ZOOM TURNEJA

VIDEO: POZNATI SRPSKI LIJEČNIK ZA JUTARNJI O NAPETOJ SITUACIJI U SRBIJI UOČI PRAVOSLAVNOG USKRSA 'Nitko ne zna kako će sve to skupa proći...'

Razgovor je dio serijala zoom chatova Borisa Vlašića s ljudima u svijetu o iskustvima njihovih zemalja u doba pandemije koronavirusa
 AFP, Jutarnji list

Posljednjih nekoliko dana Srbija se suočava s visokim brojkama zaraženih od COVID-a 19, dnevno više od četiri stotine. Zoran Maričić, beogradski ginekolog, kaže kako je po svemu sudeći glavni razlog takvom porastu oboljelih činjenica da je virus uspio prodrijeti u starački dom u Nišu.

Nadolazeći Uskrs u Srbiji izaziva ozbiljne prijepore jer tamošnji stožer civilne zaštite podržava medicinsku preporuku da se mise ne održavaju kako bi se spriječilo širenje zaraze, taj stav podržava i za Srbiju vrlo važna Akademija znanosti i umjetnosti, dok crkveni krugovi žele da se održavaju mise, no još uvijek se točno ne zna kako će sve proći.

Predsjednik Aleksandar Vučić otišao je toliko daleko da je rekao da će 'klečati' pred patrijarhom Irinejem, ako treba, kako bi razumio da se ne odražavanjem misa podržavaju „liječnici i život.“

Inače, u Srbiji vlada policijski sat koji traje od 17 sati pa do sljedećeg jutra.

- Ujutro kada krenem na posao i vidim prazan grad imam utisak da je život stao, a onda dođem na posao, u bolnicu gdje se pojavi pacijentica s kontrakcijama, trudovima i onda shvatim da život ipak ide, nije stao - kaže ginekolog Zoran Maričić.

Umirovljenici, odnosno sve osobe starije od 65 godina u Beogradu, a 70 godina po drugim gradovima i mjestima Srbije, ne smiju izlaziti na ulicu. Jedini dana kada smiju otići izvan stanova i kuća je petkom rano ujutro, a tada mogu obaviti kupnju potrebnih potrepština.

Dvomilijunski Beograd sada je depresivno tih i gotovo prazan, na ulicama se nalaze samo ljudi koji odlaze u trgovine. Mladi imaju, kako kaže Maričić, „ležerniji stav“ prema mjerama opreza pa se kreću u grupama većim od tri osobe i često su bez maski na licima.

Radno vrijeme dućana je skraćeno, radi se od 7 ujutro do 15 sati. Srbija oboljele od koronavirusa smješta na posebne bolničke odjele kao i u posebne centre, press konferencije se održavaju bez novinara, pitanja se moraju ranije dostaviti i mnogi žele da mjere opreza prestanu ili budu olakšane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:48