ZOOM TURNEJA S BORISOM VLAŠIĆEM

VIDEO: 'OD ŠARENOG, ZANIMLJIVOG I DINAMIČNOG GRADA NIJE OSTALO NIŠTA' Hrvatski inženjer koji radi u Dubaiju opisao kakva pravila ondje vrijede

'Nitko u Dubaiju ne hoda ulicom bez maske, kazne su od 250 do nekoliko tisuća eura za kršenje policijskog sata, a u šoping-centre ne smiju stariji od 60 godina. Ostali čekaju da im se prije kupnje dezinficiraju kolica. Sve su ulice oprane', rekao je Balaško
 Karim SAHIB / AFP

Iako četiri od gotovo deset milijuna stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata živi u Dubaiju, ova je zemlja zahvaljujući vrlo strogim restrikcijama kretanja i kontaktiranja pandemiju uspjela proći s vrlo malim brojem umrlih od Covida-19, njih samo 137.

Izlaziti se smjelo svakih nekoliko dana, i to radi odlaska k liječniku, u apoteku, po hranu i na - bankomat. Za svaki izlazak bila je potrebna propusnica.

- Od šarenog, zanimljivog i dinamičnog grada nije ostalo ništa. Grad je uginuo. Prekrasne široke prometnice bile su prazne, izgledalo je užasno - kaže Hrvoje Balaško, inženjer elektrotehnike koji je sada u Dubaiju.

Policijski sat je i dalje na snazi, noću nitko ne može izaći, osim u bolnicu, ali i to s propusnicom. Ulice i javne površine tijekom noći se dezinficiraju. Javni promet bio je ugašen, na cestama su ostala samo taksi-vozila s pregradama između vozača i putnika.

- U šoping-centre ne smije ući nitko stariji od 60 godina, svima koji ulaze mjeri se temperatura, a kolica za kupovinu djelatnik svakog dućana dezinficira ispred kupca i tek mu ih onda predaje - opisuje Balaško.

Govori i kako se s izbijanjem pandemije i ekonomske krize pojavio i problem siromašnih; oko 50.000 ljudi, uglavnom stranaca, ostalo je bez prihoda i mogućnosti da rade. Osiguravaju im se dobrotvorni besplatni obroci, namijenjeno im je deset milijuna porcija. Mnogi su na neplaćenom godišnjem odmoru nedefiniranog trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:54