ZOOM TURNEJA

UREDNIK SUBOTNJEG PRILOGA U LJUBLJANSKOM DELU 'Slovenci su nervozni jer ne mogu napustiti svoju općinu, a one su tako male da neke nemaju ni dućana'

 

Slovenija je počela s popuštanjem mjera restrikcije kretanja, a uz dućane s prehrambenim proizvodima, otvoreni su i oni s građevinskom opremom.

- Javni život još stoji, a očekuje se da će se početkom svibnja djelomično otvoriti gimnazije, prije svega kako bi učenici mogli na maturu - kaže Ali Žerdin, urednik subotnjeg priloga u Delu.

U slovenskoj se javnosti raspravljalo o mjerama zabrane kretanja između općina, a Ali kaže da je najveći problem bio u tome što su općine male, neke i bez dućana, pa stanovnici nemaju mogućnost niti otići do trgovine.

No, Slovenci, prema svemu sudeći, imaju policajce koji razmišljaju, pa oni koji prekrše zabranu kretanja i prolaska iz jedne općine u drugu najčešće zarade samo opomenu.

- Jedna epidemija i pročitaš cijelog Harryja Pottera, da je variola vera dulje trajala, pročitao bih cijelog Karla Marxa - kaže Žerdin s pozicije roditelja.

- Prvo pitanje među ljudima je poznaju li nekoga tko je dobio virus. Onda se ispostavi da znaju tek nekoga tko zna nekoga tko se zarazio koronavirusom. Ljudi su nervozni jer ne mogu napustiti svoju općinu - govori Ali Žerdin.

Slovenci su ozbiljni i disciplinirani ljudi, pa su mjere opreza uvedene i u razne sportove.

- Smijemo igrati golf i tenis, a to nam nisu nacionalni sportovi. Smije se i vježbati joga, ali s razmakom. Ne smijemo igrati košarku ni nogomet, bicikl smijemo voziti samo po svojoj općini. Ali, svi se pitaju zašto ne smiju vježbati skijaške skokove, a to je dio nacionalnog identiteta?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:32