ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE

VIDEO: 'NEKOLIKO STOTINA PREDMETA JE STRADALO, A DESETAK IH JE POTPUNO UNIŠTENO' Pogledajte kako danas izgleda Muzej za umjetnost i obrt

Ovaj video dio je ciklusa 'Život u doba pandemije'

Historicistička palača - izgrađena u samo godinu dana 1888. po nacrtu arhitekta Hermana Bollea – u kojoj je smješten Muzej za umjetnost i obrt, u potresu je pretrpjela brojna oštećenja. Muzej će zbog toga do daljnjega biti zatvoren, a njegovi djelatnici na čelu s ravnateljem Miroslavom Gašparovićem već mjesec dana svakodnevno evakuiraju, evidentiraju i spremaju vrijedne eksponate od kojih su neki u potpunosti uništeni poput nekoliko stotina godina starih staklenih predmeta koji su se razbili iako su se nalazili u najkvalitetnijim vitrinama koje postoje na svijetu.

Do nekih predmeta u muzejskim depoima kustosi još uvijek ne mogu doći jer su ulazi u prostorije zatrpani ruševinama. Za obilazak muzejskih prostorija sada je preporučljivo nošenje zaštitne kacige na glavi.

Obnova zgrade po suvremenim protupotresnim standardima neće biti jeftina, a vjerojatno će i trajati mnogo duže od njezine izgradnje. Ipak, ravnatelj vjeruje da katastrofa koja ih je zadesila, ovoj kulturnoj ustanovi može biti i prilika za novi početak u osuvremenjenim prostorima 21. stoljeća u kojem su Zagrepčani na najgori mogući način shvatili da priče o životu na trusnom području nisu legenda nego zbilja te stoga treba više voditi računa o sigurnosti, kako ljudi tako i vrijednih kulturnih dobara.

Ostale reportaže iz ciklusa:'Život u doba pandemije' pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:54