest? Ima dosta razloga zbog kojih bi mogli misliti da hoće, kaže dr. Markotić koja nam u razgovoru otkriva i kako su se mjere primjenjivale u njezinoj obitelji, kako je doživjela potres, kako se nosi s popularnošću, jesu li političari dovoljno slušali što im govori, u kojim je situacijama i sama bila u strahu i što će napraviti kada borba s koronavirusom bude definitivno iza nas.

Ostale reportaže iz ciklusa:'Život u doba pandemije' pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:20